LATORCAI JÁNOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:

Full text search

LATORCAI JÁNOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:
LATORCAI JÁNOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter: Köszönöm szépen, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A turizmusban a területi koordináció intézőbizottsági rendszere még az 1920-as évek végén alakult ki. Az intézőbizottságok a turizmus kiemelkedő fontosságú területein egyrészt társadalmi szervek, tagjai többnyire közigazgatási tisztségviselők, a gazdasági, a tudományos és a társadalmi élet reprezentánsai, másrészt költségvetési szervek, amelyek az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium és az Országos Idegenforgalmi Hivatal irányítása, koordinációja alatt működnek.
A társadalmi-gazdasági rendszerváltás keretében, a piacgazdaságra való átmenet igényeinek megfelelően az Országos Idegenforgalmi Tanács állásfoglalása alapján intézkedtem az intézőbizottsági szervezetek demokratikus újjászervezésére. Az átalakítás irányvonalát a turizmus fejlesztési koncepcióján belül jóváhagyta a Kormány. Az átalakítás már figyelembe veszi az önkormányzatok megváltozott feladat- és hatáskörét is.
Az intézőbizottsági rendszer korszerűsítésének alapelvei a következők:
Az intézőbizottságnak — nevezhetjük turisztikai tanácsnak — a turisztikai prioritást élvező tájegységben alapvető feladata a térség környezetbarát, a táj értékeit megőrző turisztikai fejlesztések figyelemmel kísérése, koordinálása, támogatása, a turizmussal összefüggő környezetvédelmi, településfejlesztési és infrastruktúra-fejlesztési feladatok összehangolásának elősegítése.
(14.40)
A Turisztikai Tanács választott elnökkel, kormányzati, önkormányzati, társadalmi és gazdasági érdek-képviseleti összetételben működik. A bizottságnak javaslattevő, véleményező, társadalmi ellenőrző funkciója van.
A bizottságok titkársága a kormányzat turizmuspolitikájának területi képviseletét, segítését látja el. Adminisztratív, turisztikai kínálatfejlesztési feladatok mellett a társadalmi testület a döntések operatív szolgáltató hátterét is képezi. Segíti a térségben működő önkormányzatok, egyesületek, alapítványok turizmussal kapcsolatos munkáját.
A Közép-tiszavidéki Intéző Bizottság átalakítása lényegében már megtörtént, folyamatban van a Dunakanyar, a Mátra—Bükki és a Sopron—Kőszeghegyaljai Intéző Bizottságok újjászervezése is.
A Velencei-tónál is egy ilyen korszerűsített keretek között működő intézőbizottság újjászervezését támogatjuk. A Velencei-tavi Regionális Tanács létrehozásával többek között azért sem értek személy szerint egyet, mert megítélésem szerint az eddigi gyakorlatnak megfelelően, egy regionális tanácsnak többnyire más volt a funkciója és gondolom, ma is más a funkciója, például egy-egy nagy térség válságkezelésének állami feladatát ellátni vagy szervezni.
Mindezek alapján kérem a kérdésre adott válaszom elfogadását, a Velencei-tónál eddig végzett eredményes munka folytatását, a tó sorsában érdekeltek, a természeti értéket szívükön viselők összefogásával a Velencei-tavi Intéző Bizottság mielőbbi, demokratikus újjászervezésének támogatását. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi