MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ, DR. az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója:

Full text search

MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ, DR. az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója:
MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ, DR. az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Bizottságunk álláspontját a többi, a bizottság hatáskörét érintő indítvánnyal kapcsolatosan képviselőtársaim elolvashatják az együttes jelentésben.
Az a kérdéskör, amelyről röviden beszélni szeretnék, a kisebbségi támogatásoknak a kérdése. Tudjuk nagyon jól, a Parlament nyáron fogadta el a kisebbségek jogairól szóló törvényjavaslatot. E törvényjavaslat 62. §-ának (2) bekezdése értelmében — olvasom —: "A Kormány a törvény hatálybalépését követő két költségvetési évben 500-500 millió forint összegű kisebbségi kompenzációs keretet köteles elkülöníteni a költségvetési törvényjavaslatban. Ennek terhére kell megtérítenie az országos — és amennyiben erre szükség mutatkozik —, a helyi kisebbségi önkormányzatok elhelyezésével kapcsolatban adott települési önkormányzatot ért igazolható veszteségeket."
Tisztelt Ház! Ezt a kompenzációs keretet senki nem találhatja meg a költségvetési törvényjavaslatban, ugyanis nem szerepel benne. Erre a hiányosságra már az általános vitára való alkalmasság kérdéskörében tartott bizottsági ülésen fölhívtuk a Pénzügyminisztérium képviselőinek a figyelmét. Mindössze annyi történt, hogy Sápi József MDF-es képviselőtársunk neve alatt megjelent egy módosító indítvány, amely több száz millió forintot a kisebbségi célokra jutó egyéb támogatások átcsoportosításával kíván megteremteni.
A bizottság múlt heti ülésén egységes álláspont alakult ki abban a vonatkozásban, hogy ez nem egy megfelelő megoldás, hiszen annak idején, amikor a kisebbségi törvénnyel kapcsolatos hatpárti tárgyalások folytak, amelyen a Pénzügyminisztérium is képviseltette magát, nem arról volt szó, hogy ez az 500 millió forintos kompenzációs keret az egyéb kisebbségi célú támogatások terhére kerüljön elkülönítésre. Ebből következően a bizottság nem támogatta Sápi József képviselőtársunk indítványát, amely az együttes jelentés 61. sorszáma alatt szerepel, és összefügg a 104. és 441. pontjával az együttes jelentésnek.
Ezzel egyidejűleg a bizottság felhatalmazott arra, hogy levélben forduljak Szabó Iván pénzügyminiszterhez, amely levelet az elmúlt hét során a bizottság megküldte a pénzügyminiszter úrnak.
(10.00)
A levél lényege az, hogy felkérte a bizottság a pénzügyminiszter urat ennek a kérdésnek a megvizsgálására, és arra, hogy a források megjelölésével tegyen javaslatot e kérdés megnyugtató és a törvényes előírásoknak megfelelő rendezésére.
Válasz mind a mai napig nem érkezett, az idő is rövid volt persze rá, de nagyon bízunk abban, hogy ezen a héten a bizottságunk a választ megkapja és végső soron ez a kérdés megnyugtatóan rendezést nyerhet.
Úgy gondolom, nem kell részletezzem azt, menynyire fontosnak tartjuk, hogy egy kétharmados törvény megszületését megelőző megállapodásokat betartson a kormányzat — ez az egyik, amiért fontos ennek a kérdésnek a rendezése. A másik, amiért fontos, az pedig maga a nemzeti és etnikai kisebbségek helyzetének a rendezése. Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi