ZSUPOS LAJOS (MDF)

Full text search

ZSUPOS LAJOS (MDF)
ZSUPOS LAJOS (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az illetékekről szóló törvényjavaslat az én értelmezésemben rendkívül fontos, mert életbeléptetése a hazai gazdasági és társadalmi folyamatokra egyaránt meghatározó hatással bír. Az általános vita keretében elsősorban arra a kérdésre kell választ adni, hogy szükség van-e a törvényre, és ha igen, miért. Ezen túlmenően bizonyítandó az is, hogy ez az a törvény-e, amire szükségünk van.
Engedjék meg, hogy bevezetőben az illeték fogalmát próbáljam megfogalmazni.
A Közgazdasági kislexikon szerint az illeték pénzben kifizetendő olyan közszolgáltatás, melynek ellenében a fizető közületi szerveket vehet igénybe, illetve ezektől közvetlen ellenszolgáltatásban részesül. Nagyjából hasonlóan fogalmaz az 1929-ben kiadott közgazdasági enciklopédia is, tehát ebből megállapítható az, hogy lényegében az illeték fogalma nem sokat változott e század folyamán.
Ha közelebbről megnézzük az illetékeket, három nagy csoportját különböztetjük meg: az okirati, az eljárási és a vagyonátruházási illetéket. Ezt azért kívántam részletezni, mert így kitűnik, hogy a definíció — mármint az, hogy az illeték lerovása mellett valaki közszolgáltatást vásárol — nem teljes értékű, mert a vagyonátruházási illetéket nem vagy nem teljesen fedi le. Ha szólna róla, akkor egyértelmű: ki kellene mondani azt, hogy a törvényjavaslatnak van bizonyos mértékű határok között tartott vagyonszabályozó szerepe, illetve vagyon-újraelosztó szerepe is. Ez nem új keletű dolog, ne tessék valami szocialista maradványra gondolni: 1920-tól kezdve ez már benne van a magyar jogban. Akkor már progresszív illetéket kellett fizetni a növekvő örökség után, és a rokonsági fok csökkenésével arányban.
(10.30)
Nemcsak nálunk volt ez így, hanem Németországban, Franciaországban, Olaszországban, sőt Angliában is volt hasonló funkciója a vagyonátruházási illetékeknek.
E rövid kitérő után könnyebben válaszolható meg: szükség van-e ilyen törvényre? Azt hiszem, nem lehet más a válasz, mint igen. Ez az árutermelő vagy piacgazdaság tartozéka volt és marad a mai napig.
Ha a miértre is választ akarunk adni, akkor — ha röviden szólunk — azt kell mondani, hogy a költségvetés bevételeinek a növelése érdekében. Közismert és napjaink egyik legvitatottabb témája ez a költségvetés, melynek az étvágyát nehéz kielégíteni. Persze el lehet gondolkozni azon, hogy mitől ilyen mohó a mi költségvetésünk? Ha őszintén akarjuk megválaszolni ezt a kérdést, akkor azt kell mondani, hogy ez nyilván abból a sajátos helyzetből ered, amit úgy hívnak, hogy átmenet, bár pontosabb lenne azt mondani, hogy visszatérő időszak, hiszen az elmúlt negyven év is folyamatos átmenet volt.
Én úgy hiszem, a magas költségvetési összeg egyik legfontosabb oka, hogy az örökölt állami szerepvállalás még mindig túlzó mértékben fennáll, ugyanakkor, mikor a kialakuló piacgazdaság ezt már egyre kevésbé igényli. Másrészt viszont már működtetni kell az új társadalmi formáció intézményeit is. E kettős teher, még egy átlagos növekedési ráta mellett is nagy súly lenne a gazdaságra, de így, válság idején, amikor a növekedés zéró vagy mínusz, ez roskasztó teher. Ilyen körülmények között rendkívül fontos minden forrás, a költségvetés számára különösen, ha azt nem a termelés sínyli meg közvetlenül.
Jelen viszonyaink között talán ez az egyik indok is elég lenne a törvényjavaslat szükséges voltának a bizonyítására, de ezen túl van még egy másik érv is, mely közel olyan fontos, mint a bevétel. Ez pedig a törvényjavaslat vagyonnagyság-szabályozó hatása.
Ahogy azt már említettem az előzőkben, a korábbi magyar és külföldi törvények progresszív elvonást tartalmaztak a rokonsági fok csökkenésével, illetve az örökség értékének a növekedésével. Így például 1920-ban 500000 pengőig 1% volt az illeték, 20 millió pengő fölött 10%. Ugyanakkor, ha ez az örökség fokán változott, tehát távolabb állt az örökös, akkor 10% volt a legkisebb és 30% volt a legnagyobb illeték.
Számomra a meglepetés erejével hat, hogy ezt a progressziót nem, vagy nem ilyen értelemben alkalmazza a mai törvény. Vajon miért?
Engedjék meg, hogy egy kis társadalmi körrajzzal próbáljam érzékeltetni a mondandómat. (Kis szünet után:) Ha nem is teljes… elnézést. (Jegyzetei között lapozgat.) Ha nem is teljes értékű a korkép, amit elmondtam, akkor sem lehet azt állítani, hogy a mai… — elnézést, felcseréltem. Tehát hogy egy kis korrajzot adjak az eredeti tőkefelhalmozás időszakáról.
Remélem, nem azért maradt ki a törvényből az örökség utáni progresszivitás, mert néhány évtizede az ellágyult diktatúra pragmatikus kommunistái rájöttek, hogy biztosabb a kommunizmust a családon belül felépíteni és ennek megfelelően törvénykeztek.
Valamikor itt indult el a mai tőkék felhalmozása. Természetesen ez egy latens állapot volt. Ez volt az az időszak, amikor a káder vezető nyolc-tíz mellékállást szerzett magának, de közben gondosan ügyelt rá, hogy úgy tűnjék, mintha kenyérgondjai lennének, és csak az elvtársak megkérdezése után merte megvenni a Trabantot. Bár a vagyonok gondosan rejtve voltak, ettől függetlenül évről évre gyarapodtak, ezzel egyre nagyobb gondot okozva gazdáiknak: hogyan leplezzék értéküket.
Ez a folyamat a rendszerváltásig tartott. Azt követően, sőt helyenként már megelőzően is, felszínre törtek az összeharácsolt értékek, immár biztonságban tudva magukat. Egyszerre nem lett sikk a Trabant, a párttitkárból és a káderigazgatóból egyaránt menedzser lett, aki már Mercivel közlekedik, díszzsebkendőt hord a zakózsebében és aranyláncot a csuklóján. Innen aztán a külcsín a belbeccsel összhangba került, immár legálisan folytatták tovább a vagyongyarapítást. Tudom, nem minden vagyon keletkezett így, akinek nem inge… Azt azonban nem tudom megérteni, miért kellene most a törvényből elhagyni a jelentős progresszivitást, az örökség nagyságával fokozott mértékben növekvő elvonást.
Ha nem is teljes értékű a korkép, amit elmondtam, akkor sem lehet azt állítani, hogy a mai vagyonok döntően az ész, a tehetség és a munka termékei lennének, jobban, mint a századelőn. Akkor miért ez a nagyvonalúság?
Tévedés lenne, ha azt gondolná valaki, hogy az átlagos életjövedelmet akarom megsarcolni. Nem, semmiképpen. Nem a két szoba összkomfortra, a falusi házra vagy a hobbikertre gondolok. Az a véleményem: legyen értelme egy élet munkájának úgy is, hogy az ember a gyerekeit anyagi biztonságban tudhatja és szárnyra bocsátásukkor el tudja indítani őket.
Az illeték progresszivitását az ezt lényegesen meghaladó 10-20 és 100 milliós örökségeknél kell megvalósítani.
Az indulás kérdéseire válaszolva, hogy miért van a törvényjavaslatra szükség, úgy gondolom, elég alaposan megfeleltem. Arra nézve pedig, hogy erre a törvényjavaslatra van-e szükség, ma azt mondom, nem egészen, de olyanná tehető ez a javaslat, amilyenre szükség van. Ezt kívánja az emberek igazságérzete és a költségvetés egyaránt. Módosító indítványomat ilyen értelemben kívánom beterjeszteni. Köszönöm a szót.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi