SZILI SÁNDOR (MSZP)

Full text search

SZILI SÁNDOR (MSZP)
SZILI SÁNDOR (MSZP) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! Ismét egy olyan törvény vitáját kezdtük meg, amelynek meghozatalára már évekkel ezelőtt szükség lett volna. A tárca ugyan többször nekirugaszkodott, különböző tárgyalásokat folytatva a pártok szakértőivel, el is készített egy-két változatot, amely aztán az idő elmúltával elfelejtődött, hiába voltak a többpárti egyeztetések.
Ez év tavaszán egy teljesen új, mint később kiderült, nem kellően előkészített törvényt terjesztett a tisztelt Ház elé. Távol áll tőlem, hogy én most a beterjesztett törvényt boncolgassam, hiszen önök előtt is nyilvánvaló már, hogy itt már nem a Kormány által beterjesztett törvényről folyik majd a vita.
(19.30)
Ugyanakkor azt is szeretném kiemelni, hogy bár valóban később került a Parlament elé e törvény, illúzió lenne azt hinni, hogy ennek elfogadása megoldja a hadsereg számtalan gondját. Én mégis néhány gondolatot szeretnék megosztani mindazokkal, akik vették a fáradságot arra, hogy itt maradva meghallgassanak.
Jómagam, de mások is sokszor elmondtuk e Házban a honvédséggel kapcsolatban, hogy milyen fontos lenne a civil kontroll a hadseregben. Hisz az ország szuverenitása, területi sérthetetlensége, a jogállamiság védelme össznemzeti érdek. Ezért tehát megítélésem szerint nincs különösebb jelentősége annak, hogy éppen ki a katona és ki a civil. Hisz ez az úgynevezett békeidőben egyfajta munkamegosztásból adódik. Tehát ezt az érdekközösséget és a munkamegosztást alapul véve a katona katonáskodjon, a civil társadalom pedig teremtse meg a megfelelő feltételeket számára. Ez az érdekszövetség viszont csak akkor működik, ha a civil szféra a Parlamenten keresztül — ha kell — a legapróbb részletekig ellenőrzi a vele szövetségben lévő felet, hisz egy konfliktus esetén valamely módon az egész társadalom fogja képezni a védelmi potenciált.
Jól tudom, hogy hazánkban nincsenek meg a történelmi hagyományai a klasszikus polgári értelemben vett civil kontrollnak, de úgy gondolom, hogy éppen most van itt az ideje, amikor azon munkálkodunk, hogy egy új szemléletű hadsereget alakítsunk ki, amely a társadalomban is elfogadást nyer. És szakítsunk azzal a bizalmatlansági légkörrel, amelyben a civil szféra tudatába beivódott tudatlan, buta, durva, túlfizetett, békében semmirekellő katona képe, vagy ezzel szemben a katonáékban a fennhéjázó, bakának is silány, katonailag képzetlen, de tudálékos civil képe.
A honvédelmi törvény egésze azt sugallja, hogy meg kell teremtenünk ezt az együttműködő kontrollt, hisz ezt az országot ennek a népnek kell megvédenie, nem idegen földön, hanem itt, a mindenkori hatályos nemzetközi szerződésekben és egyezményekben garantált határainkon belül.
A társadalom és a hadsereg kapcsolatának csak az egyik lényeges eleme a civil kontroll. A másik, nem kevésbé lényeges momentum a hadsereg társadalomban elfoglalt helye és megbecsülése. Itt is jelentős változásokra, és főleg szemléletváltozásra van szükség mindkét részről. Míg korábban a hadsereg hatalomközeli intézmény volt, és így szinte a társadalom fölé helyezte magát, ma, ha valóban demokráciában gondolkodunk, akkor az volna ideális, ha a honvédség, és itt főleg a hivatásosokra gondolok, vagyis a katonatársadalom megfelelő módon integrálódna az egész társadalomba.
Viszont azzal is tisztában kell lennünk, hogy ehhez a társadalom befogadóképességét is meg kell teremtenünk. E látszólagos ellentmondást fel lehet és fel kell oldani. A nagy kérdés: hogyan? Első s talán legfontosabb, hogy megtaláljuk azt a módot, hogy az egyre csökkenő hivatásos állomány fogyását megállítsuk. Miniszter úr is hivatkozott rá, sőt adatokkal támasztotta alá azt a tényt, hogy a hivatásos állomány milyen jelentős hányada él a hivatalosan megállapított létminimum szintjén vagy az alatt. Való igaz, hogy a piaci értékek szerint gondolkodó társadalomban csak azokat a rétegeket lehet a hadsereg felé fordítani, amelyeknek anyagilag is, egzisztenciálisan is megéri. Jogos tehát az elvárás az anyagilag jobb megbecsülésre még akkor is, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a gazdasági átalakulás más rétegeknél is jelentős életszínvonal-romlással járt, és a társadalomnak mintegy fele a szegénység szintjén mozog.
A jogosság mellett azonban a katonatársadalomnak be kell látnia, hogy ezt az anyagi megbecsülést csak megosztva lehet elvárni a társadalomtól. Hisz a társadalom is jogosan várja el, hogy a hadsereg reálisan értékelje igényét, figyelembe véve az ország teherbíró képességét, és a hadseregen belül racionális gazdálkodásra törekedjen. Meggyőződésem, hogy a honvédségen belül a hadsereg vezetői sokat tehetnek a katonákért, megszüntetve a sok esetben értelmetlen vagy megmagyarázhatatlan áthelyezéseket, az ad hoc módon történő díszlokációkat. Nemegyszer ezek okozták, hogy katonacsaládok kerültek a létminimum szintjére, hisz házastársak elveszítették munkahelyüket, kereseti forrásaikat.
Mi, szocialisták, úgy ítéljük meg, hogy a Magyar Honvédség személyi, elsősorban hivatásos állománya anyagi helyzetének, munka-, valamint felkészültségi körülményeinek javítása elengedhetetlen. Ugyancsak öszszetett és nagy erőfeszítéseket követelő feladat a jelenlegi egymásra épült és sok bürokratikus vonással, túlzottan nagy létszámmal rendelkező legfelsőbb vezetés struktúraegyszerűsítése, leépítése, korszerűsítése, valamint a jelenleginél átgondoltabb, a gazdasági helyzetet és feladatokat jobban összhangba hozó költségvetés.
Szólni szeretnék még a törvényjavaslat talán legsikeresebb részéről, az úgynevezett szociálpolitikai fejezetről, amely talán a legjobban próbál meg alkalmazkodni a piacgazdaság viszonyaihoz. Gondolom, elsősorban a tanulópadokból kikerült bevonulók fogják értékelni, hogy a tervezet megszünteti a hátrányos megkülönböztetést azzal, hogy elfogadása esetén nemcsak a munkahelyekről bevonulók kapnak bevonulási segélyt. Az önkormányzatok által történő kifizetés viszont a munkanélküli bevonuló fiataloknak is biztosítja a bevonulási segélyt, ami bizony jelentős szociálpolitikai lépésnek tekinthető, ha figyelembe vesszük a nagy létszámú pályakezdő — illetve helyesebben mondva; pályát nem kezdő — munkanélküli fiatalokat.
Figyelemre méltó, hogy a honvédség fogja ezentúl a tartalékos szolgálatra behívottak illetményét fizetni, amely — remélem — arra fogja ösztönözni a hadsereg vezetését, hogy valóban csak a célfeladatok ellátására hívják be majd a tartalékosokat.
Nincs szándékomban részletesen felsorolni mindazokat a szociálpolitikai juttatásokat, amelyeket a törvénytervezet előír. Rendkívül gondos, figyelemre méltó alkotás, csak éppen azok a garanciális rendelkezések hiányoznak belőle, amelyek a költségvetésre, a társadalombiztosításra, a gazdálkodószervekre a fedezetet biztosító kötelezettségeket kiróják, vagy más módon gondoskodnak a fedezet biztosításáról.
Tisztelt Országgyűlés! Az az együttműködési folyamat, amely a törvény tárgyalását megelőzte, alkalmas lehet arra, hogy a magyar honvédség, a magyar fegyveres erők olyan konszenzus mellett működjön, amelynek eredményeként élvezi a társadalom bizalmát. Ezt a feladatot csak összehangolt munkával lehet megvalósítani, amelyben szerepet kell, hogy vállaljon a Kormány és a honvédelmi vezetés mellett az Országgyűlés.
Én ezekkel a gondolatokkal kívántam volna a vitát kiegészíteni. Viszont engedjék meg, hogy végül én is reagáljak Póda Jenő képviselőtársam magasröptű véleménynyilvánítására. Én tudom értékelni, hogy valaki a szakértelem hiányát megpróbálja más pártok vagy frakciók lejáratásával pótolni. Én azért szeretném tájékoztatni a tisztelt Házat, hogy a honvédelmi tárgyalás, a hatpárti egyeztetés folyamán a szocialista párt végig konstruktív volt, mint amint azt a tárca képviselője az utolsó tárgyalási napon elismerte és külön megköszönte. Javaslataink lényeges, nagy részét elfogadta a Kormány, és ez tette lehetővé azt, hogy a szocialista párt is aláírta a hatpárti módosító csomagot.
Ami az alkotmánymódosítást illeti, szeretném tájékoztatni a tisztelt Házat — és azt hiszem, ezt vezérszónokunk is elmondta, mi is többször nyilatkoztunk —, mi úgy ítéljük meg, hogy ennek a törvényjavaslatnak az elfogadása esetén megvoltak azok a törvény adta jogok a Kormánynak, amik alapján váratlan helyzetben intézkedett volna, és nem tartottuk kimondottan szükségesnek az Alkotmány módosítását. Ezért ódzkodtunk az aláírásától. Viszont úgy döntöttünk, hogy a konszenzus érdekében igen is csatlakozhatunk hozzá, és én nem hiszem, hogy ezért minket meg kéne róni. Nem tudom megérteni a FIDESZ—MDF "koalíciót" sem, hogy miért próbálja ezt állandóan a szocialisták szemére hányni. Mi valóban konstruktívan akartunk és dolgoztunk végig, és azt hiszem, hogy ezért a konstruktivitásunkért nem ilyen kritikát érdemlünk. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi