HACK PÉTER, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság előadója:

Full text search

HACK PÉTER, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság előadója:
HACK PÉTER, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nem az előadás igényével, csak szeretném tájékoztatni a Házat, hogy a bizottság a múlt héten megvitatta a törvényjavaslatot: a többség általános vitára alkalmasnak minősítette.
A bizottság ülésén hangzott el az az aggály, amire Boross Péter belügyminiszter úr a 24 óra kapcsán hivatkozott, tehát szeretném eloszlatni a félreértést: a bizottság ülésén kérdésként felvetődött, hogy az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke — akikre a törvényjavaslat különböző kötelezettségeket hárít — úgy nyilatkoztak, hogy megítélésük szerint nem alkotmányos, hogy őket ilyen körbe bevonják.
Úgy hiszem, hogy ez a felvetés azoknak az aggályoknak a sorába tartozik, amiket a belügyminiszter úr is említett, és én ezeknek az aggályoknak adtam hangot — tehát ne legyen félreértés azokban, akik esetleg nem látták volna tegnap a 24 óra című műsort: nem az hangzott el, hogy én Alkotmánybírósághoz szeretnék fordulni, hanem az, hogy a bizottság ülésén, illetőleg a sajtóban is megfogalmazódnak ilyen aggályok. A napilapokban nyilatkozott ezzel kapcsolatban Holló András, az Alkotmánybíróság titkára.
Erre a kérdésre az alkotmányügyi bizottság ülésén senki nem tudott megnyugtató választ adni — a Belügyminisztérium jelen lévő képviselője sem —, arra az alkotmányos kérdésre, hogy itt aggályok fogalmazódnak meg, és az érintettek esetleg Alkotmánybírósághoz fordulhatnak. Az Alkotmánybírósághoz fordulás eshetőségét az éppen a tegnapi műsorban jelen lévő alkotmányjogi szakértő is megemlítette.
Ebben az összefüggésben hangzottak el tehát aggályok; ezek az aggályok a bizottság ülésén is elhangzottak, és ezek az aggályok még nyitva vannak. Józsa Fábián jelezte, a Belügyminisztérium majd nyilatkozik, hogy például a törvényjavaslatnak mely kérdéseit tekinti kétharmados javaslatnak, hiszen ez a bíróságok számára kötelezettségeket állapít meg, illetőleg a bíróság elnöke számára.
Ezek tehát nyitott kérdések, amikről az alkotmányügyi bizottság még tárgyalni fog a módosító indítványok kapcsán. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a bal oldalról.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi