BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:

Full text search

BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:
BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A tisztelt Ház tagjai a sajtóból bizonyára értesültek arról a tragikus robbanásról, ami a békásmegyeri lakótelepen, a Jós utcában történt.
Tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy a lakók egy közeli iskolában kerültek elhelyezésre, a polgári védelem élelmezésükről, ellátásukról gondoskodik.
Tragikus körülmény, hogy öt halott van és két személy holléte eddig ismeretlen.
A főváros főpolgármester-helyettese és a kerület polgármestere a helyszínen van és foglalkoznak a lakók ideiglenes lakásban történő elhelyezésével.
A Kormány a Belügyminisztérium útján gyorssegélyben részesítette a kárvallott lakókat, ennek kifizetése már megtörtént, vagy ezekben a percekben történik meg, és ezt követően újabb támogatással segíti — a családlétszám és az elszenvedett kár arányában — mindazokat, akik átélték ezt a tragikus robbanást.
Tisztelt Ház! Különböző kombinációk jelentek meg már a sajtóban, mi okozta a robbanást; milyen körülmények idézték elő? A helyszínen találkoztam szakértőkkel — ezek kombinációk és találgatások. Valójában az érdemi vizsgálat nem indulhatott meg, hiszen másfél órával ezelőtt még a tüzet oltották, és hűtötték azokat a panelelemeket, amelyek ezt szükségessé tették. Így én úgy hiszem hogy akkor, amikor kormánynyilatkozatban is őszinte részvétünket fejezzük ki a hozzátartozóknak, és mélyen együtt érzünk azokkal, akik átélték ezt a tragikus esetet, nagyon fontos, hogy a tisztelt Ház egyértelműen tisztában legyen azzal, hogy a szakszerű vizsgálat csak ezután következik. Pirotechnikai eszközökre és más egyéb eszközökre való utalás a híradásokban e pillanatban minden reális megállapítást nélkülöz.
Felmerült az is — és erre szeretnék nagyon gyorsan választ adni —, hogy a külső gázcsapot nem találták meg azonnal. Valóban, valami földet terítettek rá. Ott a helyszínen nyilatkoztak nekem a vezetők, hogy ez a robbanással összefüggésben nincs, a helyzetet nem súlyosbította.
Tisztelt Ház! Úgy vélem, hogy kötelességem volt erről a tisztelt Házat és az ország közvéleményét tájékoztatni. A lakókkal együtt továbbra is mindennemű segítséget megadunk ahhoz, hogy ez a trauma annál súlyosabbat, mint amit eddig is előidézett, ne okozzon.
Úgy vélem, hogy az áldozatok, a halottak hozzátartozói még külön támogatásra is igényt tarthatnak. Köszönöm a tisztelt Ház figyelmét. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi