BECKER PÁL, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

BECKER PÁL, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:
BECKER PÁL, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az 1990. évi költségvetési törvény 64—68. §-aival az Országgyűlés felemelte az 1988. december 31-e előtti feltételekkel nyújtott lakás célú hitelek kamatait, a futamidőhöz nem nyúlt hozzá, mint ahogy azt a képviselő úr mondta.
Az adósoknak a törvény választási lehetőséget adott. Az egyik lehetőségük az volt, hogy a mindenkori bankkamatot fizetik, ami abban az évben 32% volt, és ennek fejében az állam elengedte a kölcsöntartozás felét.
A másik lehetőség pedig az volt, hogy a Parlament által meghatározott kamatot fizetik kölcsöntartozásuk után, ami abban az évben 15% volt.
Az adósok döntő része az első változat mellett döntött, és az első hónapokban kiegyenlítették kölcsöntartozásuk maradék részét. Azóta a bankkamatok is csökkentek, és ez év januárjától a Parlament is csökkentette a kamatot 12%-ra.
Az eredetileg több mint 200 milliárd forint kölcsöntartozásból ez év június 30-ára már csak 52 milliárd maradt fenn, amelynek mintegy kétharmada után fizetik az adósok a Parlament által meghatározott kamatot, egyharmada után pedig a banki kamatot.
E hitelek kamatainak a megfizetése súlyos teher minden, a hitelt igénybe nem vevő állampolgárnak is, hiszen még ez a kamatszint is költségvetési támogatással jár, ami végső soron az adóterheket növeli.
Ugyanakkor vannak, akiknek a szociális helyzete nemcsak a kamat, hanem még a tőke törlesztésére sem nyújt lehetőséget. Ezért már a kamatemelés első évében, 1991-ben mintegy 2 milliárd forintot, 1992-ben 2,5 milliárd forintot kaptak az állami költségvetésből a helyi önkormányzatok arra a célra, hogy a hátrányos helyzetű családoknak támogatást nyújtsanak a törlesztő részletek megfizetéséhez.
A támogatás gyakorlatából kiderült, hogy a lakással kapcsolatos kiadásoknak csak egy része a kölcsön törlesztőrészlete, és a rászorultságot csak az öszszes kiadással együtt lehet megállapítani. Ezért a szociális ellátásokról szóló törvényben a Parlament külön lakásfenntartási támogatást állapított meg. E támogatás odaítélésénél a helyi önkormányzat az összes lakással kapcsolatos kiadást veti egybe a család jövedelmével.
A támogatás forrásául a központi költségvetésben az úgynevezett szociális normatíva szolgál, és ebbe került összesen mintegy 3 milliárd forinttal az eddig a törlesztéstámogatásra nyújtott állami hozzájárulás is.
A jövő évi költségvetésben nem csökken az állami hozzájárulás összege annak ellenére, hogy a tartozások és a kamatok csökkennek. Kérem, a válaszomat szíveskedjék elfogadni. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi