KIS GYULA JÓZSEF, DR. (MDF)

Full text search

KIS GYULA JÓZSEF, DR. (MDF)
KIS GYULA JÓZSEF, DR. (MDF) Köszönöm szépen, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Ha arra gondolok, hogy most nézik a nyugdíjasok ezt a műsort, akkor azt kell mondanom, hogy elég keveset értenek abból, ami itt e Házban elhangzik.
Nagyon bonyolult a nyugdíjrendszerünk, a szabályozókövető mechanizmusok eléggé áttekinthetetlenek, és, sajnos, ez lehetőséget ad arra, hogy ki-ki úgy értelmezze a kívánságait, ahogy éppen pillanatnyi érdeke kívánja. Pedig a dolog nem is olyan bonyolult. Arról van szó, hogy a társadalombiztosítás mint a szociálpolitika része, hiszen a szociálpolitika nem a szociális segélyezést jelenti önmagában, de a szociálpolitika része, hiszen a szociálpolitika a társadalmi biztonság egyik alapeleme, amibe beletartozik a társadalombiztosítás, egészség- és nyugdíjbiztosítás, beletartozik a munkanélküli-segélyezés, beletartozik még nagyon sok minden, tehát nemcsak a szociális segélyezés, tehát a társadalmi szociálpolitika része.
(11.00)
A következő néhány évben mindenképpen meg kell, hogy újuljon, de látnunk kell, hogy egy működő rendszert vett át ez a Parlament, hiszen ezekben a törvényekben a Parlament döntő többséggel határozott. Nem mondhatom, hogy a Kormány vagy hogy a koalíciós képviselők határoztak így. Tehát egy olyan rendszert vettünk át, amit át kell alakítani, és eközben talán jobbat tudunk csinálni. Azt azért látni kell, hogy a nyugdíjrendszer bármilyen reformja nem egy-két évre előre meghirdethető, hanem 20-25 évre előre kell a leendő nyugdíjasoknak tudni, hogy mi vár rájuk, ha most szerződést kötnek a társadalombiztosítással, azzal, hogy befizetik az első járulékukat.
Ezért lassan megy, és noha minden becslésen alapuló tervezés szükségszerűen torzít, ezek a torzítások tovább nőnek akkor, ha ezeket az adatokat bázisként tekintjük, százalékosan mindig ahhoz viszonyítunk, így a torzítások egyre nőnek. Ez történt gyakorlatilag az elmúlt három évben, hogy egy torzult rendszert próbáltunk életben tartani, de a torzításai csak nőttek azáltal, hogy az előzőt mindig bázisnak tekintettük. Egyetlenegy esetben tett a Parlament kísérletet arra, hogy a torzítást csökkentse, akkor, amikor a szolgálati időt fokozott mértékben vette figyelembe, illetve a nyugdíjba menetel időpontját, tehát azt, hogy mióta nyugdíjas az illető.
Ezenkívül ezek az automatizmusok csak így működhetnek. Tényleg szükség van egy új nyugdíjtörvényre, amely áttekinthető, világos, és nem ki-ki kénye-kedve szerint magyarázhatja.
Ami most zajlik, az tulajdonképpen egy játék a számokkal, számháború, mert amikor az Országgyűlés úgy határozott, hogy a nettóátlagkereset-növekedés mértékében kell növelni a nyugdíjakat, akkor ezzel egy becsült értékkel próbálta arányba hozni. Ez lehetett volna akár az infláció, akár a nettóátlagkereset-növekedés. A nettóátlagkereset-növekedés mellett azért döntöttünk, mert a tb bevételei a nettóátlagkeresettől függnek, annak arányában kapja a társadalombiztosítás a 10, illetve a 44%-ot. Tehát abból tud fizetni, amit kap. Az infláció mértékében nem nőnek a bevételek, csak egy második lépcsőben, amennyiben az infláció módosítja a nettó-átlagkereseteket. Tehát ez egy logikus rendszer, automatikusan működő rendszer, és tulajdonképpen igazságos rendszer is, hiszen az aktív korú lakosság életszínvonal-növekedése vagy -csökkenése az infláció és a nettóátlagbérek arányában ugyanolyan mértékű vagy közelítő mértékű, mint az inaktív, a nyugdíjas korú lakosságé.
A gond csupán az, mint mondtam, hogy ez egy becslésen alapszik. Év közben ez a becslés egyre pontosabbá válik. Ezért szükséges az Országgyűlés határozata szerint az évi kétszeri nyugdíjemelés, illetve a mindenkori változások figyelembevétele. De ez állandóan számháborút fog eredményezni, hiszen minden becslés csak közelítő. Ezért elkerülhetetlen lesz az a megoldás, hogy egy követő rendszerre térjünk át majd az új nyugdíjtörvényben, de ezt is jó előre meghirdetve az állampolgároknak. Ez azt jelenti, hogy az előző évi átlagkereset-növekedést vesszük figyelembe a nyugdíjemelésnél, s ez két következménnyel járhat. Ha az infláció csökken az előző évihez képest, akkor jobban jár ezzel a rendszerrel a nyugdíjas, ha az infláció aránya, mértéke — az, hogy 20 vagy 22% —, ha tehát csökken, akkor jobban jár; ha emelkedik az előző évihez képest az infláció százalékos aránya, akkor rosszabbul jár a nyugdíjas. De ha az infláció csökken, akkor ennek megfelelően az egész gazdaságban a munkabér-növekedés is csökken, tehát követi az aktív meg a passzív korú lakosság jövedelme nagyjából az elvárásokat. Az erre való áttérés természetesen ezeket a számháborúkat megszüntethetné, és nem is biztos, hogy mindenki számára kívánatos lenne, hiszen akkor nem lehetne ezzel manipulálni.
A másik dolog: lehet itt nagyon népszerű követelésekkel fellépni, de azt azért tudni kell mindenkinek, hogy a törvénnyel lehet élni, lehet visszaélni, sok mindent lehet csinálni a törvénnyel — de pénzt nem lehet törvénnyel csinálni. Sajnos, mert akkor elég egyhangúan döntene a Ház sok esetben.
Mit jelent ez? Azt, hogy a társadalombiztosítási alap, amikor független, olyannyira független, hogy saját választott önkormányzata van, akkor ebből a 44+10%-ból, amit a bérek arányában szed be, ebből fizet nyugdíjat; a másik feléből természetesen az egészségügy működési költségeit. Tehát bármennyit kívánnánk, szeretnénk, a társadalombiztosításba több pénz nem jön be. Mit tehetne ilyenkor a társadalombiztosítás autonóm önkormányzata, ha mi rákényszerítenénk a törvény erejével, hogy a bevételeinél nagyobb összeget fizessen ki? Két dolgot tehetne: vagy azt, hogy erre hiteleket vesz fel, amit majd vissza kell fizetni a következő meg az azt követő meg az utánunk következő évek során az egész következő népességnek, tehát a gyerekeinknek, unokáinknak. Magyarul a mai kifizetésekkel ezt a lehetőséget élnénk fel. A másik, amit tehet és meg is tesz, hogy megpróbálja a terhei egy részét áthárítani a költségvetésre. A költségvetési törvényben az úgynevezett profiltisztítás — tehát a szociális jellegű kiadások átvállalása — valószínűleg az idén sikerülni fog. De ezzel csak azt teszi, hogy az állampolgárokra ugyanolyan terhet ró, hiszen a költségvetés bevételeit viszont adóból kell fedezni. Tehát akkor megint csak a ma élő aktív korú lakosságra terheli ezt a többletkifizetést.
Itt tehát olyan igazságot tenni, hogy az aktív és a passzív korú lakosság jövedelmi viszonyai hogyan alakuljanak, nagyon nehéz. Egyetlenegy módszer látszik erre célszerűnek, ez a bizonyos követéses nettó átlagkereset figyelembevétele.
Van azonban hosszú távon is egy igen veszélyes jelenség egész Európában, az egész civilizált világban. Az, hogy a nettó átlagkereset, bármekkora legyen, azt az aktív korú lakosság számával kell szorozni. Magyarul, ha kevesebben dolgoznak, kisebb a munkaképes korú lakosság, akkor kevesebb lesz a nyugdíjra fordítható összeg. Tehát az a demográfiai, népmozgalmi jelenség, hogy csökken a születések száma, csökken a munkaképes korú emberek száma a hála istennek növekvő életkorú nyugdíjas populációhoz, népességszámhoz képest, ez a világon mindenütt oda vezet, hogy egyre kevésbé képes megtermelni a munkaképes korú lakosság azokat a kiadásokat, amiket részben a növekvő létszámú nyugdíjas réteg joggal igényel, részben az egészségügyben bekövetkezett árrobbanás, technológiai forradalom miatt a gyógyítás, az egészségügyi ellátás igényel. Ez a világon olyan gond, hogy például a Német — … most majdnem azt mondtam…, maradjunk Szövetségi Köztársaságnál… — Szövetségi Köztársaságban 1992-ben 40 milliárd márka volt a társadalombiztosítás deficitje, pedig ott igen nagy számú vendégmunkás is termeli az értéket. Nálunk ez arra az évre körülbelül 40 milliárd forint lesz — erre mondom én, hogy nagy ország nagy deficit, kis ország kis deficit, mert ott márkában, mi forintban számítjuk a 40 milliárdot…
(11.10)
De ugyanilyen a helyzet a világon mindenütt. Tehát ha felelősen, hosszú távon gondolkodó politikusként kell majd a nyugdíjtörvényről döntenünk — és a nyugdíjtörvényekről csak felelősen és hosszú távon gondolkodva szabad döntenünk —, akkor mindenképpen meg kell találni a módját, hogy a nyugdíjrendszer majd tükrözze azt a háromgenerációs modellt, amit még a társadalombiztosítás, meg a nyugdíjrendszer kitalálása előtt is művelt a társadalom. Ez azt jelentette, hogy az aktív korúak dolgoztak, megtermelték a saját munkaerő-utánpótlásukat, tehát családjuk, gyermekük volt, és eltartották saját időseiket annak fejében, hogy a vagyont vagy akármilyen tulajdont tőlük kapták, illetve nem is kapták meg, mert rendszerint a bölcs parasztasszonyok addig nem íratták át a földjüket, amíg éltek.
Tehát ez a háromgenerációs együttélés a nagy családokban automatikusan működött. Mihelyt ez a nagy család felrobbant, megszűnt, azt törvénnyel viszszaállítani nem lehet. De igenis társadalmasítani lehet ezt a fajta háromgenerációs modellt például úgy, hogy a nyugdíjban megjelenik mint egy elkülönített hányad, egy rész, a felnevelt gyerekek száma, hiszen ezáltal az a nyugdíjas, aki több gyermeket nevelt, gondoskodott mind a maga, mind az utána következő nyugdíjasok nyugdíját megtermelő aktív korú lakosság jövedelméről.
Mondom, ezt meg kellene csinálnunk, meg kell csinálnunk, az egész nyugdíjrendszert át kell dolgoznunk, addig csak foldozzuk-toldozzuk a meglévőt, a '75. évi II. törvényt; azt hiszem, azt már mindenki tudja ebben az országban, hogy ez az a törvény, amiről beszélünk. A foltozásból eredően úgy járunk, mint amikor valaki egy rossz dunnacihát próbál befoltozni, a folt magához húzza a mellette lévő szálakat, és ezért mellette válik ritkábbá.
Hogy ne váljék nagyon ritkává, az a mi gondunk! Ez a törvényjavaslat jelen formájában lehetőséget ad arra, hogy ugyan a folt sem túl erős és tartós, de a lyuk sem lesz sokkal nagyobb mellette. Ez egy kompromisszumos javaslat, ami azon alapszik — noha az önkormányzatok egyetértésével kerül elénk —, hogy részben az Országgyűlés a társadalombiztosítás rövid és hosszú távú feladatairól rendelkező országgyűlési határozatában már 1991-ben így rendelkezett, részben hogy ezt tételesen törvényben is megfogalmaztuk. Ez a törvényi kötelezettségünk most praktikusan azt a feladatot rója ránk, hogy minél előbb végére jussunk ennek a törvénynek, ezért be is fejezem, hogy én se tartsam fenn a Ház döntését. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi