PERJÉS GÁBOR, DR. (MDF)

Full text search

PERJÉS GÁBOR, DR. (MDF)
PERJÉS GÁBOR, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az 5972-es számon benyújtott, a Magyar Köztársaság honvédelmének alapelveiről és főbb feladatairól című országgyűlési határozati javaslat mellékletéhez öt képviselőtársammal 9441-es számon közös határozati javaslatot nyújtottunk be, amely az eredeti melléklet helyébe fog lépni.
Elégedett vagyok, mert sikerült széles körű konszenzust kialakítani a parlamenti pártok között, igazolva, hogy nincs csoport- vagy pártspecifikus, csak egy, a Magyar Köztársaság érdekeinek legjobban megfelelő biztonságpolitikai és honvédelmi alapelvek.
A honvédelmi alapelvek 9441-es számon módosított melléklete megőrizte az eredeti előterjesztés előnyeit, ugyanakkor kiegészült azokkal a szempontokkal, amelyeket az ellenzéki pártok fontosnak tartottak. A több mint 30 órás egyeztető tárgyalások eredményeként negyedével rövidebb, bekezdésenként folyamatosan számozott olyan szöveg alakult ki, amelyben nincsen egyetlenegy felesleges szó, következésképp minden kifejezésnek súlya van.
A módosító javaslat eredménye, hogy a szemléletében egységes honvédelmi koncepciót még inkább összhangba hozta a szintén hatpárti konszenzussal kidolgozott biztonságpolitikai alapelvekkel, amelyekre a dokumentum tételesen is utal. Emellett az alapelvek szerkezete megfelel a védelmi koncepció felépítésében a nemzetközileg követett gyakorlatnak, s megőrizte az eredeti tervezet hosszú idő által kiérlelt logikáját is.
A honvédelmi politika maradandóan érvényes alapelveit és céljait összefoglaló I. fejezetben megtalálhatók mindazok az elvek, amelyek a két és féléves előkészítő munka során közismertté váltak, hogy Magyarországnak nincs ellenségképe, hogy a fegyveres erőket az országvédelem végső eszközének tekinti stb. Itt kell a leghatározottabban leszögeznem, hogy minden híresztelés ellenére a kisebbségek, a nemzetiségek kérdése nem szerepel a honvédelmi koncepcióban, ezeket a fogalmakat a dokumentum nem tartalmazza, e kérdés kezelésének nem megfelelő eszköze a katonai erő.
(18.30)
A 9441-es számú módosító indítvány a Magyar Köztársaság biztonságát veszélyeztető tényezők című fejezetében mellőzi azoknak a kockázati tényezőknek a taglalását - gazdaság, környezeti, menekültproblémák stb. -, amelyek nem igényelnek katonai jellegű felkészülést vagy választ.
Illúziómentesen, egyszersmind reális biztonságpolitikai támpontokat keresve méltatja a dokumentum az európai biztonsági és együttműködési rendszer születőben lévő struktúráit, valamint a NATO-hoz s a Nyugat-európai Unióhoz való közeledésünk, s majdani teljes jogú csatlakozásunk távlatait.
A NATO-hoz való csatlakozás gyakorlati követelményeinek megteremtése a módosító indítványban már összekapcsolódik a magyar haderő szükségleteink és lehetőségeink szerint történő átalakításával.
Lépést kíván tartani az új világhelyzet kihívásaival. Ennek megfelelően nagyobb hangsúlyt kapott az az igény, hogy a magyar honvédség önálló egységekkel bekapcsolódhassék az ENSZ, s más nemzetközi válságkezelő szervezetek békefenntartó, béketeremtő tevékenységébe.
A korábbi változatnál jobban és elkülönültebben sikerült megfogalmazni a magyar honvédelmi politika stratégiájának egymásra épülő, mégis egységet alkotó három elvét: az együttműködést, a visszatartást és a védelmet.
Röviden idézek a módosító indítványból.
Az együttműködés elve kifejezi, hogy a Magyar Köztársaság biztonságpolitikájának garanciáit elsősorban a kétoldalú és regionális kapcsolatok fejlesztésével, az európai biztonsági és együttműködési intézményrendszer erősítésével kívánja elérni.
A visszatartás elve értelmében a magyar fegyveres erőket olyan szinten s készültségi fokon kell tartani, hogy az tegye kockázatossá az ország ellen irányuló fegyveres agressziót, számottevő veszteséggel, a kudarc veszélyével fenyegesse az ország területére betörni szándékozó ellenséges erőket, s ezáltal járuljon hozzá a fegyveres konfliktus elkerüléséhez.
A védelem elve azt fejezi ki, hogy eltökélt szándékunk az országot ért fegyveres támadás esetén a fegyveres ellenállás és önvédelem az ország lakosságának, területének és légterének védelmére irányuló harci tevékenység végrehajtására.
A fegyveres erők fejezetből hosszas vita után kimaradt a határőrségre való mindennemű utalás, mert a pártok a határőrség státusának és hovatartozásának kérdésében nem tudtak egyezségre jutni. Ez gyengéje a módosító indítványunknak, így az új alapelveknek is, melyet - beláthatják tisztelt képviselőtársaim - a honvédelmi törvényben mielőbb rögzítenünk kell, hogy biztosítsuk a határőrség működésének jogi hátterét.
A 9441-es számon beadott közös módosító indítványunkból az eredeti szövegből kimaradt az a tétel, amely a honvédség létszámát, ha tájékoztató jelleggel is, a lakosság 0,7-0,9%-ában jelölte meg.
A honvédség békelétszámának felső határát a CFE-szerződés rögzíti. Ez alatt lehetővé vált a döntéshozók számára a szükségletekhez való rugalmas alkalmazkodás.
Végül: a módosító indítvány utolsó fejezete új elemként hangsúlyt helyez a harcképesség megőrzése mellett végrehajtandó átalakítások keretében a központi szervek ésszerűsítésére. Amikor pedig előírja, hogy összhangra kell törekedni a védelmi szükségletek s a gazdasági lehetőségek között, igen előremutató módon meghatározza a korszerűsítés katonatechnikai prioritásait.
Tisztelt képviselőtársaim! A változások kora, amiben élünk, egyben a bizonytalanságok kora is. Jóllehet semmit sem tarthatunk korunkban örökérvényűnek, ugyanakkor semmit sem mulaszthatunk el megtenni az új biztonsági és honvédelmi alapelveink megalkotásakor, amivel hazánknak a legtöbb szolgálatot tesszük. Természetesen a 9441-es számon beadott közös módosító indítványunkat elfogadásra ajánlom. Köszönöm szíves figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi