FREUND TAMÁS, DR. (SZDSZ)

Full text search

FREUND TAMÁS, DR. (SZDSZ)
FREUND TAMÁS, DR. (SZDSZ) Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Kormány javaslatára a közelmúltban fogadta el az Országgyűlés a Győr-Moson-Sopron megyei regionális kórházi mosoda építésére szánt 450 milló forint összegű céltámogatást. Már most látható, hogy a tervezett mosoda a mai árakon is legalább 6-700 millió forintba kerülne, az 1996-ra tervezett átadásakor pedig megjósolhatóan a végösszeg meg fogja haladni az egymilliárd forintot.
Erre az erősen vitatható beruházásra akkor kerül sor, amikor az egészségügyben egyre mélyül a válság, amikor a kórházak és más egészségügyi intézmények napról napra növekvő pénzügyi nehézségekkel néznek szembe. Ebben a helyzetben az tűnik logikusnak, ha a népjóléti tárca azon iparkodna, hogy a rendelkezésre álló szűk pénzügyi lehetőségeket a leghatékonyabban, a költségek megtakarítását is eredményező beruházásokra fordítsa.
Erre a jelentős összegű beruházásra úgy kerül sor, hogy közben a térségben működő egészségügyi és ipari mosodákban a tervezett mosodai kapacitást többszörösen meghaladó szabad kapacitások vannak.
A győri Megyei Kórházat mind a közvélemény, mind az orvostársadalom az ország egyik legjobb hírű egészségügyi intézményeként ismeri, ahol jelentős számban dolgoznak magasan kvalifikált szakemberek. Éppen ezért vajon nem lett volna célszerűbb a milliárdos mosodaépítés helyett a régióban meglevő szabad mosodai kapacitásokat kihasználva, a rendelkezésre álló összeget magas színvonalú orvostechnikára, a gyógyítás hatékonyságát és eredményességét növelő műszerek beszerzésére fordítani?
Kérdezem továbbá a tisztelt miniszter urat, hogy miért támogatta a tárca ezt a beruházást.
Kérdezem továbbá a tisztelt miniszter urat, hogy a népjóléti kormányzat álláspontja szerint hatékonyabban működik-e az infrastruktúra az egészségügyben, ha állami vagy önkormányzati tulajdonban van, mint a magánszférában. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi