SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter:

Full text search

SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter:
SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter: Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Suchman Képviselő Úr! A privatizáció szakmai koncepcióját a Földművelésügyi Minisztérium még 1992 nyarán kialakította és az ÁVÜ Igazgatótanácsa ezt október 7-én elfogadta.
A kidolgozott koncepció — többek között — tartalmazza a közraktári szervezet létrehozásának a kérdését is, valamint az ehhez szükséges gabonaipari vállalatok tulajdonában lévő egyes tárolóterek átcsoportosításának a kérdését.
Megjegyezni kívánom, hogy a közraktár az FM által PHARE-szakértők bevonásával korábban kidolgozott hiányzó agrárpénzügyi infrastruktúra-fejlesztési elképzelései között jelentős szerepet kapott. Olyanok mellett szerepel, mint a vidéki bankhálózat, jelzálogintézet, mezőgazdasági biztosítás stb. stb.
Megítélésünk szerint az átalakuló mezőgazdaságnak és főleg a mintegy 60-70 000 új, kis- és közepes vállalkozásnak ismert pénzügyi és likviditási helyzete, valamint a pénzintézeti törvény és a bankok hitelfedezeti igényei feltétlenül igénylik ezen tevékenység mielőbbi beindulását.
Nem elhanyagolható, hogy a közraktárnak olyan szerepe is van, hogy a közraktárjegy egyrészt pénzeszközként forgatható, tehát eladható, tőzsdére vihető, valamint lehetőséget ad a mezőgazdasági termelőknek az alacsony alaptevékenység-nyereségtartalom miatt, hogy raktározás folytán akkor tudja eladni, amikor neki a legalkalmasabb, mert a legmegfelelőbb árat kapja érte.
Elképzeléseinket több szakmai fórum, a Kormány, valamint a Parlament mezőgazdasági bizottsága is megvitatta, és megvalósításának a gondolatát támogatja.
Ezek után csak remélni merem, hogy ön, mint banki szakember, esetleg ugyanerre az álláspontra fog helyezkedni.
Az FM és az ÁVÜ megítélése szerint ezen feladatok ellátásra a Gabonaforgalmi és Malomipari Szolgáltató Vállalat részben meglévő országos hálózata, részben pedig gyakorlata miatt a legalkalmasabbnak tűnik, ezért az ÁVÜ IT 1993. június 30-ával jóváhagyta a GAMSZOV Rt.-vé átalakulását 300200 tonna raktári kapacitással, ami az összes létező tárolótérnek nem egészen a 20%-a. Az Rt. elsődleges feladata a közraktározás, egyéb tevékenysége leépítésre kerül.
A jelenlegi elképzelések szerint 51%-ban tartós állami tulajdonban marad, de a későbbiekben megfontolandó, hogy szükséges-e — esetleg a forgóeszköz-biztosításhoz, valamint a vagyontárgyakat terhelő jelentős jelzálogjog megszüntetése érdekében az állami jogosítványok megfelelő biztosítása esetén (az aranyrészvényre gondolok) mérsékelni a tulajdoni arányt az állam személye vonatkozásában.
Természetesen a privatizáció során lehetőség lesz a termelőknek (minimum 25% plusz 1 szavazati arány) és a kisbefektetőknek tulajdonhoz jutásához, valamint kárpótlási jegyek felhasználására is.
A képviselő úr által említett 79%-os privatizációs elképzelés jogszabályi és vagyonpolitikai irányelvekben rögzített akadályokba ütközik az előbb elmondott 25% plusz 1 szavazatra figyelemmel.
A kérdéssel kapcsolatosan még a következő három dolgot kívánom megjegyezni:
1. A gabonaipar decentralizált privatizációja során eddig 154 különböző kapacitású raktár került meghirdetésre — reorganizációs támogatás mellett… (Az elnök pohara kocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Elnök úr! Azonnal befejezem…, de csak mintegy 50 talált — sajnos — gazdára, mert erre volt fizetőképes kereslet. Úgy úgy tűnik, mintha részben nyitott kaput döngetne a képviselő úr.
2. Nehezen értelmezhető a kérdésben szereplő "újabb közraktár" kifejezés, hiszen végeredményben az elmondottak alapján ilyenről nincs szó.
3. Stratégiai kérdésben felvetett probléma semmilyen vonatkozásban sem veszélyezteti a stratégiai tartalékképzést, hiszen ez költségvetési feladat, amelyet a TIG bonyolít le.
Kérem a tisztelt képviselőtársamat, szíveskedjék a válaszomat elfogadni.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi