SZABÓ LUKÁCS (MIÉP)

Full text search

SZABÓ LUKÁCS (MIÉP)
SZABÓ LUKÁCS (MIÉP) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! Engedjék meg, hogy egy ügyrendi észrevétellel kezdjem a felszólalásomat. (Hodosán Róza: De ki szavazza meg?)
Ma G. Nagyné Maczó Ágnes képviselőtársunk egy ügyrendi javaslatot hozott a Ház elé, amikor azt kérte, hogy a tárgysorozatnál cseréljük meg a különböző pontokat, és a nagy nyilvánosság ismerkedhessék meg ennek a vitának a részleteivel. Ez módosító javaslat volt az eredeti beterjesztéshez képest. Véleményem szerint a Ház elnöke, Szabad György elnök úr nem járt el házszabályszerűen akkor, amikor először nem a módosító javaslatot tette fel szavazásra, és azt követően kellett volna csak az eredetit megszavazni. Nem biztos, hogy ugyanaz az eredmény jött volna ki, mint ebben az esetben.
A párttörvény módosítása, illetve ennek a vizsgálóbizottságnak a felállítása szorosan és szervesen összefüggő két kérdés. Ezt az összefüggést kiválóan látta meg az alkotmányügyi bizottság is, amikor — dicséretre méltó következetességgel — nem támogatta egyiknek sem az általános vitára bocsátását. Eddig még rendben is lenne a dolog — viszont érthetetlen, hogy amikor a Ház 90%-a megszavazta a napirendre vételt, és a FIDESZ külön hangsúlyozta, hogy tőlük mindenki támogatta a napirendre vételt, hogy lehet, hogy ugyanez a FIDESZ, pálfordulással, az alkotmányügyi bizottságban egyetlenegy támogató szavazatot sem adott a tárgysorozatba vételhez. Ez csak egy dologgal magyarázható, mégpedig azzal, hogy abban bíztak az igen tisztelt FIDESZ-es képviselők, hogy napirendre vesszük, és a végsőkig fogjuk altatni, lásd a III/III-as ügy, amely, ugye, három éve alszik… (Dr. Eörsi Mátyás: Azt nem a FIDESZ altatja!)
Ezt követően természetesen magyarázatra szorul a FIDESZ részéről — és remélem, meg is fogjuk kapni a magyarázatot a FIDESZ frakcióvezetőjétől —, hogy mi változott közben, ami ilyen mértékű pálfordulásra késztette a FIDESZ-t. Ezek szerint most már nem szükséges ennek a kérdésnek a megvizsgálása…
A különbizottság felállítását az is indokolja, hogy egyelőre tisztázatlan, milyen szerepe volt az Állami Vagyonügynökségnek, annak egyik igazgatójának, illetve a Kincstári Vagyonkezelő Szervezetnek a székházak kiválasztásában. A pártok működéséről szóló törvény ugyanis csak arról szól: olyan módon kell épülettel ellátni a pártokat, hogy működni tudjanak. Arról viszont szó sincs, hogy a főváros egyik legdrágább, 1500 millió forint értékű épületét kell odaadni az egyik pártnak, tulajdonképpen társbérletben: ugyanilyen értékűt kapott a másik párt is, szintén társbérletben — tehát együtt, összesen, fölöslegesen, az igényüket meghaladó mértékben, összesen 3000 milliárd forint értékű (sic!) székházat kaptak. Az egyik elkelt 1500 millió forintért, a másik meg feltételezhető, hogy el fog kelni. (Dr. Zsiros Géza: Lukács! Lehetetlen!) Bocsáss meg, nem lehetetlen: 3000 milliót mondtam, ami 3 milliárddal egyenlő — véleményem szerint. Aki esetleg kétségbe vonja a nullákat, esetleg nézzen utána…
Az a kérdés, hogy ez a házasság vagy látszatházasság, ami a FIDESZ és a maradék MDF között köttetett… (Derültség.) …, irritál-e más pártot, irritálhat-e más pártot — amely esetleg szintén a szeretői pozícióra apellál. Az előbbi hozzászólásban, azt hiszem, ékes bizonyítékát hallhattuk annak, hogy a FIDESZ esetében már egy korábbi szövetség köttetett, ami, úgy tűnik, egyeseket fétékennyé tett. Az tény, hogy úgy tűnik: a FIDESZ két vasat próbált egyszerre a tűzben tartani — mert ki mondja, ki mondhatja meg azt, hogy a korábbi, nagyobb testvér esetleg a következő választás után már nem törpének fog bizonyulni — ha bekerül a Parlamentbe. Úgyhogy politikailag érthető, hogy célszerű ilyenkor a másik oldalon is szövetségest keresni. Viszont az a kérdés, hogy milyen áron. Lehet-e az országot megfizettetni azért, hogy egy házasság megköttessen? Véleményem szerint nem lehet. Még akkor sem lehet, hogyha ez a látszat szerint törvényes. Mert — mint ahogy független képviselőtársam kiválóan rámutatott — más a törvényes, és ebben az esetben, sajnos, más az erkölcsös. Ez egy erkölcstelen kiházasítás volt, és ezért nagyon remélem, hogy minden pártnak érdekében áll egy bizottságnak a paritásos alapon való felállítása, és nem lesz akadálya annak, hogy ezt a paritásos alapon nyugvó bizottságot esetleg név szerinti szavazással — főműsoridőben, hogy mindenki meggyőződhessék róla, ki akarja, melyik párt támogatja és melyik nem — hozzuk létre.
(19.40)
Azt hiszem, csak akkor járunk el helyesen — mint ahogy az előbbi törvénytervezet vitájában is elmondtam —, abban az esetben, ha nem hagyunk pártoknak a tulajdonában olyan ingatlant, olyan épületet, amit a magyar államtól kaptak azért, hogy működni tudjanak, és nem azért, hogy különböző kampánycélokra és — például — autókölcsönzőkre felhasználhassák. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi