PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)

Full text search

PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)
PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Tudomásuk van-e arról, hogy hazánkban, jelentősen elmaradva az európai átlagtól, katasztrofális a csatornázottság helyzete? Ezt jelzi a 41% feletti közműolló, ami mint tudjuk, annyit jelent, hogy a vízzel ellátott, de nem csatornázott lakások aránya ilyen magas.
A helyzetet súlyosbítja, hogy az egységes csatornahálózatokkal csak a települések 10%-a rendelkezik. A közcsatornán elvezetett szennyvíz tisztítása rendkívül alacsony hatásfokú és sok kívánnivalót hagy maga után.
Tisztelt államtitkár úr! Mint ön is tudja, a 36/1993. (V. 29.) országgyűlési határozat — amelyet idézek — a következőt mondja: "A sérülékeny vízbázisok védelmét szolgáló, szennyvíztisztításra és szennyvízcsatornázásra benyújtott önkormányzati igénybejelentések prioritást kapnak." Ennek jogossága indokolt, véleményem szerint a legolcsóbb megoldás az, ha a vízbázist védjük a szennyezéstől. Később — egy esetleges szennyezés esetén — már lényegesen nagyobb ráfordítás után jutunk csak egészséges ivóvízhez.
Bizonyára önök is tapasztalták, hogy az 1994. évi költségvetés ezen jogos érvek és országgyűlési határozat ellenére sem tartalmazza ezen célok megvalósításához a pénzügyi keretet.
Tehát a probléma ismert és súlyos is, jelentős terheket róva az elkövetkező kormányokra is. Az ügyet felismerve az Országgyűlés is kötelezte határozatával a Kormányt. Mindezek ellenére mégis szomorúan tapasztalhatjuk, hogy kimaradt a költségvetési törvényjavaslatból ezen célok támogatása.
Ezen gondolatok felvetése után az alábbi kérdésekre kérem szíves válaszát:
1. Hogyan kívánják megoldani a csatornázási gondokat, hogyan és mikor teljesíthető az említett országgyűlési határozat?
2. Vannak-e az illetékes tárcáknál olyan tartalékok, amelyek átcsoportosításával ez a jogos cél is támogatható?
És végül: gondolnak-e a csatornázás okozta problémák rövid időn belüli megoldására? Várom szíves válaszát. (Vörös Vince)
Köszönöm. Az interpellációra Rajkai Zsolt közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár úr adja meg a választ.
Rajkai Zsolt közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár válasza

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi