POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár:

Full text search

POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár:
POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Az 1973-as olajválság hatására a fejlett, de szénhidrogénekben szegény országok felismerték, hogy energiaellátásuk az olajtermelő országok szállítási hajlandóságától függ. Az OECD országai ezért létrehozták a Nemzetközi Energia Ügynökséget, amelynek legfontosabb feladata, hogy ajánlásokat dolgozzon ki az importált kőolajtól való függés csökkentése érdekében.
Az ügynökség egyik javaslata az volt, hogy a kőolajimportőrök 90-120 napos készletet halmozzanak fel arra az esetre, ha az import valamilyen okból lehetetlenné válna. A tagállamok ezt elfogadták, és a készletezést a nyugat-európai országokban törvényileg is ekként szabályozták.
Hazánkban a tervgazdaság idején nem készleteztek ilyen mennyiségű kőolajat. Azt feltételezték, hogy az ország szénhidrogén-ellátását a volt Szovjetunióval megkötött hosszú távú szerződések biztosítják, és azt csak technikai akadályok - például csőtörés - zavarhatják meg. A szénhidrogénellátásért felelőssé tett Országos Kőolaj- és Gázipari Trösztöt, valamint az energetikai nagyfogyasztókat az akkori kormányzat kötelezte bizonyos mennyiségű szénhidrogén készletezésére, amely biztosítékul szolgált esetleges technikai ellátási zavarok esetére.
(18.50)
A kiinduló feltételben azonban már akkor is volt bizonytalansági tényező, ezért épült meg a 80-as években az Adria-kőolajvezeték.
A Szovjetunió szétesése után, az ott tapasztalható politikai bizonytalanság miatt a keleti kőolajszállítások folyamatosságában zavarok állhatnak elő. Az Adria-vezeték a volt Jugoszláviában zajló polgárháború kitörése óta, több mint két éve nem működik. Magyarország nem rendelkezik tengeri kikötővel, a kőolajimport a Barátság-vezeték leállása esetén csak vasúti szállítással lenne elvileg megoldható, de a havi 4-500000 tonnás kőolaj vasúti beszállítása technikailag szinte megoldhatatlan feladat.
A felsorolt okok miatt a biztonsági tárolás jelentősége ugrásszerűen megnőtt a gazdasági rendszerváltás óta. Átmeneti megoldásként a törvényi szintű szabályozás bevezetéséig a Kormány a 110/1990. december 22-i keltű és számú, az importált kőolaj és üzemanyag biztonsági tartalékáról szóló rendeletében szabályozta ezt a problémát. Ezt a kormányrendeletet szándékozik felváltani a jelenlegi törvényjavaslat.
A törvényjavaslat kidolgozása során figyelembe vettük a hasonló célú nyugat-európai jogszabályokat. A javasolt 90 napos felhasználásnak megfelelő készletszintet hat év alatt fokozatosan kell elérni. A 90 napos felhasználásnak megfelelő készletszint gyorsabb ütemű elérése energiaellátási szempontból indokolt lenne, a hosszabb időre elhúzódó készletfeltöltés azonban a közvetlenül előttünk álló években kisebb terhet ró a gazdaságra, a fogyasztókra.
A piacgazdasági normáknak megfelelően az állam a biztonsági tartalékképzésbe csak az ország energiaellátásához feltétlenül szükséges szabályozó, ellenőrző keretszabályokat adja meg. A javaslat hatályba- lépését követő 60 napon belül az importőrök létrehozzák a Kőolaj és Kőolajtermék-készletező Szövetséget.
A szövetség legfontosabb feladata a biztonsági készlet képzése. A szövetséghez köteles csatlakozni minden kőolajat vagy kőolajterméket importáló vállalkozó. A szövetség tagjai az importált mennyiség arányában kötelesek hozzájárulást fizetni a szövetségnek, amely ebből fedezi a készletek beszerzését, valamint gondoskodik a megfelelő tárolásról.
A szövetség feladata a készletezésen kívül az importőrök ellenőrzése. Attól az importőrtől, aki a hozzájárulást nem fizeti a szövetségnek, a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériuma megvonhatja az importengedélyt.
A biztonsági készletek igénybevétele az ipari és kereskedelmi miniszter engedélye alapján történik. A felhasználási engedélyt csak behozatali válsághelyzet esetén lehet kiadni akkor, ha valamilyen okból az ország fizikailag képtelenné válna kőolaj importjára. Ilyen helyzet akkor állhat elő, ha a szénhidrogén-termelő vagy -tranzitáló országokban fellépő műszaki vagy politikai okok miatt Magyarország nem tud beszerezni kőolajat vagy/és kőolajterméket. A biztonsági készletek azonban nem szabadíthatók fel piaci intervenciós célból.
Természetesen a biztonsági tartalékképzés költségekkel jár. Az importőrök költségeiket tovább fogják hárítani, így ezek végső soron megjelennek majd az árakban is. Egy piacgazdaságú országban a költségeket azoknak kell viselni, akik ezért valamilyen többletszolgáltatást, szolgáltatást kapnak. Jelen esetben a kőolajtermék felhasználói így fizetik meg az érdeküket szolgáló, vészhelyzetben is folyamatos, biztonságos ellátást nyújtó tartalékképzést.
Ez a költség körülbelül 35-40 fillér/litert jelent majd az első évben, amely összeg körülbelül egy forint/literre emelkedik az 5-6. évre, amely várhatóan az ezredfordulót jelenti.
A tárolási költségek ezután valamelyest csökkennek. Természetesen a jelenlegi helyzethez képest néhány százezer tonnás tárolótér-bővítésre is szükség lesz.
A jelenlegi, több mint 70 forintos literenkénti benzináraknál és a 60 forint körüli gázolajáraknál ezek a készletezésből származó pluszköltségek nem jelentősek, 1% alattiak vagy maximum a körüliek.
A törvényjavaslat piacgazdasági körülmények között megfelelő módot ad az ország kőolaj- és kőolajtermék-ellátásának folyamatos biztosítására, ezért kérem a tisztelt Házat a törvényjavaslat elfogadására. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi