LATORCAI JÁNOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:

Full text search

LATORCAI JÁNOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:
LATORCAI JÁNOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter: Köszönöm szépen, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A villamos áram árának emeléséről ismételten elhangzott interpellációra számszakilag is alátámasztott, részletesebb választ szeretnék most adni. A hatósági áras termékek és szolgáltatások árszabályozásának alapelveit az 1990. évi LXXXVII. törvény szabályozza. A törvény szerint az árat úgy kell megállapítani, hogy az fedezetet nyújtson a hatékonyan működő vállalkozó költségeire és a működéshez szükséges nyereségre is. A költségek között kell szerepeltetni a vállalkozó reálisan értékelt tőkebefektetésének megtérülését is, hiszen lezárult az a kor, amikor a gazdaság tevékenységfejlesztéséhez állami pénzből megtérülési követelmények nélkül lehetett hozzáférni. A tőke megtérülése nélkül viszont a vállalkozó, a vállalkozás vagyona folyamatosan csökkenne, és végül is az működésképtelenné válna.
A Magyar Villamos Művek Részvénytársaság 1992. január 1-jei átalakulásával új vagyonértékelés került megállapításra; a vagyonértékelés eredményeként létrejött 513 milliárd forintos eszközérték közel háromszoros növekedést jelent az előző állapothoz. Ez a változás tükröződik az 1992. évi elszámolt amortizációban is. A vagyon felértékelése az utánpótlási értéken alapult, biztosítva ezzel a Magyar Villamos Művek Részvénytársaság hosszú távú működőképességének egyik alapfeltételét, hiszen csak ezen a bázison képzelhető el az MVM eszközállományának műszaki megújítása és a villamosenergia-ellátás fenntartásához szükséges új kapacitások részbeni létrehozása. Az új számviteli törvény a karbantartások közül az értéknövelő, felújító munkákat egyszerű költség helyett amortizációként írja elő elszámolni. Ennek mértéke mintegy 10 milliárd forint, ami nem jelent tényleges költségnövekedést, csak a források közötti átvezetést.
A villamosenergia-ipar évi 150 milliárd forintos költségének vizsgálatáról adandó részletes beszámoló természetesen meghaladja egy interpellációra adható válasz kereteit, ezért csak a legfontosabb kérdésekre szeretnék kitérni.
A villamosenergia-ipar 1992. évi eredményét a következő tényezők befolyásolták jelentősebben. Először a fontosabb eredményrontó tényezőket sorolnám föl.
Az értékesítés visszaesése mintegy 5,3 milliárd forint eredményromlást jelentett.
A némi nyereséggel eladható termelői célú értékesítés és a veszteséges háztartásiáram-szolgáltatás arányának kedvezőtlen változása 1,3 milliárd forint eredményromlást eredményezett,
az 1992-ben végrehajtott több mint 10%-os erőműviszénár-emelés 2,4 milliárd forint többletköltséget;
a paksi atomerőmű fűtőelem-beszerzési költségnövekedése pedig 2 milliárd forint növekedést eredményezett.
Természetesen a Magyar Villamos Művek 1992. évi gazdálkodásában voltak költségcsökkentő, eredménynövelő tényezők is. Ilyen a szénhidrogének világpiaci árának és a dollár árfolyamának változása, ami a költségeket mintegy 1,4 milliárd forinttal csökkentette.
1990 óta a termelői villamosenergia-szolgáltatás díja nem változott; a háztartási tarifa 1992 nyarán átlagosan 24%-kal növekedett — ez az iparág számára mintegy 3 milliárd forint többletárbevételt eredményezett. Ez a két kategória értelemszerűen nem a gazdálkodásból következett.
A villamosenergia-ipar a költségek csökkentésére és a költségszerkezet racionalizálására, a lehetséges mozgásterén belül, komoly intézkedéseket hozott. Az általam megkapott adatok szerint 1992. évi tüzelőanyag-költség mintegy 1,2 milliárd forinttal volt kisebb, mint 1991-ben, 1992-ben 1991-hez képest a vásárolt villamos energia költsége 4 milliárd forinttal csökkent. Tovább növelték az atomerőművi villamosenergia-termelést, melynek folyó költségráfordításai egyértelműen a legkisebbek.
(15.30)
Az iparág létszáma 1992-ben 1000, 1993-ban mintegy 1800 fővel csökken. Az alaptevékenységhez nem kapcsolódó jóléti és kulturális ráfordításokat, illetve rezsiköltségeket 1992-ben kétmilliárd forinttal mérsékelték.
Ezekkel az intézkedésekkel az iparág elérte, hogy az amortizáció közel 20 milliárd forintos növekedése és az összességében 11 milliárd forintnyi eredményromlást okozó külső tényezők ellenére a nyeresége 1992-ben csak mintegy 12 milliárd forinttal csökkent. Természetesen igaza van képviselő úrnak abban, hogy az iparág területén nyilván van még lehetőség további megtakarításra. Magam is ebből a felismerésből indultam ki, amikor a szakértők által javasolt tarifahatárokat megemeltem, s további megtakarítások érdekében pedig levélben fordultam Szabó Tamás miniszter úrhoz, rendeljen el tényleges eredményfeltáró vizsgálatot az MVM Rt. gazdálkodásában.
Emellett megígérhetem, hogy árszabályozói hatáskörömben a következőkben nem fogok olyan áremelést kérni, amelyet racionális gazdálkodással, költségtakarékossággal el lehet kerülni.
Az iparág átvilágítását, a fogyasztóvédelmet szolgálja a Kormány által éppen a minap megkezdett villamos energia törvényjavaslati vita itt, a Parlamentben, amely, remélem, szintén mint sürgős feladat, ezt a célt nagymértékben alá fogja támasztani.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt képviselő úr! Újból hangsúlyoznom kell, hogy a villamosenergia-tarifának előbb-utóbb fedezetet kell nyújtania a valóságos költségekre. Úgy gondolom, a jelenlegi tarifaszerkezet, amelyet november 1-je után léptettünk életbe, még hosszú ideig nem tudja fedezni a reális költségeket. (Elnök: Miniszter úr! Felhívom szíves figyelmét az időre.) Máris befejezem, elnök úr.
Sajnálatos módon ez a feladat a következő kormány feladata lesz.
Remélem, hogy válaszomban — ha röviden és hézagosan is — sikerült rávilágítanom a villamos energia áremelésének szükséges, legfontosabb indokaira. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi