TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ)

Full text search

TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ)
TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ) Tisztelt Miniszterelnök Úr — illetve Miniszter Úr! Azt hiszem, abban tényleg egyetértünk, hogy most nem egy szokványos, tényeken alapuló, eldönthető kérdésről fog szavazni a Ház, hanem egy szemléletről. Az a kérdés, hogy az első demokratikusan megválasztott Kormánynak a közvéleménnyel szemben milyen felelősségérzete van arról, hogy mit ér a Kormány szemében a parlamenti kontroll.
Nem az a fő kérdés tehát, hogy Szabó Tamás miniszter urat le kell-e váltani, hanem az, hogy a miniszterelnök úr hogyan vélekedik a sorozatosan hibázó miniszteréről. A válaszból megtudhattuk, nem kell kommentálni.
Emlékezzünk, hogy Horváth István volt belügyminiszter a lehallgatási botrány során azt mondta: lemondok, mert ez a demokráciában így szokás. Úgy tűnik számomra, a volt kommunista miniszter tévedett: nálunk demokrácia van, de a lemondás nem szokásos. És ha mégis valaki megteszi — mint ezt Csepi Lajos tette, miután kiderült, hogy a kormányzó párt alelnökének, Csurka Istvánnak 28 millió forintot juttatott az ismert körülmények között —, akkor éppen az a miniszter bocsátotta meg azonnal, aki felügyeli ezt a területet. A miniszterelnök úr pedig meg sem nyilatkozott az ügyben.
De említhetném az ÁV Rt. 60 milliós végkielégítési botrányát, amely ugyancsak ezt a területet, a privatizációs miniszter területét érinti.
A választások után talán a legjobban arra a csodára vágyott az ország, hogy az új kormányzat a közpénzeket felelősséggel, a nyilvánosság bevonásával fogja kezelni. Aki pedig majd nem így tesz, annak fel kell állnia a hatalomból. Most azt tapasztaljuk a válasz kapcsán, hogy igazi felelőssége senkinek nincs.
A miniszter úr említette, hogy a nyilvánosság milyen fontos — egyetértek —, most pedig azt tervezi a kormányzó párt, hogy megszünteti a parlamenti televíziós közvetítéseket, és ha ez megtörténik, akkor a nyilvánosság is sérelmet szenved, mert a választópolgárok már azt sem láthatják, mi fog történni itt, ebben a Házban.
Természetesen a választ nem fogadom el, de remélem, nem kell sokat várni majd olyan kormányra, amely megteszi, és leváltja azt, aki a nép bizalmát elvesztette.
(15.30)
Remélem, a józan gondolkodású kormánypárti képviselők sem állnak a sorozatosan hibázó miniszter mellé és a választ ugyancsak nem fogadják el. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi