KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP)

Full text search

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP)
KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! A szocialista frakció nevében másodszor teszek javaslatot arra, hogy a költségvetési törvény tárgyalásának időszakában a Parlament tekintse át a következő év foglalkoztatási teendőit. A javaslat műfaja országgyűlési határozat, amelyhez a mintát a Vagyonpolitikai Irányelvek adják. Mint ahogy a Parlament évről évre áttekinti a következő év privatizációs teendőit, úgy tartjuk indokoltnak, hogy a foglalkoztatás elősegítésével is az Országgyűlés hasonló műfajban foglalkozzék.
Ezzel az irányelvvel nem kívánjuk, nem akarjuk megkérdőjelezni a Kormány felelősségét és feladatát, hiszen tudjuk, képviselőtársaim is emlékeznek rá, hogy a foglalkoztatási vitanap előtt elkészült egy kormányhatározat, amelyet 2008-as számon a Határozatok Tárában a Kormány közzé is tett, és ez meghatározza a Kormány foglalkoztatáspolitikai célkitűzéseinek rövid távú munkatervét. Feltételezem, hogy ennek a kormányhatározatnak a végrehajtása folyik, és a benne előírt határidőket a Kormány ellenőrzi.
Mindez azonban nem teszi feleslegessé a Parlament felelősségvállalását és a Parlament feladatmeghatározását. A foglalkoztatás elősegítésének lehetőségeit ugyanis meghatározza az a költségvetési törvény, amelyik most van itt a Ház asztalán, és ebben az időszakban dől el, hogy milyen lehetőségek vannak a foglalkoztatás elősegítésére, ennek melyek a forrásai.
A Szocialista Pártnak meggyőződése, hogy a foglalkoztatási válság enyhítésére csak annak a gazdaságpolitikának van esélye, amelyik gazdasági lépéseit, költségvetési prioritásait a foglalkoztatási érdek szempontjából is mérlegelni tudja, és ezt a célt szolgálja a benyújtott országgyűlési határozat.
Mindezek alapján az irányelv nem a Kormány végrehajtó munkája helyett születik, hanem szándékában áll különböző érdekek és szempontok összehangolása, illetve a Parlament ellenőrző tevékenységének elősegítése.
Az irányelvben három fő kérdéskörben ajánlunk a Parlamentnek feladatokat megjelölésre. Az első kérdéskör a csőddel érintett gazdálkodószervezetekben foglalkoztatott munkavállalók sorsa. Szeretném hozzátenni, hogy ma a foglalkoztatottaknak körülbelül 25%-a dolgozik olyan gazdálkodószervezetben, amelyik csődeljárással vagy felszámolási eljárással érintett. Az ő számukra szeretnénk megkeresni a munkahelyek megmentésének lehetőségeit.
A második kérdéskör a munkaerő-piaci kínálattal összefüggő információk rendelkezésre bocsátása, hiszen a Parlament csak akkor hozhat felelős döntéseket mind a szociálpolitikában, mind a foglalkoztatásban, ha a demográfiai helyzet és a feketegazdaság munkaerőpiaci hatásaival pontosan tisztában van.
Végül a harmadik kérdéskörben szeretnénk javaslatot tenni a jogalkotási munka összehangolására, végső soron szeretnénk, ha ez az irányelv előkészítené a foglalkoztatási törvény átfogó módosítását. Reméljük egyébként, hogy ez nyitott kapu, és találkozik elképzelésünk a Kormány szándékaival. De az eddigi konkrét jogalkotási programokban a foglalkoztatási törvény módosításával mint vállalt feladattal nem találkoztunk.
Végül, elnök úr, szeretném bejelenteni, hogy amennyiben a Ház egyetértene a foglalkoztatási irányelv tárgyalásával, tisztában vagyunk azzal, hogy ennek törvényi hátteréhez újabb előterjesztés szükséges. Javaslatunk napirendre tűzése esetén azonnal benyújtjuk azt a törvénymódosító önálló indítványt, amely az irányelvhez szükséges törvényi hátteret biztosítja. Köszönöm a figyelmet, és kérem képviselőtársaim támogatását. (Taps az MSZP soraiban.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi