KIS ZOLTÁN, DR. a mezőgazdasági bizottság alelnöke:

Full text search

KIS ZOLTÁN, DR. a mezőgazdasági bizottság alelnöke:
KIS ZOLTÁN, DR. a mezőgazdasági bizottság alelnöke: Köszönöm szépen, Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Egy igencsak korosodó interpelláció van itt előttünk: 1992. június 23-ára datálódik — immár másfél éves. Úgy gondolom, mindnyájunkat elszomorít ez a folyamat, ami ebben a Házban az interpellációk kapcsán lassan kialakult. Szerencsére sikerült azért két bizottságunknak valamiféle egységes véleményt kialakítani.
Kávássy Sándor interpellációjában azt sérelmezte, hogy a korábbi közbirtokosságok, valamint az önkormányzatok tulajdonában lévő földek kárpótlása nem történt meg, és kérdezte a miniszter urat, hogy erre nézve az Igazságügyi Minisztériumnak mint tárcának van-e valamilyen elképzelése. Mind a földművelésügyi miniszter, mind pedig az igazságügy-miniszter levelében kifejtette, hogy a téma kettős, összetett: részben a közbirtokosságok mint korábbi közös tulajdonok kárpótlása megtörtént, a törvény hatálya alatt bárki benyújthatta ez irányú igényét, és meg is kapta ezt követően kárpótlási jegyét. Az önkormányzatok esetében más helyzet állt elő: annak idején, 1991-ben Remport Katalin, Markó István és én tettünk egy bátortalan kísérletet annak érdekében, hogy az önkormányzatok az állami tulajdonból visszakaphassák azt a földterületet, amelyet korábban tulajdonban tartottak. Ezt a Ház nem értékelte: leszavazta — valószínűleg talán egy kicsit elhamarkodottan, hiszen az igazságügy-miniszter úr levelében utal arra: a törvényhozás remélhetőleg most, így utólag már másképpen értékelné ezt a dolgot, de nincs más út, ezt a békát le kell nyelnünk. Az önkormányzatok mindössze abban reménykedhetnek, hogy a korábban kijelölt kárpótlási földalapokból el nem kelő, állami tulajdonú földek 1993. december 31-ét követően az önkormányzatok tulajdonába fognak kerülni. Kevés vigasz, de sajnos, ez van, ezt kell tudomásul venni.
Kialakultak a kárpótlással, valamint a részarány-földtulajdonok kiosztásával kapcsolatosan azok a kisparcellák, amelyek közös hasznosítása és bizonyos községi mezőgazdasági termelést folytató javak észszerű hasznosítása megkövetelné a régi közbirtokossághoz hasonló, modernizált rendszer visszaállítását. Erre nézve mind a Földművelésügyi Minisztérium, mind pedig az Igazságügyi Minisztérium fogadókésznek bizonyult, és ez év áprilisában olyan értesítést kaptam a két szaktárcától, miszerint a készülő földtörvényben erre külön rendelkezéseket fognak kidolgozni, amelyek érinteni fogják részben a közös tulajdont, részben pedig a magántulajdonban lévő kisparcellák közös használatát annak érdekében, hogy az esetleges vetésforgót, az izolációs rendszert ki tudják alakítani. Ezt tudomásul vettük, és bíztató jelnek tartjuk. Reméljük, hogy a két tárca ezen ígéretét tartani is fogja, és ennek figyelembevételével a mezőgazdasági bizottság azt az egyetlen mondatot ajánlja az önök figyelmébe, amelyet Kávássy Sándor képviselőtársunk is elfogad. A következőképpen szól:
A mezőgazdasági bizottság kívánatosnak tartja, hogy a magántulajdonon alapuló közbirtokossági földhasználat átfogó és részletes rendezése törvényi szabályozással, a földtörvény külön fejezetében kerüljön kodifikálásra. Kérem a tisztelt Házat, hogy jelentésünket vegye tudomásul, és fogadja el. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi