FREUND TAMÁS, DR. (SZDSZ)

Full text search

FREUND TAMÁS, DR. (SZDSZ)
FREUND TAMÁS, DR. (SZDSZ) Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Elnök Úr! Szeretném a fel nem használt időt a viszonválaszban felhasználni.
A mosodáknak alapvetően két típusa van a világon mindenhol, így Magyarországon is. Vannak ipari mosodák és vannak kórházi mosodák.
Az állami dotáció megszűntével, a gazdasági helyzet nehezülésével Magyarországon jelentős kapacitások szabadultak föl a volt ipari mosodákban, és ezek arra kényszerültek, hogy struktúrát, profilt váltsanak. Így többek között a magyar honvédség létszámának csökkenése miatt a honvédségi mosodák is részvénytársasággá alakultak át, és átalakították struktúrájukat néhány helyen, és ma kórházi mosást is el tudnak látni.
Valójában arról van szó, hogy egy meglévő ipari mosodát 15-20%-os költséggel lehet előállítani, átalakítani ahhoz képest, mint hogyha egy vadonatúj mosodát létesítünk.
Nem felelnek meg a valóságnak a miniszter úr által elmondottak. A Győri Patyolat önmagában, egyedül elvállalta volna, ha hosszú távú, tízéves szerződést kötött volna vele a megye és a kórház. Saját, önerőből, akár külföldi tőkéből, akár bankhitelből finanszírozta volna a beruházást, és ezzel elkerülhető lett volna, hogy az állami költségvetésből egymilliárd forintot vagy csak 450 millió forintot erre a beruházásra fordítsunk. De hasonló szabad kapacitások vannak Veszprémben, de mondhatnám a zalaegerszegi vagy a szombathelyi kórházat is.
Nyugat-Európában regionális mosodák működnek valójában, ezek kivétel nélkül mind magántulajdonban vannak, mind privatizálva vannak egyszerűen azért, mert így hatékonyabbak. Akkor működnek hatékonyabban a dolgok, ha a mosodák mosnak, a kórházak pedig beteget gyógyítanak.
A népjóléti tárca évekkel ezelőtt nagyon határozottan tört lándzsát a privatizáció mellett, olyan hangok is elhangzottak, legyen hasonló a struktúra az egészségügyben, mint amilyen a társadalomban van, ami nem felel meg a valóságnak, hisz egy olyan liberális országban, mint az Egyesült Államokban az egészségügynek mindössze 9%-a van magánkézben. Ezzel szemben az infrastruktúra mindenhol — függetlenül attól, hogy a kórházak állami, önkormányzati vagy alapítványi kórházak — magánkézben van. Ha igaz lenne ez, amit a miniszter úr mond, hogy így működik a dolog hatékonyabban, így takarékosabb, akkor kár volt a szocializmust megdönteni.
A kórház vezetése és a megye vezetése logikusan és helyesen járt el, és számukra valóban olcsóbb lesz a mosás, mert az állami nagykalapból megkapják a kiegészítést, és így valóban olcsóbban tud működni a mosoda.
(15.50)
Az egészségügyben az elmúlt hónapokban drámai helyzeteknek lehetünk tanúi. Gyakran megesik, hogy nincs nővér, aki kivigye az ágytálat, nincs nővér, aki összeállítsa az infúziós szereléket, aki megetesse a beteget. Valamennyien tudjuk, hogy az ország jelenlegi gazdasági helyzetében a GDP jelentős százalékával nem lehet növelni az egészségügyi ráfordításokat. Az egyetlen esély az, hogy a tartalékokat kihasználjuk, a hatékonyságot növeljük és a pazarlást elkerüljük.
Én azt gondolom, ebben az esetben teljesen kézzelfogható, nyilvánvaló dologról van szó. Ez, ami történt, egy kijárásos lobbyzásnak a típusesete, amikor a döntések nem szakmai szempontok szerint történnek meg, hanem tetten érhető egyéni, személyi érdekeltségek alapján.
Végezetül szeretném idézni a miniszter urat az általa 1991-ben ellenjegyzett cselekvési programból (Felmutatja.) ahol a következő mondat áll szó szerint: "A kijárásos lobbysta forráshoz jutást, a belőle származó pazarlást meg kell állítani, ha el akarjuk kerülni a teljes balkanizálódást." Ezt nem én mondom, ezt ön írta, miniszter úr, 1991-ben.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi