TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ)

Full text search

TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ)
TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Ház! A kérdés immáron csak az, hogy van-e értelme a vitáknak, van-e értelme annak, hogy a tények bemutatásával, érvek felsorakoztatásával bárki is megpróbálja meggyőzni a Kormányt, érdemes-e a helyesnek vélt álláspont közreadásától azt remélni, hogy talán elgondolkoztatja és jobb belátásra bírja a másikat. Jelen esetben a közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter urat — nagyon sajnálom, hogy nincs jelen.
Filló Pál képviselőtársam tette szóvá két héttel ezelőtt, napirend előtti felszólalásában, a távközlési törvény alapján kiírt koncessziós pályázatok ügyét Schamschula György miniszter úrnak.
Képviselőtársam alaposan ismerte a tényeket, és ez nyilván nem volt kellemes a miniszter úrnak, mert kifejezésével élve, "megrendülten" válaszolt. A válaszában valami szociális támogatási program folytatását említette a miniszter úr a privatizációs bevételekből.
Sajnos, számomra ma is tisztázatlan, hogy mire gondolt, hacsak nem az elbocsátás előtt álló MÁV-dolgozókra.
Szeretném emlékeztetni képviselőtársaimat, hogy a Vasutas Szakszervezet, amely különalkut kötött a tárca miniszterével, nem írta alá a bérfejlesztésről, a foglalkoztatásról és a kollektív szerződés kérdéseiről szóló megállapodást, mert ez kizárna 2500 Záhonyban dolgozó, zömmel átrakodó munkást. Ennek oka, hogy a záhonyi rész a tervek szerint jövőre önálló társasággá alakul. A minisztérium és a MÁV vezetése úgy gondolja, hogy a MÁV-ról leválasztott résznek ezeket a dolgait majd az új társaság rendezi. Hogy végül is mi lesz ezekkel az emberekkel, ez csak a jövő zenéje, mint az is, hogy ennek a záhonyi résznek az átalakulása milyen lesz, mennyire átgondolt.
Egy olyan privatizációról van szó, amely a Kelet—Nyugat kapujának, a záhonyi átrakodó stratégiai vasúti csomópontnak a magánkézbe adását jelentené. Ezt megítélésem szerint koncesszióba kellene adni — óriási jelentőségére tekintettel. Most az átalakulását még 2500 dolgozó sorsa fogja sürgetni, vajon lehet-e majd ilyen körülmények között jó döntést hozni?
Az elmondottakkal csak jellemezni szerettem volna a tárca vezetőinek gondolkozásmódját, ha stílusosan akarom magam kifejezni: a tárca hangját.
Most azonban térjünk rá arra a tárcsahangra, amelyet a telefonnal nem rendelkező fővárosiak, közte a választókerületemben lakó újpesti és rákospalotai polgárok a jelek szerint csak nagyon késedelmesen és nagyon drágán hallhatnak meg.
A miniszter úr még csak nem is reagált Filló Pál felvetésére, hogy mi lesz azokkal, akiktől a telefon bevezetéséért a korábbi 15000 forint helyett 45000 forintot kérnek. Ha pontos akarok lenni, a miniszter úr azt válaszolta: "Képviselőtársam aggódik és tiltakozik, addig mi építjük a telefonokat." Egy régi reklám jut az eszembe, amely így szól: "Míg ön alszik, a Darmol dolgozik."
Rendben van, építse a Kormány a telefonokat, de az a kérdés: hogyan és mennyiért? Jelen esetben nemhogy lassabban, nemhogy drágábban, de törvénytelenül is. Miről van szó?
1993 tavaszán — a még nem hatályos távközlési törvényre figyelemmel — a közlekedési miniszter tájékoztatást kért, melyek azok az önkormányzatok, amelyek helyi távközlési koncesszió kiírását kérnék helyi koncessziós társaság részére.
A budapesti önkormányzatok egy része, köztük Mécs Imre és az én választókörzetemben lévő Újpest és Rákospalota önkormányzata ezt az igényét bejelentette abban a tudatban, hogy a minisztérium előzetes terve alapján Budapest hét primer körzetet jelent, így kérésüknek és a koncesszió részükre történő kiírásának nem lehet akadálya. Érdemi választ az ügyben nem kaptak.
1993. június 24-én a már hatályba lépett távközlési törvény alapján a miniszter koncessziós pályázati felhívást tett közre 25 vidéki primer körzetre, de ebből hiányzott Budapest. Az említett 25 körzetre azután szeptember 27-én a koncesszió is kiírásra került. Az érdekelt budapesti kerületek tájékoztatására a miniszter úr munkatársai közölték, hogy természetesen lesz pályázati felhívás és azt követően születik döntés Budapestről.
Augusztus 13-án a kerületek megdöbbenésére — a Matáv-privatizációval együtt, annak részeként további 28 vidéki primer körzetre és Budapestre — ez utóbbira a törvényben kötelezően előírt előzetes pályázati felhívás nélkül — megtörtént a koncessziós pályázat kiírása.
Az önkormányzatok levelet írtak augusztus 24-én a miniszter úrnak és emlékeztették ígéreteire, kijelentéseire és a törvényes rendelkezések megszegésére.
A miniszter úr reakciója az volt, hogy szeptember 9-én közzététette a Magyar Közlönyben, hogy a korábban hét primer körzetre tervezett Budapest csak egy primer körzet és új elemként hét primer alkörzet. Ugyanis a miniszter csak akkor köteles az önkormányzatok kezdeményezésére a koncessziót helyileg kiírni, ha az érdekelt önkormányzatok legalább fele, így Budapesten 11 kerület, együttesen kéri. Súlyos szépséghibája tehát az ügynek, hogy a primer körzet megváltoztatására csak utólag került sor, amikor már a koncessziót a miniszter kiírta, így a kerületek az ügyben már együttesen sem tudtak fellépni.
(9.10)
Természetesen azonban ez sem mentesítette a miniszter urat a koncessziós pályázati felhívás közzétételi kötelezettségétől, ami nem történt meg.
Az érdekelt kerületek most a bírósághoz akarnak fordulni jogaik megvédése érdekében. Úgy gondolom, hogy ez a lépésük eredményes lesz. Az biztos, hogy egy eljárás a Matáv privatizációjának nem tenne jót. A külföldi befektetők bizalmát, befektetési kedvét a magyar gazdaságba az ilyen és ehhez hasonló esetek erősen gyengítik. Így történt, hogy a gyorsan és olcsón bevezethető telefonállomásokra szervezkedő önkormányzatok egy mélyütéstől padlóra kerültek, most az Első Pesti Telefontársaság a Matáv, míg a többi fővárosi társaság, köztük a körzetemben lévő Palotacomp annak a miniszternek az ígéretében bízhat csak, aki a törvényeket sem tartja be. Igaz, most is csak azt ígérte, hogy majd foglalkozik az üggyel, nem pedig azt, hogy a helyi lakosság érdekeinek megfelelően el is intézi.
Nem akarok vitatkozni a miniszter úrral, hogy milyen feltételek mellett jobb eladási árat kapni a Matáv privatizációja során, de állítom, hogy ennek a többletnek a megszerzése nem történhet a törvényesség kijátszásával. Ha adózó állampolgárainktól megkívánjuk a törvények megtartását, és a jogsértőket keményen megbüntetjük, akkor a Kormány vagy jelen esetben egy miniszter is tartsa be a Parlament által előírt szabályokat, még akkor is, ha szerinte a törvények megszegésével az ország anyagilag jobban járna. A törvényesség nem lehet árucikk, hanem a nehezen kivívott, nem dollárosítható demokráciánk része.
Tisztelt Ház! Az általam elmondottak mindennapi életünk tipikus jelenségei, így a mobil telefontender visszásságai, a MÁV dolgozóinak ügye, amely előrevetíti az újabb államivagyon-vesztés jeleit, a Matáv ügye, és mindez egy miniszteri tárcán belül. Kérem, gondolkozzanak el ezen, képviselőtársaim!
Tisztelt miniszter urat ez természetesen személyében támadta meg, így bizonyára majd reagálni kíván erre a felszólalásomra. Kérem, kezdje majd azzal: téved a képviselő úr, mert a távközlési törvény június 1-jén történő hatálybalépése után a főváros esetében is eleget tettem a törvény 4. § (4) bekezdésének, amely kötelezően előírja, hogy a pályázat kiírása előtt fel kell hívni javaslattételre a települési önkormányzatokat, és lehetővé tettem azt is, hogy a 4. § (3) bekezdése szerint a főváros primer körzetében lévő önkormányzatok nyilatkozhassanak a koncessziós pályázat ügyében. Ha ezt nem tudja majd mondani, nem érdemes szólnia, mert nem hiszem, hogy mentegetőzésre, magyarázkodásra itt sokan kíváncsiak, ugyanis a tény az tény marad, az, hogy a törvényt a miniszter súlyosan megsértette. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi