DÁVID IBOLYA, DR. az ügyrendi bizottság elnöke:

Full text search

DÁVID IBOLYA, DR. az ügyrendi bizottság elnöke:
DÁVID IBOLYA, DR. az ügyrendi bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Röviden szeretnék — csak a mai vitára — néhány észrevételt tenni:
Én híve vagyok a vitának, az észérvek harcának, és — ahogy Babits sokkal szebben mondta, mint én: híve vagyok a harcnak, az észérvek harcának a vak erők felett. A mai vita néhány hozzászólása arról győzött meg engem, hogy a vak erőkkel szemben lehetetlenség vitát folytatni — ilyen kategória az én szememben az önsajnálat, a mögélátás és a gyanakvás. Ezekkel szemben képtelenek vagyunk érveket felhozni.
Engedje meg, elnök úr, hogy kitérjek arra: magam is egyetértek azokkal a felszólalókkal, akik azt mondják, hogy korábban kellett volna ezt a Házszabályt meghozni; egyetértek azokkal is, akik egész demokráciánk korábbi megszületését próbálják bizonyítani, mert ezzel szemben nincsen érvünk. Viszont tudomásul kell vennünk, hogy egy folyamatos munka mellett most született meg a javaslat. Hangsúlyozom: folyamatos munka mellett.
Nyilvánvaló, hogy szakmai és politikai értelemben biztos ennyi volt a kihordási idő. De, ahogy ezt Varga János képviselőtársam elmondta: '92 tavaszán megküldtük a képviselőknek észrevételre; 1993 első hónapjaiban megküldtük ismételten — és ez már a csomaganyag volt — a képviselőknek észrevételre. Meg is beszéltük, a frakciók hozták álláspontjaikat a bizottsági ülésekre — tehát ez egy folyamatos munka eredménye volt.
Minden képviselőnek jogában áll a jegyzőkönyveket megnézni, a jegyzőkönyveket kikérni. Én azt tartom szomorúnak, hogy olyan dolgokról vitatkozunk itt, amivel kapcsolatban minden képviselőnek lehetősége van arra, hogy menézze a jegyzőkönyveket.
Én elhoztam magammal néhányat . (Papírokat mutat fel.) ., amelyek az 1992. szeptember 23-ai jegyzőkönyvből való kivonatok. A Házszabállyal kapcsolatosan: szűrési technika az önálló indítványok esetén . Ebben volt, amit Szabó Lukács képviselő úr hiányolt: a távollét szankcionálása is. (Rózsa Edit: Közben már elment.) Ha a képviselők többsége a bizottságban úgy nyilatkozott, hogy a frakciója nem támogatja a távollét szankcionálását, akkor a Ház idejét elvehetjük ugyan azzal, hogy itt vitatkozunk rajta, de érdemi munkát nem tudunk végezni.
Amit ebben a csomagban összefoglaltunk, ezek olyan javaslatok voltak, amiknek van esélye. Nem a kívánságaink voltak — mert a kívánságaink ennél sokkal-sokkal nagyívűbbek lettek volna —, ebbe az a szükséges minimum került bele, amire esély volt egyáltalán, hogy megszavazzuk.
Szeretném megkérdezni az elnök urat, hogy az általános vitát a mai napon lezárjuk-e.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi