ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az önök előtt fekvő törvényjavaslat a méltányossági szempontok messzemenő figyelembevételével minden kárpótlásra jogosultnak lehetőséget kíván adni arra, hogy ha eddig bármilyen okból nem nyújtott be kárpótlás iránti kérelmet, akkor azt a törvényben meghatározott időn belül megtehesse.
A törvényjavaslat tehát nem bővíti a kárpótlásra jogosultak körét, nem teremt új kárpótlási jogcímet. A szándék mindössze arra irányul, hogy ezek a sérelmet szenvedett emberek — akik ezt eddig bármely okból nem tették meg — a megszabott határidőn belül élhessenek a jogaikkal. Felmerülhet természetesen a kérdés, hogy miért van szükség egy újabb kárpótlással foglalkozó törvényre, különösen új határidők megállapítására.
Az első kárpótlási törvény alapján körülbelül 50000 főre tehető azoknak a jogosultaknak a száma, akik a tájékoztatás hiánya, a 40 év után még mindig élő tartózkodó félelem vagy a reprivatizálásra buzdító propaganda miatt kérelmüket nem adták be. A másik két kárpótlási törvény, tehát a második vagyoni kárpótlás, valamint a személyi szabadságos kárpótlás alapján azonban már úgy véljük, hogy nem számottevő azoknak a jogosultaknak a száma, akik az említett törvényekben biztosított határidőn belül nem éltek a jogosultsággal.
S megnyugtatásul a költségkihatásról néhány szót.
Az első kárpótlási törvényből adódóan a közel 50000 új igény esetén, ha az egy igényre jutó kárpótlás átlagos összege 60000 forint, akkor közel 3 milliárd forint értékű kárpótlási jeggyel kell számolni. A második és a harmadik kárpótlási törvény alapján benyújtandó kérelmek összesen legfeljebb egymilliárd forint értékű kárpótlási jegy kibocsátását eredményezhetik.
Azt külön ki kell emelni és hangsúlyozni, hogy a határidők megnyitása nem eredményez újabb földkijelölési kötelezettséget. A javaslat egyéb rendelkezései kizárólag technikai jellegű pontosítást tartalmaznak, illetve a 4. § a kárpótlási eljárások során kialakult gyakorlati problémák értelmezését segíti.
A javaslat szerint a kérelem benyújtására a törvény hatálybalépésétől számított 30 napon belül lenne lehetőség, és mivel a törvény a kihirdetését követő 30. napon lépne hatályba, így most már a kellő figyelemfelhívás mellett ennek az időnek mindenképpen elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy a kárpótlási törvények alapján igényüket érvényesíteni kívánó jogosultak ezt jogvesztő jelleggel megtehessék.
Az előadottak alapján tisztelettel kérem az Országgyűlést, hogy az elmondottakra figyelemmel a javaslatot szíveskedjék elfogadni. (Egy-két taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi