ANDRISKA GÉZA, DR. (SZDSZ)

Full text search

ANDRISKA GÉZA, DR. (SZDSZ)
ANDRISKA GÉZA, DR. (SZDSZ) Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Több mint három éve távoztak a szovjet csapatok a kalocsai helyőrségből. Azóta üresen és kihasználatlanul áll a repülőtér, a laktanya, valamint a 390 lakásos lakótelep. Különösen irritálja a lakásra várók népes rétegét a város külterületén lévő, lakásnak aligha nevezhető és jelen műszaki állapotában nem használható, de lakásként nyilvántartott épületek sorsa. Az önkormányzat és a lakások kezelője, a Kincstári Vagyonkezelő Szervezet ez ideig sikertelenül próbálkozott vevők toborzásával, eladással, hasznosítással. Ennek legfőbb oka, hogy egy kétszobás, telepszerű lakás használhatóvá tétele 1 millió forint készpénzforrást igényel. Köztudottan az ilyen lakásra az egyébként is nehéz helyzetben lévő és lakásra váró családok pályáznak. Ezek a családok saját megtakarított pénzösszeggel nem rendelkeznek, az 1 millió forint készpénz összegyűjtése — önkormányzati támogatást is figyelembe véve — számukra elképzelhetetlen.
Az eladhatatlanság másik oka, hogy a lakások kínálati ára, kiegészítve a felújításhoz szükséges 1 millió forinttal, 30%-kal meghaladja a városban magánforgalomban kialakult értékesítési árszintet. Információim szerint a vidéki településeken azonos jellegű problémák akadályozzák ennek a kérdéskörnek a rendezését.
Véleményem szerint az eladhatóság érdekében speciális pénzügyi konstrukciót kellene kialakítani, ezen lakások leendő tulajdonosai számára is lehetővé kellene tenni az önkormányzati támogatás mellett a szociálpolitikai támogatás és a kiemelt törlesztéses támogatású hitel biztosítását, hiszen lényegében új lakás létrehozását eredményezné mindez. Fizetőképes kereslet hiányában e nemzeti vagyon részét képező ingatlanok állaga tovább romlik, és az őrzési, felújítási költségek csak növekednek.
Kérdésem a miniszter úrhoz, illetve az államtitkár úrhoz: a Pénzügyminisztérium, illetve a vagyon kezelésével megbízott Kincstári Vagyonkezelő Szervezet milyen intézkedéseket tervez ezen ingatlanok mielőbbi hasznosítása érdekében? Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi