G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (FKgP)

Full text search

G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (FKgP)
G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (FKgP) Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Elsősorban Géczi képviselőtársamnak szeretném mondani: örülök, hogy nyilvánosan elmondta ezt a véleményét, és csupán arra kérném meg, hogy majd a választási plakátokra is azt írja ki a Szocialista Párt, hogy a jelszavunk nem az, hogy erkölcsös demokráciát építsünk, hanem például ilyet, hogy lopunk, csalunk, hazudunk, és ígérjük, hogy ezt mindig betartjuk.
Egyébként pedig emlékeztetném őt arra, hogy Kisújszálláson a népi konferencián jelen volt, ahol nem azt mondta, hogy populista, demagóg és — nem tudom még — parlamentellenes vélemények azok, amelyek a népnek megfelelő erkölcsös jogszabályokat akarják megalkotni. Tehát valahol tévedett; vagy Kisújszálláson, a népi konferencián, vagy itt. Valahol nem volt igaz a véleménye.
A másik dolog: nem akartam szóba hozni az ügyrendi kérdést, de mivel Szabó Lukács képviselőtársam mondta, így kénytelen vagyok reagálni. Én két kérdésben kértem az elnök urat, Szabad Györgyöt, hogy fontolja meg a javaslatomat. Az egyik az volt, hogy nyilvánosság előtt folyjon a vita. Azért nem válaszoltam viszonválaszként, mert természetesnek vettem a véleményét, hogy ő ezt nem támogatja. Ez is egy vélemény a demokráciában; ahogy a múlt rendszerben a hatalmon lévők nem támogatták kezdetben a nyilvánosságot, úgy ő sem támogatta. Tehát számomra ez egy egyértelmű állásfoglalás volt, amit ő mondott, természetesen a házbizottságra kenve a felelősséget úgy, ahogy annak idején az MSZP a különböző bizottságokra kente.
A másik ügyrendi javaslatom az volt, hogy a két napirendi pontot azért cserélje fel az elnök úr, mert van egy tágabb, és van egy részletkérdésre vonatkozó javaslat.
(19.50)
Ezután megdöbbenve hallottam, hogy ő azt mondta, hogy azért tárgyalja először a tágabb érvényűt, mert így helyes. Én ugyanezt kértem, hogy előbb a tágabb legyen, és ez a 7. napirendi pont volt, és a 6. lett volna az egy részletkérdés módosításáról szóló napirend, ami tulajdonképpen, ha ezt az átfogó kérdést megtárgyaljuk, utána már egy pontban megoldási javaslatot is tükrözött volna úgy, ahogy Géczi képviselőtársam mondta.
Tehát az elnök úr — alátámasztva az én indoklásomat — azt mondta, hogy a részletkérdésekkel foglalkozunk előbb, mert indokolt, hogy az általános kérdés legyen az első. Mivel ennyire nem értette meg a javaslatomat, nem kívántam a nagy nyilvánosság előtt megszégyenítő vitába bocsátkozni, ezért nem mondtam el. De most nyilvánosságra került, ezért a jegyzőkönyv számára rögzítem. És azzal, hogy az elnök úr ráadásul a szavazásban egy teljesen rossz módszert választott, mivel nem az én indítványomat szavaztatta meg, hanem a sajátját, ezzel totálisan bebizonyította antidemokratikus elnöki stílusát. Úgyhogy ezért nem szóltam én rögtön utána, mert túl sok volt egyszerre.
Képviselőtársaimnak köszönöm azt — akik itt voltak —, hogy a vitában részt vettek, és nagyon köszönöm azt, hogy ilyen módosító javaslatok születnek, mert én magam sem gondolom, hogy tökéletes az indítványom.
Tehát amennyiben módosító indítványok vannak, valószínűleg én támogatni is fogom. Amit Eörsi képviselőtársam mondott, hogy legyen jelen a FIDESZ és az MDF, sokáig gondolkodtam rajta, csupán azért mondtam, hogy nem, mert a szavazásban úgy gondolom, hogy az érdekelteknek nem kellene szavazati jogot adni. De ha megfelelően meg tudják indokolni, elfogadhatónak tartom azt is, hogy indokaikat kifejtsék, elmondják, de a szavazati jogot én a magam részéről nem tartom jogosnak az őket érintő kérdésben, a meghallgatásban természetesen. Köszönöm szépen. (Taps középről.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi