SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter:

Full text search

SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter:
SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy folyamatban levő ügyről kérdez Suchman képviselő úr. Ez a vállalat '91 végén alakult át részvénytársasággá, megőrizve a korábbi formáját, egy megyében a korábbi szerkezetben egyedül volt jelen a piacon.
(14.30)
Kétségtelen, hogy az elmúlt időszakban a szabad piacralépés hatására versenytársai támadtak. Ha jól értem képviselőtársam kérdéseit, akkor elrejtve azt kérdezi, hogy miért kell decentralizáltan egyes gyáregységeit értékesíteni, és helyesebb lenne egyben tartani ezt a hatalmas kapacitást, ami még meglehetősen nagy és bizonyos szempontból egyeduralkodó az adott piacon.
Pontosan ezért a decentralizációnak az az értelme és az a vezérelve, hogy versenyszerű piaci körülményeket teremtsen, hogy a versenyszerű piac megteremtésével oldja a korábbi monopolszerkezeteket, és mivel kisebb szervezeti egységek kerülnek eladásra, növelje a megvásárlás esélyeit.
A második kérdés: nem az a vezérelv, bár természetesen mindannyiunknak szüksége van a nagy bevételekre, de nem az a vezérelv, hogy nagy bevételek legyenek most, mert az az elkövetkező időszakban piaci szempontból lehet, hogy nem hasznos. Cégenként, területenként kell ezt elemezni, de meggyőződésem, hogy olyan, a gazdaság hatékonyságát figyelembe vevő átalakítások kellenek, amelyek figyelembe veszik azt, hogy az elkövetkező időszak gazdasági szerkezete a versenyre épüljön.
A harmadik kérdésben képviselő úr valószínűleg a befizetett adókra gondol. Itt mindenki mindenfélét feltételezhet, egy biztos, hogy a befizetett adók a nyereség tartalmától függnek, ezek döntően piaci és költségviszonyok által vannak meghatározva.
Magam meg vagyok győződve arról, hogy a kisebb, áttekinthetőbb és a verseny nyomása alatt lévő vállalatok és vállalkozások nagyobb teljesítményre képesek, mint a monopolhelyzetű vállalatok, amelyek uralnak egy-egy területet.
Éppen ezért, mert ezt tapasztalatok is alátámasztják, igyekszem minden olyan nyomást semlegesíteni, ami a korábbi monopolhelyzetek megőrzését célozza.
Ha képviselőtársam a konkrét ügyben további részletekre kíváncsi, az állam tulajdonosi szervezete rendelkezésére áll. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi