BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:

Full text search

BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:
BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Úgy vélem, mindannyian tudjuk, hogy többféle interpelláció létezik: van olyan, amelyik tényleg választ igényel valamely kérdésre, és van olyan, amely tulajdonképpen nem a válasz igényével hangzik el, hanem egy helyzetet kíván felhasználni — nem kétséges, milyen célból. Ez utóbbi kategóriába tartozik — gondolom — a Török Ferenc képviselő úr által elmondott interpelláció is.
A privatizáció. Tudjuk nagyon jól — és mindnyájan nagyon jól tudjuk —, hogy nemcsak nálunk, hanem a szomszédos országokban is olyan helyzetek alakulnak ki, majdnem ugyanaz a közvélekedés, ugyanazok a reakciók, egy példátlanul nagy, valóban történelmi léptékű feladat végrehajtása során, amikor egy aberrált tulajdonformát a mozzanatok tízezreivel kell egy másik tulajdonformává átalakítani. Ezek a közéletben és a közvéleményben természetes módon váltják ki — mindenféle rátapadó hírekkel együtt — a negatív reakciókat. Ennek következtében, aki ezzel a kérdéskörrel foglalkozik, negatív értelemben számíthat is arra, hogy gyanakvást tud kelteni, és számíthat arra, hogy nem nyugodt lélekkel foglal állást még akár a tisztelt Ház is egy három perc alatt felvázolt negatívumcsokor ügyében egy mindössze párperces válasz alapján.
Úgy hiszem, Szabó Tamás miniszter kollégám a mai napon, jelenleg járt el helyesen, amikor is végül nem kockáztatta meg, hogy szóban összeállított vádcsokorra válaszoljon szóban, mert a meggyőződés így nem elég alapos és hiteles. A múltban is ezt kellett volna tenni — el kell ismernünk közösen —, hogy minden ilyen felvetett kérdésre alapos, írásos, dokumentált választ kell adni, hogy a tisztelt Háznak ne kelljen itt a szavazásnál lényegében improvizálni, hanem meggyőződhessen, iratanyagok tanulmányozása alapján: reális-e a felvetett, interpellációban foglalt tényanyag, vagy pedig nem.
Úgy vélem, külön hangsúlyt kell adni annak, hogy pont az interpellációk kapcsán riasztó stílusjegyek is terjednek el — akár a tisztelt Házban is —, ahogy módunk volt pár perccel előbb ezt hallgatni, ami nem is méltó talán mindahhoz, ami e Házhoz kötődik.
Úgy vélem, azt is figyelembe kell venni, hogy mi a miniszter felelőssége. Magam nem kívánok ilyen időhatárok között ezzel foglalkozni, de a miniszter felelősségének és az interpellációs gyakorlatnak van egy természetes ellentmondása. Jelenleg az Állami Vagyonügynökségnél 13000 ügylet vagy ügyleti mozzanat zajlik, és a felügyelő miniszternek ezekből egyre, amely interpellációban elhangzik, kell választ adnia. Felelősségi köre nyilván a privatizációs folyamat irányítására, felügyeletére terjed ki, a szervezet működtetésére, amely ezt végzi, és az ellenőrzési tevékenységre, amely e tiszttel együtt jár. Senki nem állíthatja — úgy vélem, nem is állítja —, hogy e mérhetetlen sok mozzanat között nem búvik meg rossz szándék, haszonlesés, csalási kísérlet és sok minden más olyan elem, amely pont a tulajdonváltás, a tulajdonszerzés természetes következménye.
Szükségesnek tartom hangsúlyozni, hogy Szabó Tamás kollégám '92 eleje óta tölti be ezt a tisztet, és úgy vélem, mindenkinek el kell ismerni abbéli törekvéseit — a megjelent, új privatizációs technikákban vagy módozatokban, vagy épp legutóbb a kisbefektetői részvényvásárlási programban, ami egyértelműen kifejezi ezt a törekvést —, hogy felhasználván a tapasztalatokat, korrigáljon, másféleképpen irányítsa és felügyelje az ügyeket, és alapvetően figyelembe kell venni azt is, hogy a vádként elhangzó privatizációs ügyek nem egy esetben visszanyúlnak akár az 1989-es esztendőre is.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi