EKE KÁROLY, DR. a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportjának vezérszónoka:

Full text search

EKE KÁROLY, DR. a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportjának vezérszónoka:
EKE KÁROLY, DR. a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportjának vezérszónoka: Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Hallgattam a panaszáradatot ezzel a törvénymódosítással kapcsolatban. Én azonban meg merem mondani, hogy örülök a módosításnak, és rendkívüli módon örültem a szociális igazgatásról annak idején megszületett törvénynek is. Az MSZP vezérszónoka ugyan azt mondta, hogy az intézményi szociális rendszer kiépítését tartja rendkívül fontosnak, és hogy a változtatásukat tartaná időszerűnek.
Csak egy példán keresztül szeretném megmondani, hogy miért örülök annak, ha a gyermekeket az édesanyjuk neveli otthon. Többször is voltam szem- és fültanúja, hogy az osztályvezető elvtársnő annak idején azt mondta a takarítónőnek vagy a titkárnőjének: "Kedvesem, hány gyereke is van magának? Maga mossa el legszebben a poharakat, majd juttatunk magának egy kis pénzt." E helyett az intézményrendszer helyett én a legtermészetesebb rendszert tartom fontosnak és nagyon jónak, hogy az édesanyjuk nevelje otthon a gyermekeket, és az állam adja meg ehhez az anyagi feltételeket.
Azt is nagyon fontosnak és jónak tartom, hogy most 17000 vagy 18000 édesanya nevelheti az állam gondoskodásából, a szociális támogatásból a gyermekeit, és akkor sem vagyok kétségbe esve, ha ezt 45000-re tervezték, de egyelőre csak ennyinek jut ez a lehetőség. Remélem, hogy éppen a szociális igazgatásról szóló törvény keretében megtaláljuk a módját, hogy 45000, sőt annál is több, annak a sokszorosa legyen az olyan család, ahol az édesanyjuk neveli a gyerekeket.
(17.50)
Ez az egyik dolog, amit én úgy mondanék, hogy társadalmi megnyugvást okozott a törvénynek ez a lehetősége, és én attól se félnék, amitől a FIDESZ fél, hogy korlátlan joga van a miniszternek ebben a kérdéskörben. Nem is igaz, hogy korlátlan joga van, hiszen a háromgyerekes családokra van korlátozva a joga, és milyen jó dolog az, hogyha egy tragédia éri a családot, akkor ezzel a joggal tud a társadalom élni éppen a miniszter jogkörén keresztül.
Tehát én nem félnék ettől, és azt sem félnék hirdetni, hogy ez a mi társadalmunk eredménye, és reményeket kelt bennünk, jó hír és öröm azoknak, akik élvezhetik ezt.
A munkanélküliekkel kapcsolatban és az egész szociális igazgatással kapcsolatban általában mondom el a módosítást illetően, hogy úgy érzem, ezzel a módosítással közelebb kerül helyben a szereplőket ismerőkhöz ez a törvény, a törvény végrehajtása, hiszen ezt kértük. Én ismerek olyan postásokat, akik a munkanélkülisegélyt egyenesen a kocsmába vitték és ott osztották szét, és ismerek olyan esetet, amikor a fóliás nagygazda, aki öt munkanélkülit alkalmazott a fóliájában, maga is munkanélküli-segélyen volt.
Tehát pontosan azt érzem vagy érzékelem, hogy éppen a szociális igazgatás kezd közelebb menni azokhoz, akik ismerik a szereplőket, tudják a faluban, hogy ki a rászorult, ki az, akit nem illet meg ez a lehetőség, és gondolom, hogy ezzel a törvénymódosítással az önkormányzat is jobban érdekelt lesz, hogy hová teszi a pénzt. És bár meg kell, hogy mondjam, egyetértek azzal az ellenzéki felszólalóval, aki azt mondta, hogy nincs megfelelően megszervezve ez az ügy országosan, biztos, hogy nincs megszervezve, de ez a törvénymódosítás is lehetőséget nyújt, hogy jobban megszervezzék. Én bízom ebben, hogy jobban meg fogják szervezni a települési önkormányzatok, és a munkanélküliek jövedelempótló támogatása körében több embert fognak alkalmazni, munkával ellátni. És amit kifogásoltak, hogy tulajdonképpen hogy teremt, hogy eredeztet munkaviszonyt ez az egész lehetőség, az a véleményem, hogy természetesen a társadalombiztosítással kapcsolatos jogokat, jogosultságokat megteremti. Ez nagyon fontos dolog, nemcsak a nyugdíj szempontjából, hanem az egészségbiztosítás szempontjából is az illető számára.
A másik dolog a térítési díjak "rátáblázása" a vagyonra. Nekem is kétségeim vannak e körben, meg kell, hogy mondjam, igen sok idős emberrel találkozom fogadóóráimon, és ismerem a magyar ember mentalitását ebben a tárgykörben. Azt mondja, hogy "tíz körmömmel kapartam össze, és szeretném ezt a gyerekeimnek, az unokáimnak biztosítani".
Ha jön az a feltétel, hogy a segélyt kérni kell, mert nem gondoskodik róla a család, akkor inkább nem megy el a segélyért, hanem ő maga behúzódik a saját kis hajlékába és ott gyötrődik, szenved. Tehát ezt az oldalát is ajánlom, hogy vegyék figyelembe a törvény előterjesztői, mert nem lehet kívánni azt sem, hogy a lelkivilágát tegyük tönkre annak az idős embernek, akinek éppen a megnyugvását vagy a jobb életfeltételeit akarjuk előidézni vagy megteremteni.
A társadalmi szolidaritásnak a szülők eltartására vonatkozó tételét viszont mégiscsak helyesnek tartom, és amikor igénybe vesszük a társadalom lehetőségeit, ugyanakkor gondoskodni kell arról, hogy azok, akik nem teljesítik a kötelezettségüket — a tartási kötelezettségüket —, azok mégse örököljenek akkora vagyont, amekkora őket egyáltalán nem illeti meg, mert nem tettek eleget annak a legelemibb kötelezettségüknek, hogy a szülő eltartásáról — mint ahogyan a szülő kötelessége a másik oldalról a gyermek eltartása — gondoskodjanak.
Tehát ebből a szempontból én megfontolásra ajánlanám a törvénynek ezt a pontját. És még szeretnék itt egy olyan dolgot elmondani, amely a kereszténydemokrata frakciónak, a pártnak is az alapkövetelménye, ajánlata mindazoknak, akik igénybe veszik a segélyezést, hogy önmaga a segélyezett, a szociális ellátásban részesülő is tegyen meg mindent azért, hogy csökkentse a társadalmi ráfordítást, próbálja úgy felhasználni, úgy beosztani, úgy megszervezni a maga körüli életviszonyokat, hogy azt a leghatékonyabban tudja — amit a társadalom neki nyújtott — alkalmazni, és valamelyest önmaga is érezze a felelősséget azért, hogy a társadalom pénze, a társadalom jóindulata, szolidaritása segítség neki, és önmagán is próbáljon segíteni.
Én mégis szeretném felhívni az előterjesztők figyelmét arra, ami elhangzott már a másik oldalról is, hogy a Genfi Konvenciókkal, a Munkaügyi Világszervezet már Magyarországon is törvénybe iktatott paragrafusaival, pontjaival nehogy ellentétbe kerüljön ez a törvény. Kérném, hogy vegyék ezt figyelembe, és ilyen szempontból is még egyszer próbálják átvizsgálni a törvénymódosítás szövegét, hogy ilyen szempontból se essék kárunkra ez a módosítás, hiszen az a célja, hogy a társadalom egészének megnyugvást hozzon.
Én a szociális bizottság előadójaként ajánlottam a törvény megszavazását annak idején, és már az akkori beszédemben elmondtam, hogy biztos, hogy szükség lesz ennek a törvénynek a módosítására. Én biztos vagyok benne, hogy egy ilyen szociális jellegű törvényt nem lehet kőbe vésni, biztos vagyok abban, hogy ennek a törvénynek a további módosítására és az élet gyakorlatához igazítására a jövőt illetően is szükség lesz természetesen, tehát jót cselekszünk, jót teszünk, hogyha a módosításnak ezt a mostani előterjesztett formáját elfogadjuk. Én ezt ajánlom kedves képviselőtársaimnak. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi