ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az első kérdésre: van áttekintésünk. Hogyha számszerű adatokkal nem untatom az Országgyűlést, elmondom, hogy 1990-ben összesen 719319 polgári ügy volt — beleértve a munkaügyeket is. 1991-ben ez 115,2%-ra, 1992-ben 137,8%-ra emelkedett. Nem nézhetjük csak a munkaügyi bíróságok ügyforgalmának emelkedését: az egész polgári bírósági ügyforgalom emelkedését figyelemmel kell kísérni. 1993 júliusában a munkaügyi bíróságokon 12316 ügy volt folyamatban, 20%-a volt egy éven túl indult ügy; a Fővárosi Bíróságon és a megyei bíróságokon 1509 fellebbezett munkaügyi per volt folyamatban.
A legfrissebb felmérési adatok szerint 1993. augusztus 31-én az országban 12934 munkaügyi per folyt, ebből 2514 az olyan munkaügyi vita, amelynek keresletlevele egy éven túl érkezett a bíróságokra. Ez az arány a pereknek 19,44%-a.
További számokat tudnék mondani, de ennyi annak az illusztrálására, hogy teljes mértékű áttekintésünk van az ügyforgalomról és a perek alakulásáról.
Milyen rendkívüli intézkedéseket kívánunk tenni? Ismételten hangoztatom, hogy az intézkedések nem terjedhetnek ki csak a munkaügyi bíróságokra.
A kormányzati időszakban 3 milliárd 712 forintot (sic!) fordítottunk bírósági célú beruházásokra, felújításokra. 1990-től napjainkig az 1781 bírói álláshelyet 2165-re növeltük.
A törvény új alapokra helyezte — a két előmeneteli és javadalmazási törvény — a bérezést, többszörösére emelte a korábbi béreket, ezzel megkíséreltük növelni a bírói pálya vonzását.
Az új bírói álláshelyeket az Országos Bírói Tanács egyetértésével osztottuk szét.
A jövőre vonatkozóan milyen intézkedéseket tervezünk? Kérem szépen, nagyon szárnyaló terveink vannak — mindig jön a költségvetés az ő ollójával, és ezeket a szárnyaló terveket kissé lenyesegeti. Viszont a lehetőségek korlátain belül 1995-től tervezhetjük a folyamatos ügyekhez igazodó létszámemelést, a megfelelő infrastruktúra biztosítása mellett. Tehát a nyújtózkodást behatárolja a takaró hosszúsága, de ezen a takarón belül az igazságügyi kormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a munkaügyi perek ügyintézésében a lemaradás a minimumra korlátozódjék.
Egyébként a hatáskört rengeteg törvény növelte; minden munkaügyi vita a bíróság hatáskörébe került — megszüntetve a korábbi döntőbizottságokat —, ugyanakkor azonban a társadalombiztosítási perek most már átkerültek a rendes polgári bíróságokhoz, ezzel is csökkentve a munkaügyi bíráskodás hátralékát.
Van tehát áttekintésünk, elmondtam a számokat; hogy mit tettünk rendkívüli intézkedésként, a második kérdésre adott válaszomban ezeket elmondtam; a rendkívüli intézkedések pedig a lehetőségek korlátain belül maradó tervek. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)
(14.10)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi