FEKETE GYULA, DR. (MDF) a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:

Full text search

FEKETE GYULA, DR. (MDF) a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:
FEKETE GYULA, DR. (MDF) a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Bizottságunk valamennyi tagja az országgyűlési határozattervezet vitája során még élénken emlékezett a tavaszi véleménykülönbségekre. Akkor a bizottsági tagok mintegy fele a közalkalmazottak, köztisztviselők költségvetésben előírt nettó keresetnövekedése alapján mintegy 16%-os nyugdíjnövelést javasolt az év egészére annak érdekében, hogy megvalósuljon a nettó keresetek és a nyugdíjak törvényben előírt azonos növekedése. Míg a bizottsági tagok valamivel több mint fele az érdekegyeztető tárgyalásokon általánosan elfogadott kereset-előrejelzést fogadta el, ennek alapján 14%-os nyugdíjemelést javasolt.
Az élet azóta eldöntötte a kérdést. Egyik tábor sem tudta előre úgy megállapítani az évre várható nettó keresetnövekedést, hogy ennek eredményeként elkerülhető legyen a nyugdíjak pótlólag szükséges emelése.
A gazdasági előrejelzéssel foglalkozó intézmények szerint ugyanis az év egészére mintegy 18%-os nettó keresetnövekedés várható. A vártnál gyorsabb bérkiáramlásban szerepet játszik a megélénkülő, hónapról hónapra nagyobb növekedést felmutató ipari termelés, de sajnos, szerepet játszik a tervezettnél nagyobb árszintemelkedés is, amit a munkaadók többsége ellentételezett a bérekben. A bérprognózisban már csupán egy bizonytalan tényező van, a decemberi 13. havi fizetések előre nem látható alakulása. Ha a vállalati eredmények nem teszik lehetővé a tavalyi év végén kifizetett karácsonyi pluszhavi fizetések megismétlődését, akkor a 18%-os nettó keresetnövekedés néhány tized százalék híján nem valósul meg. De ha tovább terjed ez a fizetési rendszer, akkor kis mértékben akár túl is lendülhet a bérkiáramlás a 18%-ban előrejelzett mértéken.
A valódi adatok valószínűleg csak február, március hónap folyamán állnak majd rendelkezésünkre.
A bizottság egyöntetűen elfogadta a jelenlegi előrejelzést, egyik képviselő sem kérdőjelezte meg a 18%-os nettó bérnövekedés valódiságát.
Megnyugvással vettük tudomásul, hogy a 4%-os növelés forrása, 10,7 milliárd forint rendelkezésre áll, mivel a számítottnál gyorsabb keresetnövekedés 9-10 milliárd forinttal megnöveli az idei évre tervezett nyugdíjalapokat is.
Ugyancsak elégedetten nyugtázta a bizottság, hogy mindazok nyugdíját, akik az idén, 1993. év folyamán mentek nyugdíjba, az októberi nyugdíjuk 4%-ának megfelelő összeggel fölemelik 1994. január 1-jétől.
(10.10)
Ugyancsak január elsejétől nyugdíjjá válik a jelenlegi egyösszegű kiegészítés egy hónapra jutó öszszege azoknál a nyugdíjasoknál, akik 1993. január 1-je előtt mentek nyugdíjba.
Bizottságunk egyik tagja sem kifogásolta az egyösszegű kiegészítések minimum és maximum értékeinek a meghatározását. Ez annyit jelent, hogy például a 25000 forint feletti öregségi teljes nyugdíjak, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjak, átmeneti járadékok nem részesülnek az általánosan 4%-os kompenzációban, hanem ennél néhány tized százalékkal kevesebbet kapnak, ezzel egyidejűleg a havi 7500 forintnál alacsonyabb hasonló ellátmányok 4%-nál némileg nagyobb emelésben részesülnek.
Tisztelt Országgyűlés! Meghallgatva az országgyűlési határozattervezet felsorolt alapelveit, bizottságunk egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül az előterjesztést általános vitára alkalmasnak ítélte. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi