HORVÁTH JÓZSEF, DR. (MDF)

Full text search

HORVÁTH JÓZSEF, DR. (MDF)
HORVÁTH JÓZSEF, DR. (MDF) Köszönöm szépen, Elnök Úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Kérdést kívánok feltenni a tatabányai vízaknák jövője tárgyában.
Komárom-Esztergom, Pest és Fejér megyék egymáshoz közel eső részein az Észak-dunántúli Vízmű Részvénytársaság látja el a lakossági ivóvíz-szolgáltatást. A társasághoz tartozó Tatabányai Regionális Vízmű 38 település, a Bicskei Regionális Vízmű 21 település vízellátását biztosítja, mintegy 400000 ember részére.
A vízellátáshoz szükséges főművek állami tulajdonban, a társaság kezelésében vannak. A térségi rendszer vízbázisa az ivóvíztermelést szolgáló, Tatabányán található 14/A és 15/C vízaknák azonban nem a társaság, hanem a felszámolás alatt álló Tatabányai Bányák Vállalat kezelésében és üzemeltetésében vannak.
A társaság vásárolja az ivóvizet a Tatabányai Bányák Vállalattól, és ezt adja tovább, illetve el a lakosságnak. A jelenlegi helyzet ellentétes a térség vízgazdálkodási érdekeivel. Nem teszi lehetővé a víztermelés, -szállítás, -elosztás és -szolgáltatás egységes rendszerben történő működtetését. Végső soron nem biztosítja a gazdaságos és biztonságos ivóvíz-szolgáltatás és vízbázisvédelem feltételeit, a lakosság számára drágítja az ivóvízellátást.
A regionális rendszerek — beleértve a kulcsfontosságú vízbázisokat is — egységes működtetése elengedhetetlen feltétele a térség hosszú távú, megnyugtató vízellátásának. Ennek érdekében szükséges a tatabányai vízaknák tulajdonjogának rendezése is.
Az Állami Vagyonkezelő Rt. az Észak-dunántúli Vízmű Rt. alapításakor arról is határozott, hogy rendezendő a bányavállalat kezelésében lévő vízaknák sorsa is. A jelenlegi helyzetet tovább rontja, hogy a felszámolás alatt lévő Tatabányai Bányák Vállalat és Tatabánya megyei jogú város 1993. szeptember 23-án megalakította a Karsztaqua Vízbányászati Kft.-t. Ebben 85 millió forintos értékben a két vízakna vízbányászati jogát tartaléktőkeként kívánják bevinni az alapítók. Praktikusan ez azt jelentheti a közeljövőre nézve, hogy a térség 59 településéből a tulajdonosi jogokat gyakorló Tatabánya előnyös helyzetbe kerülhet a többi 58 településsel szemben, eltérő vízdíjak alakulhatnak ki az 58 település kárára.
Tisztelt miniszter úr! Mindezek alapján az alábbi kérdéseket teszem fel önnek:
1.Indokoltnak tartja-e, hogy egy kézbe kerüljön a víztermelés, -szállítás, -elosztás és -szolgáltatás feladata?
2.Jogszerű-e a vízbányászati jognak önkormányzati kézbe adása, szerezhet-e egy önkormányzat ilyen tulajdonjogot?
3.Mit kíván tenni a kialakult helyzetben, és mikorra várható a vízaknák, vízbányászati jog tulajdoni helyzetének rendezése? Tisztelettel és érdeklődéssel várom miniszter úr válaszát.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi