KULIN SÁNDOR, DR. (MDF)

Full text search

KULIN SÁNDOR, DR. (MDF)
KULIN SÁNDOR, DR. (MDF) Köszönöm szépen, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! Hagyomány már a '90-ben létrejött Parlament történetében, hogy az ifjúsági és szabadidősportért évről évre én teszek módosító indítványt, hol egyedül, hol Nádori képviselőtársammal együtt. Hagyomány az is, hogy az évenként szükséges fedezettel a költségvetési tervezet nem, vagy csak jelentéktelen összeggel számol.
Örömmel és köszönettel el kell azonban mondanom azt is, hogy a Parlament minden évben megszavazza az ehhez szükséges 500 millió forintot, és megajándékozza vele az iskolai és iskolán kívüli szabadidősportban részt vevő fiatalságot — részben a költségvetési keretből. Erre a nemes hagyományra hivatkozva kérem, és remélem, hogy ez évben is folytatni fogja e nemes hagyományt a Parlament, és támogatni fogja indítványomat.
Azt hiszem, nincs már olyan képviselő közöttünk, aki meg ne győződött volna választókörzetében a Nemzeti Ifjúsági és Szabadidősport Alapítvány rendkívül fontos szerepéről. Én tisztelt képviselőtársaim mindegyikének elküldtem két héttel ezelőtt alapítványunk jelentését az alapítvány múlt évi tevékenységéről, amiben igyekeztem röviden, de sokoldalúan — táblázatokban, grafikonokban, diagramokban is — bemutatni, számszerűen illusztrálni azt a tevékenységet, amit végzünk. Ebből láthatták, hogy '92-ben 7240 közösségben, 1721 településen fiatalok milliós tábora számára biztosított támogatást az egészségmegőrzés és -karbantartást biztosító sportolási feltételeinek megteremtéséhez, illetve minimális szintentartásához.
(13.00)
Enélkül ez a terület teljesen ellátatlan marad. Tudom, hogy fiataljaink egészségügyi állapotának ismeretében ezt a felelősséget minden képviselőtársam átérzi, és emlékezni fog rá a szavazás során. Az egészségügyi bizottság ezt a módosítást egyöntetűen támogatta.
Tisztelt képviselőtársaim! Hogy ne együgyű legyek, ezért egy másik módosító javaslatomat is szeretném röviden ismertetni, amelyre már az előttem szólt Varga Mihály képviselőtársam is utal, és ez a bölcsődei támogatások ügye.
Sajnos való igaz, hogy az önkormányzatok állami támogatásai között a működő gyermekintézmények sorában egyedül a bölcsődék támogatása nem szerepel nevesítve, már harmadik éve. Ez, megítélésem szerint jogos és indokolt társadalmi és politikai kritikát vált ki, amelyet a tárca vezetői, a népjóléti miniszter úr, a népjóléti államtitkár is a nyilvánosság és az érdekképviseletek előtt is elismertek, akceptáltak, s ígéretet tettek, hogy kezdeményezik e hiányosság megszüntetését. E nyilatkozataikban támaszkodhattak az Országgyűlés szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottságának állásfoglalására, amely bizottság határozatban foglalt állást a bölcsődei normatíva nevesítése mellett még az elmúlt év során. Mindezek ellenére a költségvetési előterjesztés sajnos ezt nem tartalmazza.
Nem tudjuk elfogadni azt a magyarázatot — magam sem —, hogy a szociális normatívából ezt a feladatot az önkormányzatok megoldhatják, mert a meglevő szociális feladatok mellett az önkormányzatok e korosztály ellátására olyan megoldásokra kényszerülnek, amelyek a nullától hároméves korcsoport ellátásában súlyos szakmai színvonalbeli visszalépést jelentenek. Ugyanis arról van szó, hogy óvodai keretben próbálják meg ellátni őket. S ez ugyanakkor nehezíti az óvodai szakmai munkát is.
A bölcsődék kényszerű csökkenése miatt az elmúlt két évben évente tízezernél több bölcsődéskorú gyermek kényszerült óvodai elhelyezésre. Márpedig az új oktatási törvény az óvodában csak a három évet betöltött gyermekek ellátását teszi lehetővé.
Mindezek alapján nagyon kérem, fontoljuk meg és találjuk meg azt a lehetőséget, amellyel ezt az 1,2 milliárdos támogatást elő tudjuk teremteni. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi