SZÉKELYHIDI LÁSZLÓ, DR. (MDF)

Full text search

SZÉKELYHIDI LÁSZLÓ, DR. (MDF)
SZÉKELYHIDI LÁSZLÓ, DR. (MDF) Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Az 1285-ös számú országgyűlési határozati javaslathoz a szociális, egészségügyi és családvédelmi bizottságban tett javaslatomat szeretném röviden a tisztelt Ház előtt megismételni, melynek leglényegesebb eleme, hogy a nyugellátásban, a baleseti nyugellátásban, a nyugdíjszerű rendszeres ellátásokban részesülők számára a havi 4%-os emelés helyett 6%-os emelést javasoltam, illetve javasolok a többször módosított 1975. évi II. számú törvényben előírtak szerint. Ugyanis a várható nettó átlagkereset-növekedés mértéke nem az előterjesztettek szerinti 18%, hanem már most megállapíthatóan 20-21%-ot tesz ki, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal nemrégiben tette közzé, hogy augusztusban ez az átlagbér-növekedés a 28%-ot is elérte.
Ezen indítványom elfogadásával megelőzhető egy rövid időn belüli újbóli emeléssel kapcsolatos parlamenti eljárás, nem beszélve a nyugdíjasok rászorultságáról és várakozásáról.
A számítások szerint a mintegy négymilliárd forintnak a forrása éppen a kiáramlott, megnövekedett átlag nettó keresetek utáni járuléktöbblet, amely, úgy gondolom, hogy a társadalombiztosítási adminisztrációban, igazgatásban könnyen követhető és megállapítható.
Az Országgyűlés 7/1993. II. 27-i határozata változatlanul állva marad eme még 6%-os emelés mellett abban a tekintetben, hogy a társadalombiztosítás pénzügyi kondícióinak vizsgálata az év vége közeledtével ismét szükségessé válik, s a vizsgálat eredménye alapján egy egyszeri — mondjuk karácsonyi — nyugdíj-kiegészítés végrehajthatóvá válik a most javasolt 6%-os emelés felett is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi