TÓTH SÁNDOR (KDNP)

Full text search

TÓTH SÁNDOR (KDNP)
TÓTH SÁNDOR (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A bölcsek azt mondják, hogy azok az igazi barátok, akik egymásnak őszintén megmondják a véleményüket — hibáikat is, eredményeiket is —, és egy igazi, őszinte barát mindig elfogadja ezt. Megmondom őszintén, most is csak ismételni tudom, amit akkor elmondtam, amikor az általános felszólalásoknál megszólaltam — sokak szerint elég keményen — nem ellened, hanem érted tettem…
Sajnos, az eddigi módosító javaslatok nyomán sem változott a véleményem — legfeljebb csak annyiban, hogy a zavaros egy kicsit még zavarosabbá vált előttem. Amikor szakembereinkkel tárgyaltunk — hoszszan és sokat —, akkor ők megerősítettek ebben. Ilyenformán előrebocsátom, hogy frakciónk továbbra is bizonytalanságban van, továbbra is fontolgatja ennek a törvénynek a megszavazását.
Miről van itt szó? Engedjék meg, hogy elmondjam ezeket az aggályokat. Lehet, hogy ismételni fogom magamat, de most, a részletes vitában talán egy-két gondolatot még keményebben fogok hangsúlyozni.
Továbbra sincs tisztázva előttünk a vasút, mert ismétlem: a közlekedési koncepció, aminek meg kellett volna születnie — talán most előkészületben van —, hiányzik. Nincs mire alapozni, tehát… — nem folytatom. Ilyen formában a Parlament előzetes koncepciók nélkül nem döntött a vasút feladatáról, helyéről, a környezetvédelem szerepéről a közlekedés fejlesztésében; nincs meghatározva, hogy a költségvetés milyen arányban vállalja majd a vasút fenntartását és működését — tehát garanciát nem látunk: a tisztelt Házra lesz bízva a költségvetési hányados, ami lehet kevés, lehet sok… Ebben az esetben, amikor már most a pályavasút és a vállalkozási, tehát a kereskedői vasút eleve szét lett választva, kérem szépen, itt nagyon nagyok az aggályaink, és nem érezzük a garanciát, éppen a pályavasút fenntartásával kapcsolatban; ismétlem: a — mintegy a törvényt megelőzve —, a pályavasút és a vállalkozási vasút máris szét van választva.
(17.30)
A törvény elodázza a vasút és az állam szerződéses kapcsolatát, ugyanakkor a 16—17. cikkely kapcsán — amit leginkább sérelmeztek és sérelmeznek a vasúti dolgozók; igen sokakkal találkoztam vonaton is, egyéb helyeken — mindig azt kérdezték tőlem, hogy mi lesz a kórházaikkal, amelyek a magyar vasutasok fillérpénzein épültek. Ez természetesen ilyen formában kikerül a tulajdonlásból, és a minisztériumnak a felügyelete alá rendeződik, ami nem volna talán baj, de ebben az esetben mi túlságosan is gyorsnak és hamari intézkedésnek érezzük ezt, és a dolgozóink részéről igenis sérelmesnek, és jogosan. Ilyen formában az egészségügyi ellátást sem érezzük kellően biztosítva.
A mostani törvény módosításokkal együtt sem változtatott a "rövid gondolkodáson". A közlekedéskoncepció teremtette volna meg azt a lehetőséget, hogy egy nagyon fontos törvény hosszú időre időálló legyen — és azt hiszem, ez nem hangsúlyozandó a továbbiakban. Sajnos, ez az igazság.
Tisztelt képviselőtársaim! Röviden még egyszer csak annyit, hogy benyújtottuk mi is a módosító javaslatainkat, koncepcionális támogatást nem kaptunk — helyesebben, a koncepcionális módosításainkra támogatást nem kaptunk. Van körülbelül 10-11 javaslatunk, ami lábon maradt, és megkapja a támogatást, azonban ezek nem lényegbevágóak. Ilyen formában — újra csak ismétlem — fönntartjuk kételyünket a továbbiakban is. Köszönöm. (Kis taps a jobb oldalon és középen.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi