FODOR ISTVÁN, DR. a törvényjavaslat előterjesztője:

Full text search

FODOR ISTVÁN, DR. a törvényjavaslat előterjesztője:
FODOR ISTVÁN, DR. a törvényjavaslat előterjesztője: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Nem fog egy cigarettányi ideig tartani, amíg elmondom a viszonválaszomat.
A földkiadó és földrendező bizottságokról szóló törvény módosítása tárgyában benyújtott önálló indítványunk vitájának megkezdése és lefolytatása óta hosszú idő, körülbelül kilenc hónap telt el. Mégis bizonyos vagyok abban, hogy képviselőtársaim pontosan tudják, ismerik a most következő határozathozatal tétjét.
Ez a tét nem más, mint hogy azok a termőföld-részaránytulajdonosok, akiknek a tulajdona a szövetkezetesítés során közös használatba került, s akik most arra vállalkoznak, hogy termőföldjüket saját magukat műveljék meg, az önálló ingatlanná alakított birtokot — a kárpótlásra jogosultakhoz hasonlóan — úgy vehetik-e használatba, ahogy annak idején megváltak tőle, vagy az önálló ingatlanná alakítás költségeit, akár csak fele részben is, nekik kell megfizetni.
A sok módosító javaslat közül az alkotmányügyi bizottságban a kiegészítő jelentés 1. pontjában A és B változatban, az alapjelentés 5. pontjában, a kiegészítő jelentés 12. és 19. pontjában, valamint a kiegészítő jelentés 23. pontjában szintén A és B változatban foglalt kapcsolódó módosító javaslatai tartalmazzák azokat a megoldásokat, amelyek az illetékes bizottságok — a mezőgazdasági és a költségvetési bizottság —, továbbá az illetékes tárcák támogatását élvezik, mert ezek a megoldások felelnek meg a földmérési, költségvetési és kodifikációs szakmai szempontoknak egyaránt.
Ahol eltérés van a mezőgazdasági és a költségvetési bizottság álláspontja között, ott — és ez a határozathozatal tulajdonképpeni tétje — ez az eltérés A és B variációban jelenik meg. Az A variáció a részarány-földtulajdonosok részére a 100%-os költségvetési támogatást jelenti. Ezt támogatja a mezőgazdasági bizottság, és ezt támogatom én is. A B variáció 50%-os költségtérítést jelent, ezt támogatja a költségvetési bizottság, és abban az esetben én is, ha önök az A variációt nem fogadják el.
Kérem képviselőtársaimat, hogy a mezőgazdasági bizottság által támogatott, és a részarány-termőföldtulajdonosok által várt, valamint az általam is preferált A variációval szíveskedjenek a törvényjavaslatot elfogadni. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi