SZABÓ LAJOS, DR. (Kisgazda)

Full text search

SZABÓ LAJOS, DR. (Kisgazda)
SZABÓ LAJOS, DR. (Kisgazda) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Napirend előtti felszólalásomban egy olyan témát szeretnék ismét a Ház elé vinni, aminek nemcsak mi, Kisgazda-képviselők, de az Országgyűlés többi képviselőcsoportja is már hangot adott, azonban a növénytermesztési hitelekhez nyújtott kedvezményekben még idáig a termelők számára érezhetően nem történt semmi. Ezt a 40/1992. III. hó 4-én kelt kormányrendeletet már többször módosították ugyan, de a végrehajtás még mindig nagyon sánta.
Mindenekelőtt a Földművelésügyi Minisztérium sajtóban megjelent elemzésére hivatkozom. Ebből kiderül, hogy a mezőgazdasági termelők pénzügyi helyzete, az összes betakarított termények értékesítése ellenére, a tavalyihoz képest is kedvezőtlenebb az aszály következményei miatt.
A 14000 forint/hektár 70%-os államigarancia-vállalással és 10%-os kamatkedvezmény mellett nyújtott hitel folyósításánál a bankok enyhén szólva nagyon óvatos magatartást tanúsítanak. A hitelt általában a szövetkezetek tudják igénybe venni. A kistermelőknek a hitelköltségek magasak, és a fedezet előteremtése is szinte áthidalhatatlan nehézségekbe ütközik.
A Földművelésügyi Minisztérium közlését a választóim körében szerzett tapasztalataim messzemenően megerősítik. Önmagában már az is nehézség, hogy meglehetősen későn, október elején látott napvilágot a 14000 forint/hektár kedvezményes hitel lehetősége, amit tetéz a pénzintézetek jelenlegi magatartása. A gazdálkodókat leginkább azzal utasítják el, hogyha már elvégezte a talajmunkát, az alaptrágyázást és a vetést, tehát a mag a földben van, akkor nem kaphat hitelt. Hiába mondja a termelő, hogy amikor szántani, vetni kellett, nem ért rá bankba járni, hanem ezeket a költségeket eddig rokoni, baráti kölcsönökből fedezte. De a fordított közlés is gyakori, miszerint ha nem szántott, trágyázott és vetett, akkor mivel bizonyítja a hiteligény valódiságát.
Nem sorolom a témát érintő visszásságokat, hanem a megoldási lehetőségekre térek rá.
1. A hitelfelvétel december 10-ei határidejét javaslom meghosszabbítani, amit az egyébként is rövidre szabott két hónap mellett az őszi munkákat akadályozó korai nagy havazás és fagy is indokol, hiszen még a cukorrépának jó része is a földekben van.
2. A döntően állami tulajdonú pénzintézetek ne akadályozzák, hanem segítsék a Kormány mezőgazdaságot támogató lépéseit, hiszen hosszabb távú üzletpolitikai érdekeik is azt kívánják, hogy ne becsüljék le a napjainkban nehéz helyzetben lévő gazdálkodókat, a jövő megbízható ügyfeleit.
3. Jó lenne, ha a pénzintézetek kisebb összegű hiteleknél megelégednének két kezessel, és nem kérnének a hitel 30%-ára fedezetként nyugati autót, nyaralót, lakatlan lakást, amivel a földművelők, a gazdálkodók általában nem rendelkeznek.
4. Garanciát jelenthetne az is, ha a hitelek fejében a kereskedelmi cégek kézijelzálogot jegyeznének be a termésre.
5. A nyár végén, ősszel gondosan elvégzett talajmunka és trágyázás alapja a csapadék megőrzésének és az ismétlődő aszály elleni eredményes küzdelemnek. Ezért a tavasziakra is ki kellene már most terjeszteni a hitelezési rendszert, nem áprilisban vagy májusban. Most!
6. Az állattenyésztés folyamatosan romló állapota is indokolja a kedvezményezett hitelek kiterjesztését, de ehhez talán a 10 milliárd forintos támogatási forrást tovább kellene bővíteni.
(15.10)
7. A jövő szakértelmének megalapozását szolgáló tangazdaságokat is szükséges lenne kedvezményes hitelben részesíteni. Ők egyelőre kimaradtak ebből a kedvezményből.
Emlékeztetésként felidézem, hogy többek között Pintér István képviselőtársam egy hónappal ezelőtt ugyanebben a témában szólalt fel. Kapott ugyan egy biztató hangvételű és minden ígérettől mentes levelet Botos Katalintól, a Bankfelügyelet elnöknőjétől, azonban, amint az az előbbiekből kiderül, érdemben nem történt semmi.
Tisztelt Országgyűlés! Ha a Teremtő ilyen aranyosan adja a búzára az időt, mint most, jövő Péter-Pálig, akkor számíthatunk rá, hogy a keservesen elvetett magból jó termés lesz, amire ennek az országnak hihetetlenül nagy szüksége van. De addig még sokat kell rá költeni, óvni, gondozni, hogy reményeink valóra váljanak.
Kérdezem, akarja-e a Kormány, hogy az elvetett mag és a paraszt verejtéke termést hozzon. Ha igen, kérem, járjon el a rendes gazda gondosságával, bankjait úgy irányítsa s felügyelje, hogy a tőlük elvárható módon segítsék a földművelőt.
Ha megadjuk a földnek és a magnak, amit kér és ami neki jár, bizonyosan nem csalatkozunk, de azt senki ne felejtse el, a természetet becsapni nem lehet. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi