SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Full text search

SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A kérdés valahogy arról szól, hogy aki nem akar boldogulni, azt a minisztérium sem tudja boldoggá tenni, és véleményem szerint ez nagyon helyesen van így. Mert mi történt tulajdonképpen Nagykőrösön?
A Pest Megyei Víz- és Csatornamű Vállalat feloszlásával Nagykőrös megragadta a jogot arra, hogy önálló víz- és csatornaüzemet hozzon létre, ami természetesen az önkormányzat döntési jogköre, ám ennek a következményeit is viselnie kell.
Ez az önkormányzati döntés párosult azzal, hogy megállapították, hogy továbbra is a Pest Megyei Víz- és Csatornamű Vállalat árait kívánják alkalmazni. Éppen ezért a minisztériumhoz, mint árhatósághoz küldött felterjesztés ezeknek az áraknak a jóváhagyását indítványozta.
A minisztérium úgy döntött, hogy amennyiben természetesen az önkormányzat ezeket az árakat meg akarja tartani, ám lelke rajta, polgármesterének és képviselő-testületének, tartsa meg ezeket az árakat.
Megjegyezni kívánom, hogyha a minisztérium megváltoztatta volna ezt a döntést, képviselő úr valószínűleg azért interpellálna hozzám, hogy honnan vette magának a bátorságot a minisztérium az önálló önkormányzat döntését megváltoztatni és megmásítani.
Valóban tartózkodtunk ettől bátorságtól, és azt mondtuk, hogy ami jó Nagykőrösnek, az jó nekünk is a Dob utcában, tehát csinálják az urak, amit jónak látnak. (Derültség.)
Ehhez csupán annyit szeretnék hozzátenni, hogy a minisztériumnak ezt a toleráns magatartását a továbbiakban is gyakorolni kívánjuk, és szeretnénk a víz- és csatornadíjak ármegállapításának jogkörét olyan gyorsan, amilyen gyorsan lehet, átadni a helyi önkormányzatoknak, mivel minden bizonnyal ők tudják a legjobban, hogy milyen teherbíró képessége van a lakosságnak az adott környéken.
(14.40)
Őt tudják legjobban, hogy milyen díjtételeket kell alkalmazni ahhoz, hogy fejleszteni, modernizálni tudják esetleg a víz- és csatornaműveket, és ők tudják legjobban azt, hogy melyik zsebükből vegyenek ki pénzt: a fejlesztési pénzeket adják oda a vízműveknek, vagy esetleg a bevételeket csökkentsék azáltal, hogy alacsonyabb díjtételt ajánlanak meg?
Amennyiben a tisztelt Ház ezt a törvényjavaslatunkat ez évben méltóztatik megtárgyalni és elfogadni, akkor 1994. január 1-jétől nemcsak Nagykőrösön, hanem az ország valamennyi önkormányzatánál, illetve valamennyi vízművénél önkormányzati ármegállapítás lesz érvényben, amihez én nagyon sok sikert és boldogságot kívánok az önkormányzatoknak és a lakosságnak. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi