LATORCAI JÁNOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:

Full text search

LATORCAI JÁNOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:
LATORCAI JÁNOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mint azt a képviselő úr a kérdésében megállapította, valóban gazdasági kényszerek miatt következett be ez a lakossági villamosenergiaár-emelés. Ezeknek a kényszereknek a felsorolásától most eltekintenék azért, mert az elmúlt időszakban meggyőződésem szerint rendkívül sok sajtócikk publikálta ezeket a kérdéseket, és elég sok vitát is indukált.
Az 1993. november 1-jén bevezetésre kerülő tarifamódosítás mint árváltoztatás nem általános, minden háztartásra kiterjedő, hanem csak az országos átlag felett fogyasztókat érinti. Ezt bizonyítja, hogy az áremelés a mintegy 4 millió fogyasztási hely közül a szakértői becslések szerint — és itt jelezni szeretném, a szakértői becslések alatt mind az ipari minisztérium szakértőit, mind a Villamosművek Részvénytársaság szakértőit értem — körülbelül 200000 háztartást érint, országosan ez 4-5%-os árváltozást jelent.
Egy, úgynevezett harmadik fizetési tömb alkalmazásával korlátozott mértékben ugyan, de a tarifában is meg kívánjuk jelentetni a háztartásivillamosenergia-szolgáltatás költségszintjét. Azok a háztartások, amelyek ezt a tömbhatárt túllépik, a jövőben többet fizetnek a villanyáramért, de hangsúlyozom, hogy fogyasztásuknak csak azért a hányadáért, amely a tömbhatáron felül esik. A tömbhatár alatti fogyasztás és mindazoknak a fogyasztása, akik nem lépik túl a tömbben meghatározott mennyiséget, változatlan áron kerül elszámolásra.
Őszintén hiszek abban, hogy a vázolt módon megszerkesztett törvényben foglaltak megfelelő érvényre juttatnak szociális szempontokat is. A közepes és kis fogyasztású háztartásokat, ahol a kisjövedelműek és nyugdíjasok zöme él, a tervezett áremelés nem érinti. Ugyanakkor tudatában vagyok annak, hogy az érintett a reá nehezedő áremelés terhét nem tudja igazságosnak elfogadni. Lesznek olyan háztartások — elsősorban a nagycsaládosok —, amelyeket ez az áremelés érzékenyen érint majd.
Ezért az áremelés előkészítése során külön figyelmet fordítottam az érdekegyeztető fórumok véleményére, ezen belül is a Nagycsaládosok Országos Egyesülete véleményére. Javaslatára, ennek eredményeként — a szakértői javaslatoktól eltérően — a nappali áramnál évi 3000 kilowattóra fogyasztás helyett 3600 kilowattórában, a hőtárolós készülékeken külön mért éjszakai áramellátásnál évi 10000 kilowattóra helyett évi 12000 kilowattórában állapítottam meg azt a fogyasztási határt, ameddig a jelenlegi díj változatlan marad. Ezt meghaladó fogyasztásnál 5,30 forint/kilowattóráról 7,50 forint/kilowattórára, illetve éjszaka 2,70 forint/kilowattóráról 3,50 forint/kilowattórára változik a többletfogyasztási díj, természetesen ehhez még az áfa-költségek hozzájönnek.
Az első tömb szerinti alacsonyabb díj, azaz a régi szerinti 600 kilowattóra/év nappali és 2400 kilowattóra/év külön mért hőtárolós készülékkel történő fogyasztásnál csak egy fogyasztási helyen illeti meg a fogyasztót, ami azt jelenti, hogy a jelenleg is nappal 3,70, éjszaka 1,90 forint/kilowattórával fizetett fogyasztási tömböt csak az állandó bejelentett lakáson lehet igénybe venni.
Fenti tarifa bevezetésével nem emelkedik a lakosok többségének áramdíja, ugyanakkor emelkedik a nagymértékben villamosított háztartások, a második vagy többletfogyasztási hely, a termelő tevékenység fogyasztását a háztartási fogyasztással együtt mérő fogyasztók, a fűtési célra nappali áramot igénybe vevők, például cserépkályhafűtések áramfogyasztásának a díja. Ez utóbbi kategóriában javasolni fogjuk a külön mért éjszakai fogyasztásra történő áttérést. Kérem válaszom elfogadását. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi