TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár:

Full text search

TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár:
TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Az edelényi Coburg-kastély valóban az ország egyik legértékesebb és legnagyobb barokk kastélya, éppen ezért, jelentősége miatt az állami tulajdonban tartandó műemlékek között szerepel. Az erre vonatkozó végleges döntést a műemlékvédelmi törvény elfogadása fogja megerősíteni.
Mindezeknek megfelelően az épület a Kincstári Vagyonkezelő Szervezet kezelésébe került 1992-ben. A kastély már 1985-ben olyan kritikus műszaki állapotban volt, hogy az akkori úgynevezett hét vár és öt kastély előterjesztésben szerepelt, és az akkor biztosított pénzeszközök terhére 1990-ig összesen 37 millió forint került felhasználásra a legfontosabb és legsürgősebb állagvédelmi munkák elvégzése céljából.
Ebből elkészült a kastély teljes utólagos vegyi falszigetelése, a tetőszerkezet és a bádogozás felújítása, illetve javítása, valamint a statikai megerősítések. Ez alatt az idő alatt került sor a homlokzatok és a falképek kutatására és a falképek rögzítésére is. 1990-ben megkezdődött az ablakok javítása, illetve cseréje.
Az 1995-ig előirányzott további munkák: a belső nyílászárók felújítása, a szükséges tereprendezés, a homlokzatfelújítás, a falkép-restaurálások és a melléképületek rendbetétele. A felsorolt munkák folyamatban vannak, felgyorsításuk elsősorban az anyagi lehetőségektől függ.
A település lakói, az edelényi polgárok a jelenleg üresen álló épület idegenforgalmi célú hasznosítását tartanák kívánatosnak — ahogy ezt ön is megfogalmazta —, különös tekintettel a térségben kialakult helyzetre, a munkahely-lehetőségek csökkenésére. Ennek elvben — hangsúlyozni szeretném — sem műemléki szempontok, sem pedig az elidegenítésre vonatkozó tilalom nem lehet akadálya, mert mód van a bérleti szerződés megkötésekor mind a kastély állapotának, mind pedig a becsült helyreállítási költségeknek a figyelembevételére.
Megjegyezni kívánom, hogy az Országos Műemléki Felügyelőség már 1985-ben készíttetett terveket az idegenforgalmi funkciók megvalósítására, tehát itt nem a kezdeményező szándékkal van probléma, hanem éppen egy tőkeerős kül- vagy belföldi partner megtalálásával. Tehát sem kormányrendelet, sem más jogszabály nem tiltja vagy nem akadályozza meg abban az önkormányzatot, hogy bárkivel tárgyaljon a kastély hasznosítása ügyében, vagy tájékozódjon az érdeklődők funkcionális elképzeléseiről.
(16.00)
Úgy ítéljük meg azonban, hogy a jelenlegi helyzethez képest nem jelentene előnyt, ha az állam helyett az önkormányzat volna a tulajdonos, hiszen a település még a lassú ütemű állagvédelmi munkát sem tudná finanszírozni.
Természetesen műemléki szakmai kérdések eldöntésére vagy hasznosítási bérleti szerződés megkötésére az illető szakhatóság, valamint a jelenlegi kezelő nélkül nem kerülhet sor. De ez fordítva is igaz: semmilyen központi kezelői szervezet vagy szakhivatal nem hozhat tető alá életképes konstrukciót a település részvétele, szempontjainak ismerete és képviselete nélkül.
Tehát a fentiek értelmében célunk az, hogy mindaddig, amíg a település szempontjából is megfelelő hasznosításhoz megfelelő partnert találunk, a mindenkori pénzügyi lehetőségek függvényében folyamatosan haladjanak az állagvédelmi munkák, megállítva a további romlást.
Összefoglalva tehát: az edelényi Coburg-kastély állagvédelmi munkálatainak folyamatos elvégeztetése mellett keressük a megfelelő — várhatóan az idegenforgalmat szolgáló — rendeltetést az önkormányzattal egyeztetve, együttműködve. Az épületegyüttes eladásától eltekintve bármilyen más megoldás, tehát például tartós bérlet, finanszírozási konstrukció szóba jöhet a szükséges anyagi erő bevonására.
Mindezekre tekintettel kérem tisztelt képviselő urat, fogadja el válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi