VARGÁNÉ PIROS ILDIKÓ (Agrárszövetség)

Full text search

VARGÁNÉ PIROS ILDIKÓ (Agrárszövetség)
VARGÁNÉ PIROS ILDIKÓ (Agrárszövetség) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A Magyar Köztársaság 1994. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslatnak ahhoz a részéhez kívánok néhány gondolatot hozzáfűzni, ami a vidéken élő fiatalok lakáshoz jutását segítené elő. Miről is van szó?
Választóim megbízásából ismerkedtem meg a fiatalok lakáshoz jutását elősegítő kormányrendeletekkel és törvénnyel. A jelenleg érvényes és hatályos, tervezett szabályozás rendkívül hátrányosan megkülönbözteti a vidéken élő fiatalokat, mivel lakásvásárlási esélyeik sokkal rosszabbak, mint másokéi. A szociálpolitikai kedvezmény ugyanis nem illeti meg őket lakásvásárlás esetén.
A vidéken élő fiatalok döntő többségükben, sajnos, a minimálbért elérő jövedelemmel sem rendelkeznek — ha egyáltalán van munkahelyük. Ezért, ha lenne is hitelkihelyező, bizony, egész kis mértékű hitel kihelyezésére merne kockázatot vállalni.
Fontos azt is tudni, hogy vidéken nincs olyan lakásépítéssel, -értékesítéssel foglalkozó társaság, mint az OTP, a lakásszövetkezetek, így a fiatalok, lakásközvetítő híján, elesnek a szociálpolitikai kedvezménytől. Ezért rendkívül helytelen a fent ismertetett gyakorlat fennmaradása: a vidéki fiatalok nem lehetnek kirekesztettek.
Mit eredményezne a jelenlegi gyakorlat megváltoztatása? 180000 üres vidéki háznak lakója lenne, gondos gazdája. A fiatalok a gyerekeikkel nem lennének kénytelenek nehéz körülmények között meghúzódni valahol. A munkanélküliséggel sújtott fiatalok új lehetőségük kapcsán értelmes, megvalósítható célokat tűzhetnének maguk elé saját otthonuk kialakításával. A nemzeti vagyon növekedne, a fiatalok szívesebben maradnának vidéken — és nem lenne több Gyűrűfű.
Még jó néhány olyan érvet fel tudnék sorolni, ami indokolná a jelenlegi szabályozás, a támogatási rendszer módosítását. Tudom, vannak ellenérvek is.
Amikor e témáról szakemberekkel beszéltem, ők azzal érveltek nekem, hogy ha a szociálpolitikai kedvezményt a vidéki lakások vásárlására is kiterjesztjük, akkor emelkedni fognak a vidéki ingatlanárak, másrészt pedig visszaélésekre lesz lehetőség. Módosító indítványomban arra teszek javaslatot, hogy a jelenlegi szabályozást változtassuk meg úgy, hogy önkormányzati közreműködéssel történjék az értékesítés — és akkor nem lesz lehetőség visszaélésekre.
A javaslat pénzügyi kihatása különben nem is olyan borzasztóan sok: 100 millió forint lenne csupán. Én úgy gondolom, ez a vidéki fiatalok lakáshoz jutását nagymértékben megkönnyítené, és a költségvetést sem terhelné meg oly mértékben.
Tisztelt képviselőtársaim! Azóta megtudtam, hogy módosító indítványaimat a költségvetési bizottság nem támogatta, ezért felhívom képviselőtársaim figyelmét, hogy ezt a fontos problémát súlyának megfelelően kezeljék, és a tárgyalás során valahogy érjük el azt, hogy a módosító indítványomról szavazhassunk. Képviselőtársaimnak köszönöm szépen a figyelmet, és várom a támogatásukat. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi