HASZNOS MIKLÓS, DR. (KDNP)

Full text search

HASZNOS MIKLÓS, DR. (KDNP)
HASZNOS MIKLÓS, DR. (KDNP) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A nyugdíjemelés mindig olyan társadalmi, politikai jelentőségű kérdés, amit az országban két és fél millió ember kísér igen nagy figyelemmel. Ennek során mind a bizottságban, mind az előterjesztésnél igen magas színvonalú szakmai viták hangzanak el. Azonban nem szabad szem elől tévesztenünk azt, hogy a nyugdíjas egyféleképpen értékel. Azt értékeli, hogy a kapott öszszeg az előző havi nyugdíjszelvényéhez képest okoz-e számára jelentős változtást, kap-e anyagilag lehetőséget arra, hogy a romló körülmények között bizonyos formában fenntartsa életszínvonalát.
(10.20)
Kétségtelen az is, hogy a jogi szabályozás nem az inflációhoz köti, nem az életszínvonallal kapcsolatos problémákhoz, hanem a nettó átlagkereset-növekedéshez a nyugdíjak emelését.
Számszakilag, matematikailag rendkívül sok attraktív bűvészmutatványt lehet végrehajtani, hogy ez a százalék hány százalék és micsoda. Én tökéletesen egyetértek az előttem szóló Fáklya Csaba képviselő úrral, mert azt mondom, hogy a 9x4 az évesben ugyan biztos, hogy csak három. De ha úgy számolom, hogy előre már egyszer, ez évi nyugdíjra — tehát a tárgyhavi nyugdíj 4%-os emelésére már egyszer — márciusban kaptak tízet, utána egyszer szeptemberben kaptak négyet, tehát egyszer egy tízre meg négyre emelt egyhavi összegre, az a négy bizony akkor megvan négy, sőt, ha azt mondom, hogy a tavalyi szeptemberi vagy októberi, vagy novemberi havi nyugdíjszelvényhez teszem ezt az egyösszegű emelést, akkor egy egészen más szám fog kijönni.
Tehát itt nem az a lényege, hogy százalékok nagyságrendjén vitatkozzunk, hanem azzal is egyetértve, amit Fáklya képviselőtársam mondott: bis dat, qui cito dat, kétszer ad, aki gyorsan ad. És azt kell, hogy mondjam, hogy elismerés azért, azért a törekvésért, amit sokszor és sokan ugyan úgy fogalmaznak meg, hogy ez a kormányzat teljesen érzéketlen a szociális problémákra. De csak a közvélemény figyelmét szeretném felhívni arra, hogy ebben a Házban hangzottak el tagnap a vita során azok a problémák, hogy hány száz milliárd lesz vajon a költségvetési deficit. Tudja mindenki, aki olvas újságot, hogy maga a társadalombiztosítás is deficites, a társadalombiztosítási önkormányzat, a nyugdíjbiztosítási önkormányzat úgyszintén, és ezek mellett a deficitek mellett is teljesítve a korábbi ígéretet — hangsúlyozom, hogy nem dicsőség, hanem kötelesség, de — láthatja az ország azokat az erőfeszítéseket, amibe kerül nekünk ennek a szociálpolitikának a megvalósítása. Kevés, tudjuk, nem annyi, mint amennyit szeretnénk, de a lehetőségek maximális határáig elmentünk. És ezt kell figyelembe venni, s nem azt hangsúlyozni és hangoztatni, hogy ilyen, olyan szociális érzéketlenséget tanúsít a Kormány.
Ezek után nem kívánok a további érdemi vitába belemenni, majd a részletes vita során esetleges módosító javaslatunkat is kifejtjük. Most csak azt tudom mondani, hogy amilyen gyorsan csak lehet, szavazzuk meg ezt a javaslatot, hogy nyugdíjasaink ehhez a megérdemelt összeghez hozzájussanak. Köszönöm figyelmüket. (Taps a KDNP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi