SZIGETI GYÖRGY, DR. (SZDSZ)

Full text search

SZIGETI GYÖRGY, DR. (SZDSZ)
SZIGETI GYÖRGY, DR. (SZDSZ) Köszönöm Elnök Úr a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Azokról az anyákról van szó, akik a szülési szabadságukat múlt év szeptembere és decembere között kezdték meg, és ez év márciusa és júniusa között várják az első gyermekgondozási díjukat.
A társadalombiztosítás adatai szerint az elmúlt évben 148000 anya részesült gyermekgondozási díjban, s ha figyelembe vesszük az ellátás 18-19 hónapos időszakát, illetőleg a kérdéses időszakot, a mintegy 100-110 napot, akkor az érintettek száma a 30000-et is meghaladhatja.
Tudja-e miniszter úr, hogy a március 1-jei kormányrendeleti változtatással a gyermekgondozási díjra váró anyákat hátrány érte, rosszul jártak, és joggal érezhetik magukat becsapva? A sérelem abból származik, hogy ez a változtatás úgy szól, hogy gyermekgondozási díjukat a '92. évi átlagkereset, kereset alapján kell megállapítani, a '91-es rendelkezés alapján kell megállapítani, míg a korábbi rendelkezés szerint a '92. évi kereset lett volna a gyermekgondozási díj alapja. Ez az összeg nem csekély, ha figyelembe veszünk egy 20000 forintos keresetet és a tavalyi átlagkereset-növekedést - ami 20%-os volt - ez a havi 3-4000 forintot is elérheti, az ellátás időszakára jelenthet 60-70000 forintot, nagyobb keresetnél természetesen ez az összeg magasabb. Minden körülmények között ez a veszteség olyan, hogy ezt a családok nagyon megérzik.
A kérdésemben én nem a terhességi-gyermekágyi segély és ennek függvényében a gyermekgondozási díj szabályainak megváltoztatását kifogásolom. Magam is egyetértek azzal, hogy nagyobb, hosszabb kereset alapján állapítsák meg ezt az ellátást, és szűnjön meg a jogszabály kijátszásának lehetősége. Itt a bevezetés módjáról van szó, és ezek az anyák mind a régi szabály, mind az új szabály szerint ugyanúgy jogosultak gyermekgondozási díjra, biztosítási idejük alatt keresettel rendelkeztek, azonban nem mindegy számukra, hogy a '92. évi kereset után, vagy a '91. évi kereset után kapják meg járandóságukat. Tehát itt a bevezetés módjáról van szó.
A felmérések azt mutatják, hogy ezek az anyák tisztában vannak jogaikkal, pontosan tudják, hogy ha gyermeket vállalnak, milyen támogatásban részesíti az állam őket, mekkora a terhességi-gyermekágyi segélyük, mekkora a gyermekgondozási díj. Lényegében a kötelező társadalombiztosítás keretében a társadalmi szerződés feltételeivel tisztában vannak. Ők a maguk részéről teljesítettek: megszülték gyermekeiket, azonban utólag a másik oldalon hátrányukra változtatták meg a rendelkezést.
Hangsúlyozom, a bevezetés módjáról van szó. Ezek után a kérdéseim a következők. Tudott-e a népjóléti kormányzat arról, hogy a már szülési szabadságon lévő, tehát lényegében a gyermeküket már megszült anyákat ez az új rendelkezés hátrányosan érinti, kevesebb gyermekgondozási díjat kapnak? Gondolt-e arra a népjóléti kormányzat, hogy ebben az esetben átmeneti rendelkezést kellene hozni? Például: akik már megszülték gyermekeiket, azokra ez a rendelkezés, ez a hátrányos rendelkezés ne vonatkozzon?
Harmadik kérdésem: tervez-e a népjóléti kormányzat ennek a gondnak a feloldására valamit? Várom válaszát. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi