KÓSA LAJOS, a Fiatal Demokraták Szövetsége képviselőcsoportjának szónoka:

Full text search

KÓSA LAJOS, a Fiatal Demokraták Szövetsége képviselőcsoportjának szónoka:
KÓSA LAJOS, a Fiatal Demokraták Szövetsége képviselőcsoportjának szónoka: Köszönöm, Elnök Úr. Lényegében két rövid megjegyzést szeretnék tenni az általános és részletes vitához, amit így - tekintettel arra, hogy az eljárás kivételes ügyrendben történik - együtt ejtünk meg.
Az egyik az, hogy az első vitán, ami a gazdasági bizottságban folyt - erről Rudics Róbert különben megemlékezett -, világosan kiderült, hogy a törvényjavaslat tartalmával és céljaival mindegyik párt egyetért; legalábbis mindegyik párt képviselője, aki a vitában a gazdasági bizottságban részt vett, egyetértett. Kifogások nem is a célokkal szemben fogalmazódtak meg, hanem az volt a probléma, hogy ez a törvényjavaslat meglehetősen régi. Másfél éve készen volt, így aztán olyan megfogalmazásokat alkalmazott sok helyen, amelyek ma már nem illeszkednek a jelenlegi jogi szabályozáshoz; példának okáért importengedélyről beszélt a kőolajimportőrök esetében, miközben azóta ez a tevékenység tevékenységiengedély-kötelezett lett. Ezért a szóhasználattal voltak problémák, és ez nemcsak a szóhasználatban jelentkezett, hanem a jogi megfogalmazásokban, a jogi keretekben. Ezért javasolta a gazdasági bizottság a minisztérium képviselőinek, hogy dolgozzák át ilyen szempontból is, modernizálják a törvényjavaslatot.
Másrészt a törvényjavaslatban néhány olyan megoldást javasolt az előterjesztő, amelyik ravasz módon próbálta megfogalmazni a törvényben egyébként kétségtelenül meglévő tyúk-tojás problémát, nevezetesen, hogy aki rendelkezik ilyen tevékenységi engedéllyel, az csak úgy rendelkezhet, ha már tagja ennek a szövetségnek, viszont csak az lehet tagja a szövetségnek, aki ilyen engedéllyel rendelkezik. Erre rossz megoldást találtak, tehát ezt felül kellett vizsgálni. Azt gondolom, el lehet mondani, hogy itt viszont a mostani szövegben a gazdasági bizottság feltalálta a tyúk és tojás problémát. Akit részletekben érdekel, az elolvashatja, egyébként pedig Rudics Róbert kiválóan elmondta az ezzel kapcsolatos megoldást. Lehet, hogy ez sem tökéletes, de sokkal megnyugtatóbb.
A másik, amit ezzel kapcsolatban el szeretnék mondani: az viszont egy jóval lényegesebb kritika, viszont nem az előterjesztőt - már az Ipari Minisztérium személyében - érinti, henem inkább kritikája, és nem is kis részben, a Kormány törvényalkotási programjának. Arról van ugyanis szó, hogy a törvényjavaslat alanya nyilvánvalóan egy közjogi társaság. Nem lehet ezt más társasági formába beszuszakolni, mert ez a szövetség olyan speciális tevékenységet folytat, amelyre nem lehet a Ptk.-ban vagy a Gt.-ben jelenleg megfelelő megoldásokat kihámozni. A Kormány különben ezt érzékeli is, hiszen a nonprofit szabályozásról szóló tervezetek, a közjogi társaságokról szóló tervezetek, de még a közalapítványok is, tudjuk, hogy a Ház előtt vannak abban a tervezetben, amelyet a Kormány benyújtott, és a Ptk. módosítását kéri a Parlamenttől.
Ugyanakkor mi megfogalmaztuk azt a kritikát, hogy ezekre a jogi intézményekre jóval korábban lett volna szükség. Most nem szeretnék itt a tárgytól nagyon elkalandozni, csak éppen a ma reggeli vagy kora délutáni eseményekre utalni. Többször felvetődött már mind a költségvetési vitákban, mind egyéb vitákban az, hogy szükség lenne a közalapítványokra. Azért van szükség, mert ezek lennének azok az alapítványok, amelyek olyan speciális szabályozás keretében működnek, amely lehetővé teszi például nekik nagyobb összegű állami vagyon juttatását, nem függetlenül persze a céljaiktól. Ez nem jelenti azt, hogy ha valami közalapítvány, akkor azzal egyet fogunk érteni. Csak arra szeretnék utalni, hogy ez a probléma más szervezetek esetében is felmerül, hiszen a közalapítványoknál lehetne akkor egy ehhez illeszkedő Áht.-szabályozást megvalósítani, és abban az esetben ezek a politikai zűrzavarok, amelyek például ma kora délután lezajlottak, talán elkerülhetők lennének, akkor igazából a lényegről lehetne vitázni, arról, hogy értelmes célokat támogatnak-e ezek az alapítványok vagy sem, mert itt igazából az eljárási rendről van szó. Pontosabban nemcsak arról van szó, de most délelőtt vagy kora délután az eljárási rend volt az, ami a vita kereszttüzében állt. Ezt egyébként a korábbi költségvetési vitákban elmondtuk.
(19.20)
Összefoglalóan: nagy hibának tartjuk, hogy a Kormány ezeket a közintézményeket vagy pontosabban jogi formákat nem jóval korábban nyújtotta be a Parlament elé, és valószínű, sok vitát el tudtunk volna kerülni. Szükség van közalapítványokra, szükség van közjogi társaságokra, szükség van kamarára. Abban az esetben a Kormány megkímélné magát egy olyan kudarctól, ami például a gazdasági bizottság ülésén lezajlott, ahol kiderült, hogy igazából ez a szövetség közjogi társaság, csak sajnos, közjogi társaság mint olyan, nincs még jelenleg Magyarországon. Reméljük, a közeljövőben lesz.
Lényegében ezek voltak azok a bírálatok, amelyek elhangzottak. Ezzel egyébként nem az ellenzék állt elő egyedül, a korrektség kedvéért el kell mondanom, hogy független volt ez a bírálat a politikai nézetektől, mert a kormánypárti képviselők is kifejtették ezt, itt egy törvényalkotási problémáról van szó. Egyébként ez a kritika a Parlamentet is illetheti egy kevés részben. Nevezetesen: a Parlamentnek bizonyos értelemben tekintettel kell lennie a programja összeállításakor ezekre a problémákra.
Tehát összefoglalva: azt a problémát nem tudjuk megoldani, hogy előbb legyen közjogi társaság a Ptk.-ban, és utána jöjjön létre ez a szövetség. A szövetséget létre kell hozni. Szükség van erre a tevékenységre. A céljaival egyetértünk, ezért támogatni fogjuk a végszavazáskor, a módosító indítványok elfogadásakor.
Arra kérem a képviselőtársaimat, hogy támogassák szavazataikkal a gazdasági bizottság által beterjesztett módosító indítványokat, amelyek, hangsúlyozom, konszenzusos módosító indítványok, az előterjesztő képviselőivel azokra a problémákra kerestünk megoldást, amelyeket az előbb felsoroltam. Amennyiben ezek beépülnek a törvényjavaslatba, gondolom és remélem, hogy egy jó törvényt fogunk elfogadni. Ez a tevékenység, nevezetesen a kőolajtartalék létrehozása nagyon fontos Magyarország számára, és azért nem beszélek a fontosságáról részletesebben, mert Rudics Róbert, illetőleg Pál László nagyon szépen kifejtette önöknek, tehát nincs szükség megismételni az ő gondolataikat. Hangsúlyozom: egyetértek velük.
Tehát kérem, hogy ebben az értelemben a módosító indítványokat, amelyeket a gazdasági bizottság benyújtott, támogassák képviselőtársaim, illetőleg a végszavazásnál ebben a szellemben támogassák a törvényjavaslatot.
Én még egy problémára szeretnék utalni már az általános vitán kívül, ugyanis itt pontot szeretnék tenni az általános vitában a tartalmi és a tárgykörhöz tartozó észrevételeim végére. A Ház elnöksége felé, illetőleg az ügyrendi bizottság felé szeretném megfogalmazni azt a problémát, amit később a házbizottság, illetőleg a Házszabály újrafogalmazásakor kalkulálni kell, nevezetesen, hogy az a helyzet állt elő, hogy egy olyan képviselőtársunk módosító indítványai szerepelnek a Ház előtt, aki már nem képviselő, hiszen lemondott a mandátumáról. Nem kivédhetetlen a jogi helyzet, de egy érdekes helyzet. Azt gondolom, hogy a Ház jó, ha az emlékezetében tartja ezt az esetet, és amikor később újrafogalmazzuk a Házszabályokat, akkor ezeket a problémákat kalkulálva néhány paragrafust ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban is el lehetne mondani.
Addig pedig, hogy a forma ne sérüljön, én javaslom az MDF-es képviselőtársaim valamelyikének, hogy adott esetben a végszavazáskor valaki tartsa fenn ezeket a módosító indítványokat, erre a Házszabály lehetőséget ad, és akkor én nem feltételezem, hogy ügyrendi vita bontakozna ki ebben a kérdésben, de kétségtelen, hogy elébe megyünk egy esetleges konfliktusnak.
Még egyszer nagyon szépen köszönöm a figyelmüket, és kérem, hogy támogassák ezt a törvényjavaslatot az elmondottak szellemében. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi