GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:

Full text search

GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:
GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Sajnos, egy kérdés keretei között az összes felvetett problémára részletes és kimerítő választ nem tudok adni, de a Szigetköz kárairól azért megpróbálok egy általánosabb tájékoztatást adni.
A már bekövetkezett és a várható szigetközi károk teljes körű elhárítása csak a Duna eredeti állapotának helyreállítása révén lehetséges. Eredeti állapot alatt a jogtalan elterelés előtti helyzetet kell érteni, ez válasz részben arra is, hogy valamilyen jogtalan állapotnak a fixálásába a magyar Kormány belemehet-e.
Emiatt az egyoldalú elterelést követően, a magyar Kormány az Európai Közösségek bizottságához fordult és az ő segítségükkel sikerült a szlovák felet tárgyalóasztalhoz ültetni. Ezen tárgyalások eredménye a hágai bíróság joghatóságának közös elfogadása, továbbá annak a lehetőségnek az elérése, amely az egyezményben is szerepel: hogy a bíróság döntéséig tartó időre, átmeneti vízmegosztásban kell megegyeznie a két félnek.
Erre az átemeneti vízmegosztási rendszerre az idén januárban tett egy javaslatot az Európai Közösségek bizottsága, amelyet Magyarország elfogadott, Szlovákia nem. Ezért most a nemzetközi bírósághoz benyújtott közös kérelemben rögzítettek szerint újabb tárgyalások kezdődtek, és ezek végeredménye november végére vagy december elejére várható egy ajánlás formájában.
A vázoltakkal ellentétben a Szigetköz érdekében sok minden történt és történik, első helyen említendő az, hogy az ivóvízbázis megóvása érdekében a lehető legfontosabb lépés megtörtént, tehát a vízi közművek teljes körű kiépítése elindult. Ennek pénzügyi alapjait a Kormány és a Parlament együtt megteremtette és a megvalósítás gyorsított ütemben történik.
Ez év májusa óta a szlovák fél a párizsi béke szerinti vízmennyiséget adja át a határon lévő rajkai zsilipen az úgynevezett szivárgócsatornába, s azóta folyik az ártéren kívüli terület, az úgynevezett mentett oldal vízpótlása a belvízi csatornarendszer feltöltésével.
A vízlépcsőrendszer építési időszakától eltérően, azóta a Mosoni-Duna bevezető szakaszán is rendelkezésre áll a szükséges vízmennyiség. A hullámtéri vízpótlás bonyolult problémájának megoldására helyszíni kísérlet folyt, s ennek kiértékelése a napokban történik meg. Ennek célja az optimális vízmennyiség meghatározása és nem időhúzás, mint ahogy a képviselő úr volt szíves jelezni, hanem egy ismeretszerzés, mert a vízlépcső építői elfelejtették a tervezés során meghatározni azt a jelentős körülményt, hogy milyen beszivárogtatóképességgel rendelkezik az ottani ágrendszer.
Ugyanakkor ez a kísérlet azonnali vízpótlást is jelentett az ágrendszernek, tehát a hullámtérnek.
A természetvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű lipóti Morotva-tó a Dunából történő szivattyúzás révén kap vízutánpótlást.
Az írásban beadott négy kérdésre a következő válaszokat adhatom:
1. Kudarcot vallott szakértőket nem kívánok foglalkoztatni.
2. A hullámtéri kísérlet értékelése most, szeptember 30-án fejeződött be és erről a Parlament illetékes bizottságai és minden érdeklődő képviselő részletes tájékoztatást fog kapni. A kísérlet, mint ismeretszerzésre irányuló tevékenység, nem volt eredménytelen.
A harmadik kérdésre azt tudom mondani, hogy a szlovák féllel történő bármilyen megegyezés a most folyó tárgyalások függvénye, tehát itt a következő jelentősebb lépés talán decemberben várható.
A negyedik kérdést nem tudom, képviselő úr visszavonta-e, de az írásban beadott kérdésre azt tudom mondani, hogy a háromoldalú tárgyalások, illetőleg a háromoldalú bizottság működésének december elején történő befejezése után terjeszt az Országgyűlés elé az átmeneti intézkedések körére vonatkozó tervet a Kormány. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi