CSEHÁK JUDIT, DR. (MSZP)

Full text search

CSEHÁK JUDIT, DR. (MSZP)
CSEHÁK JUDIT, DR. (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Először kerül a tisztelt Ház elé egy olyan kormány-előterjesztés, amely a nyugdíjbiztosítás önkormányzatának a javaslatára, annak egyetértésével készült. Nyilván szimbolikus jelentősége is van annak, hogy az önkormányzat első indítványában a nyugdíjak novemberi egyösszegű kiegészítését, illetve januári 4%-os emelését kezdeményezte.
A szocialista frakció örömmel támogatja ezt az első közös törvénytervezetet.
Elsősorban azért, mert ez az év végi egyszeri kiegészítés, amelyik, ha a járadékosokra is tekintettel vagyunk, minimum 1800, maximum pedig 9000 forintot jelent az érintetteknek még karácsony előtt, egy olyan időszakban, amikor a kiadások, a megélhetési költségek a tervezettnél jobban, gyorsabban emelkednek.
Másodszor pedig azért, mert 1994. január 1-jétől ez beépül a nyugdíjakba, és az átlagosan 4%-os emelést már azok is megkaphatják, akik 1993-ban, tehát az idén kerültek nyugdíjba. Erre különösen azért van nagy szüksége az idén nyugdíjazottaknak, mert az új nyugdíjak átlagosan 700—1000 forinttal maradnak el a régebben megállapított nyugdíjak átlagától. Ez a lemaradás két év óta figyelhető meg, s részben a szigorodó nyugdíjszabályokkal, részben a beszámítási időszak meghosszabbodásával, valamint a nyugdíj alapjául szolgáló keresetek csökkenésével és a munkanélküliséggel magyarázható.
Harmadszor: azért fogjuk támogatni, mert tiszteletben kívánjuk tartani mi is a társadalombiztosítási önkormányzatok szándékait és javaslatait.
Örömmel állapíthatjuk meg, hogy ez az előterjesztés számos tekintetben — kormánypárti vitapartnereinkkel szemben — bennünket igazolt. Így helyes álláspontot képviseltünk akkor, amikor mi nem támogattuk a nyugdíjemelés mértékére vonatkozó törvényhely módosítását, és a nettó keresetnövekedéssel megegyező nyugdíjemelés kötelezettségének a fenntartása mellett foglaltunk állást.
Nem tévedtünk akkor sem, amikor az év elején előterjesztett nyugdíjemelés mértékét elégtelennek és az év során felülvizsgálandónak is minősítettük.
Az a véleményünk is helytállónak bizonyult, amelyben önálló, felelős és hatékony irányító testületnek minősítettük a választások előtt a majd létrejövő önkormányzatokat, és azt mertük állítani, hogy biztosítani tudják a törvények betartásához szükséges anyagi feltételeket is.
Örülünk tehát, hogy reményeinket és várakozásainkat visszaigazolta az önkormányzat első negyedéves tevékenysége, és bízunk abban, hogy munkájukkal és tevékenységükkel a nyugdíjasok is egyetértenek majd.
Támogatni fogjuk ezt az előterjesztést még akkor is, ha vannak természetesen hiányosságai, ha tudjuk, hogy ez az emelés sem veszi figyelembe a ledolgozott éveket és a szolgálati időt teljes mértékben, nincs tekintettel a rokkantság tényére és fokára, a százalékos mértékek miatt nem előnyös — még a minimumszabályok figyelembevételével sem — az alacsony ellátásból élők számára, és más szempontok szerint, mégpedig kedvezőtlenebbül számítja ki ez a módszer a nyugdíj és a vele folyósított vaksági járadék emelését, mint a nyugdíj és a politikai okokból járó nyugdíj-kiegészítés összegét.
Sajnos — mint ahogy hallottuk már —, ez a százalékos emelés nem jelenik meg a decemberi nyugdíjszelvényen, a novemberi egyösszegű kifizetés után januárban kapnak természetesen először 4%-kal emelt nyugdíjat az érintettek. Valamint tudjuk azt is, hogy továbbra is élni fog az a vita, hogy vajon most akkor hány százalékos emelést is kellett volna hogy kapjanak a nyugdíjasok, és valójában hány százalékot kaptak meg.
A felsorolt kifogások ellenére azért tudjuk jó lelkiismerettel támogatni ezt az önkormányzati javaslatot, mert tudjuk, hogy a nyugdíjalap önkormányzata már foglalkozott az évenkénti rendszeres nyugdíjemelésre vonatkozó jelenlegi előírások sürgős módosításával. A ma még vitára okot adó pontatlanságok és aránytalanságok kiküszöbölésére ismereteink szerint már a jövő évben esedékes nyugdíjemelés előtt sor kerülhet. A várható keresetnövekedés helyett a már mérhető előző évi keresetnövekedést kellene viszonyítási alapnak tekinteni. Ez ugyanis nem vitatható majd.
Szükség van a szolgálati idő, a súlyos rokkantság elismerésére és a tisztán százalékos nyugdíjemelési technikák hibáinak és torzításainak a kiigazítására.
Az a véleményünk, hogy a törvénynek kell időtállóan meghatároznia az emelésben részesülők körét, valamint a rendszeresen érvényesülő preferenciákat és diszpreferenciákat, így az adható minimumokat és a maximumösszegeket is. A törvénynek kell rendelkeznie arról is, hogy az emelés időpontja előtti évben nyugdíjazottaknak miként és milyen mértékben is járjon a kiegészítés.
Azt reméljük tehát, hogy az önkormányzati törvény módosítása után — amire szintén sor kell kerüljön — bővülhetnek az önkormányzat lehetőségei, döntési jogosítványai. Egy időtálló, egységes, a nyugdíjasok által is kiszámítható törvényi előírás gyors végrehajtására ugyanis az önkormányzatok önállóan is alkalmasak. Megszűnhetne a heteket, hónapokat igénylő parlamenti vita. Itt, a tisztelt Házban nem volna szükség másra, mint az önkormányzati döntések ellenőrzésére, a nyugdíjalap költségvetésének és zárszámadásának az elfogadására.
Tisztelt Ház! Mindezeket szem előtt tartva támogatjuk a benyújtott javaslatot. Módosító javaslattal azért nem élünk, mert gyors tárgyalásra és sürgős döntésre van szükség a tisztelt Házban azért, hogy novemberben megkaphassák az érintettek ezeket az ellátásokat. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi