RUDICS RÓBERT, a gazdasági bizottság előadója:

Full text search

RUDICS RÓBERT, a gazdasági bizottság előadója:
RUDICS RÓBERT, a gazdasági bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A gazdasági bizottság 1993. március 10-én kivételes eljárásban megtárgyalta a behozott kőolaj és kőolajtermékek biztonsági készletezéséről szóló törvényjavaslatot.
A tárca képviselőjétől a bizottsági ülésen elhangzott, hogy azt a kormányrendeletet, amely már eddig is biztosította az ország kőolajkészleteit, éppen amiatt, mert ezeket a készleteket fokozatosan, az ország teherbíró képességének mértékében növelni kell, és ennek a növelésnek vagy magának a készletek kezelésének költségei vannak, éppen ezért indokolt a problémakör törvényi szabályozása.
A készletek növelése és az európai normákhoz igazítása a forgalmazók, importőrök részére jelentős többletköltségekkel jár, és ezeket a költségeket - ahogy államtitkár úrtól is elhangzott - valószínűleg tovább fogják hárítani a fogyasztókra, ez megint egy érv amellett, hogy törvényben szabályozzuk ezt a kérdést.
A jelenlegi mintegy 30 napos kőolaj- és kőolajtermék-készleteket fokozatosan 90 napra kellene növelni, és ezeket a készletezési, felhalmozási kérdéseket szabályozza a törvényjavaslat.
A bizottság ülésén részt vettek a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselői, az importőrök képviselői és a törvényjavaslat főbb elveivel egyetértettek.
A bizottságban hosszadalmas és rendkívül részletes vita alakult ki több kardinális kérdésben, elsősorban a szövetség kérdéskörében. De még ez előtt szeretnék szólni arról, hogy arról is szó esett a bizottság ülésén, hogy szabad-e ilyen törvényjavaslatot kivételes eljárásban tárgyalni, amely esetében alkotmányossági, pénzügyi, közgazdasági kérdések is felmerülnek.
Részletes vita után a bizottság többsége úgy döntött, hogy ennek a törvénynek a sürgető szüksége azt indokolja: ha már egyszer így történt, akkor a javaslat vitáját mindenképpen folytassuk le.
Többen felvetettek olyan aggályokat, hogy gyakorlatilag a törvény nem egy jelenleg működő formában, gazdasági társasági, egyesületi vagy alapítványi formában működik, hanem egy egyedi megoldást találtak ki a törvényalkotók. Ez a szövetség egy speciális, nem profitérdekelt szervezet, költségeit a tagok állják, és benne keverednek a költségvetési szervek, gazdasági társaságok és nonprofit szervezetek jellemzői.
Mivel említettem, hogy a törvény megalkotása sürgős, éppen ezért, mivel még nincs meg a közjogi társaságokról szóló törvény, azonban olyan irányban kell a törvényt megalkotni, hogy később ennek, a szabályozási elveinek meg tudjon felelni, vagy később majd ehhez hozzá kell igazítani.
Nagyon alapos vita folyt azokról a kérdésekről, hogy egyáltalán hogy keletkeznek, hogy keletkezik a tagsági viszony, hogyan szűnik meg, a szövetségi formában speciális számviteli megoldások szükségesek. Szó esett a kis importőrök védelméről, hogy néhány nagy és többséggel rendelkező szervezet ne tudja teljesen kiszolgáltatott helyzetbe hozni őket.
(19.00)
Vita bontakozott ki az igazgatóság, az igazgatótanács összetételéről, illetőleg mandátumának időtartamáról, valamint a fogyasztói érdekek védelméről, illetve az igazgatótanácsban a fogyasztók képviseletéről.
Ezek közül néhány fontosabb kérdésben úgy ítéltük meg, hogy ezek tisztázása nélkül a készülő törvényjavaslatban vagy az elfogadott törvényben koherenciazavarok keletkezhetnének. Ezért a bizottság felfüggesztette a törvényjavaslat tárgyalását, és fölkérte a tárcát arra, hogy ezeket a vitás kérdéseket tisztázza az érintett társtárcákkal, az Igazságügyi Minisztériummal, a Pénzügyminisztériummal és a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumával, és alakítsanak ki egy egyeztetett álláspontot, valamint javítsák ki azokat a fogalmazási pontatlanságokat, amelyek sűrűn előfordultak a benyújtott törvényjavaslatban. Ezzel az egyeztetett javaslattal április 15-én megjelentek a tárca képviselői, és ekkor folytattuk a törvényjavaslat tárgyalását.
A gazdasági bizottság a tárcák által elkészített módosító javaslatokat többségükben elfogadta, melyeket képviselőtársaim a 9860-as jelentésből nyomon követhetnek. Két dolgot szeretnék csupán ezek közül kiemelni. Az egyik az, hogy a ténylegesen elvámolt mennyiség - az adott időszakban ténylegesen elvámolt mennyiség - minősül behozott vagy kivitt mennyiségnek, amelyik egy fontos vitapont volt az előző ülésen; másrészt pedig, hogy e törvény alapján kötelezően a szövetség tagjaivá válnak azok a jogi és természetes személyek, akik olyan behozatali tevékenységet folytatnak, amely után biztonsági készleteket kell képezni, és ez a tagság a vámkezelés időpontjában jön létre.
A bizottság összesen 24 pontos módosítójavaslat-csomagot nyújtott be a törvényjavaslathoz, amely módosító javaslatokat az általa támogatott képviselői indítványokkal együtt elfogadásra ajánl az Országgyűlésnek. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi