ZACSEK GYULA, DR. (független)

Full text search

ZACSEK GYULA, DR. (független)
ZACSEK GYULA, DR. (független) Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Elnök Úr! Egészen rövid leszek és szeretnék pontosítani egy-két dolgot.
A Parlament munkáját figyelők hiteles tájékoztatása érdekében kértem most szót. Mint mindenki előtt ismeretes, a Független Kisgazdapárt nyolc képviselője és a Piacpárt négy képviselője megalakította az FKgP—Piacpárt frakciót.
Ezt tette a Házszabályban leírt feltételeknek megfelelően, ezt be is jelentette szintén a Házszabályban foglaltak szerint. E frakció mégsem tud megfelelően működni, mert ön önkényesen kezeli e kérdést, elnök úr, és nem intézkedett a szükséges feltételek biztosításáról. (Dr. Salamon László jelentkezik.)
A Parlament munkáját figyelők nem értik, hogy mi történik e kérdésben itt, e falak között, a magyar Parlamentben, ezt szeretném tisztázni.
Tisztelt hölgyeim és uraim! Önöket, akik nézik a televízió közvetítését vagy hallgatják a rádiót, önöket szeretném elsősorban tájékoztatni e frakcióalakításra vonatkozó házszabályi rendelkezésekről.
A Házszabályban csak a 16. § rendelkezik e kérdésről, rendkívül tisztán, mindenki számára közérthetően, 3 bekezdésből, 6 sorból, mindössze 3 mondatból, 43 szóból, 357 betűből áll e paragrafus.
Idézem: "Az Országgyűlésben képviselettel rendelkező pártok képviselői, továbbá a pártokhoz nem tartozó képviselők országgyűlési tevékenységük összehangolására állandó képviselőcsoportot (frakciót) alakíthatnak vagy hozhatnak létre.
Állandó képviselőcsoportot legalább tíz képviselő alakíthat. A képviselőcsoportok megalakítását, elnevezését, a csoport elnökének és tagjainak nevét írásban be kell jelenteni az Országgyűlés elnökének." Ennyi.
Tehát idézem: "Képviselettel rendelkező pártok képviselői" — az érintett két párt a Független Kisgazdapárt és a Piacpárt 12 képviselőjéről van szó — "legalább tíz képviselő alakíthat frakciót" — mi 12-en jelentettük be e frakciót — és írásban kell bejelenteni, ekként rendelkezik a Házszabály, ez megtörtént, a Házszabálynak megfelelően. Ennyi és semmivel sem több ez az ügy.
Ezután a Parlament elnökének csupán annyi feladata marad, hogy a bejelentés hitelességét ellenőrizze, tudomásul vegye és intézkedjen a technikai és egyéb feltételek biztosításáról. Nincs hatásköre e kérdést bármely bizottsághoz utalni, a bizottságoknak nincs hatáskörük e kérdést még tárgyalni sem a Házszabály szerint. A tisztelt Háznak pedig nincs más dolga, mint a Parlament saját törvényét betartani és betartatni, valamint tudomásul venni, hogy megalakult — a Házszabályban szabályozott körülményeknek megfelelően — a Független Kisgazdapárt és Piacpárt frakciója.
Tisztelt hölgyeim és uraim! Akik a tv-ben vagy a rádión keresztül figyelemmel kísérik a Parlament munkáját, világosan kell hogy tudják, mi történik e Házban. Világosan kell hogy tudják azt, hogy Szabad György elnök úr e kérdésben megfogalmazott véleménye, miszerint az FKgP—Piacpárt frakciójának megalakulási körülményeivel kapcsolatban a Házszabálynak megfelelően járt el, enyhén fogalmazva nem fedi egészen pontosan a valóságot.
Ezért kérem elnök urat, szíveskedjék még egyszer figyelmesen elolvasni a 16. §-t és annak szellemében intézkedni, egyben pedig arra is szeretném tisztelettel megkérni, hogy nevem mellől az MDF-feliratot szíveskedjék levetetni, mert tudomásom szerint én már nem vagyok az MDF tagja. Köszönöm szépen. (Szórványos taps. — Dr. Becker Pál: Helyes!)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi