TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár:

Full text search

TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár:
TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Képviselő úr hulladékbehozatallal kapcsolatos kérdésére válaszolva szeretném elmondani, hogy hatályos jogszabály tiltja a hulladékbehozatalt, nevezetesen az ön által is előbb hivatkozott 55/1987. (X. 30.) minisztertanácsi rendelet, ami az emberi környezetre veszélyt jelentő egyes anyagok külföldről történő behozataláról szól. A jogszabály lehetővé teszi, hogy hulladékanyagot hasznosításra, tehát nemzetközi szerződés, illetőleg környezetvédelmi és közegészségügyi hatóság előzetes engedélye alapján behozzanak. A magyar jogi szabályozás és az engedélyezési gyakorlat hulladékbehozatal szempontjából szigorúbb, mint amit a baseli egyezmény megenged, amely a veszélyes hulladékok országhatárokon át történő szállításának ellenőrzéséről és az ártalmatlanítás nemzetközi szabályairól szól. A magyar környezetvédelmi hatóságok évek óta egyetlen olyan engedélyt sem adtak ki, amelynek nyomán akár a legkisebb környezeti kockázat is prognosztizálható lett volna. A kiadott importengedélyek lényegében tiszta színesfém hulladékokra és papírhulladékokra korlátozódtak.
A jogi szabályozás ellenére azonban igen nagy a külföldi törekvés — ahogy ön is említette — a fejlettebb országok részéről, hogy hulladékot árunak, alapanyagnak, félkész terméknek álcázva hozzanak be az országba. Ennek megakadályozására szükséges az ellenőrzés megerősítése a vám-, a határőrizeti, a közlekedésrendészeti és a környezetvédelmi szerveknél egyaránt.
A környezetvédelem jogi szabályozásánál az új környezetvédelmi törvénytervezetünk a hulladékgazdálkodásra további részletes szabályozást ad, így a nemkívánatos hulladékbehozatal kizárására is. Eszerint az illegális hulladékbehozatal bűncselekménynek fog minősülni.
A gumiabroncsok behozatalával kapcsolatban dr. Freund Tamás képviselő úr kérdésére a közelmúltban válaszoltunk. Ebben kitértünk arra is, hogy a behozatalt kiküszöbölhetjük, ha a futófelület profilmélységét ugyanúgy szabályozzuk, mint a fejlett országokban, tehát 3 milliméter mélységet jelölünk meg alsó határként. Folyamatban van az Ipari és Kereskedelmi Minisztériummal közösen előkészített gumiabroncs-termékdíj bevezetésének a jogszabálya. A gumiabroncs-termékdíjból befolyó összegekből kívánjuk a továbbiakban a használt abroncsok újrahasznosítását megoldani.
A kiszolgált mozdonyok behozatala ugyancsak engedély nélkül történt. Itt egy kis pontosítást kell hogy eszközöljek, ami a 2200 tonnát, illetve a 20 darab mozdonyt illeti. Bár tény, hogy illegális behozatalra került sor, tény, hogy a behozatal nyomán szenynyezőanyag maradt Magyarországon, de a hasznosítható hulladék elhagyta már Magyarország területét, és az itt maradt szennyezőanyag mennyisége néhány 10 tonna. Megjegyzem, hogy erre is a környezetvédelmi hatóság ellenőrzése során derült fény.
Képviselő úrral teljesen egyetértésben én is a megelőzést tartom a legjobb megoldásnak. Ehhez azonban széles körű összefogásra van szükség, a hivatalos szervek és szervezetek mellett a vállalkozóknak például az érdek-képviseleti szervezeteiken keresztül is figyelniük kellene a környezetellenes tevékenységet, és jó lenne fellépni ellene.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi