KISS RÓBERT, DR. (SZDSZ)

Full text search

KISS RÓBERT, DR. (SZDSZ)
KISS RÓBERT, DR. (SZDSZ) Néhány szót talán mondani kellene ennek a nyilatkozatnak a történetéről. Ez a nyilatkozat még tavaly október 22-e környékén keletkezett - vagy ennek a legelső változata -, amikor az elterelés még nem következett be, de várható volt bármelyik pillanatban ez az elterelés. Akkor, azt hiszem, hogy nagyobb hatása és nagyobb értelme is lett volna talán ennek a nyilatkozatnak; de azt hiszem, hogyha ennek a történetét nagyon röviden elmondom, ez talán jellemzi a Kormánynak az egész vízlépcsőhöz való hozzáállását is, hiszen akkor a környezetvédelmi bizottság ezt a nyilatkozattervezetet elfogadta, és javasolta, hogy minél előbb - sürgős és kivételes eljárásban - kerüljön a Parlament elé, hogy nagyon gyorsan, még abban az időben, ameddig ez időszerű, elfogadásra kerüljön. Ezt a bizottság elfogadta.
Ezután a Kormány képviselője - nevezetesen a külügyminiszter úr - közölte, hogy a dolog most sajnos, nem időszerű, valamilyen módon ezt el kellene halasztani. Akkor ezt elhalasztottuk.
Amikor már az elterelés megkezdődött, majdhogynem be is fejeződött, akkor a bizottság megint napirendre vette, megint az volt a vélemény, hogy nem időszerű - és ezután következett ennek a jelenlegi nyilatkozatnak a története. Ugyanis ezt a szöveget nagyjából - módosítva azt, amit a környezetvédelmi bizottság elfogadott és beadott - a Külügyminisztérium, illetve ezen keresztül a Kormány javasolta a bizottságnak elfogadásra. Ezt a bizottság megtárgyalta, és a bizottság el is fogadta, és szerette volna természetesen, hogyha 1992-ben fogadja el a Parlament, akkor még karácsony és szilveszter között vagy esetleg karácsony előtt, hiszen még két hét rendelkezésre állt, és előfordult már határozati javaslatokkal vagy törvénytervezetekkel, hogy két-három nap alatt elfogadta az Országgyűlés. Azt hiszem, hogy akkor ezt el lehetett volna fogadni.
Tehát hangsúlyozom még egyszer: a Kormány javasolta ezt a szöveget és ennek az elfogadását. Ekkor összejött egy hatpárti megbeszélés, mert ehhez nyilvánvalóan bizonyos mértékű konszenzusra van szükség, ahol a házelnök úr fölvetette, hogy esetleg ez a dolog nem időszerű, és nagy befolyással lehetne Szlovákia nemzetközi elismerésére, és hogy ezt a nyilatkozatot nem szabad kiadnunk. Erre természetesen a Kormány jelen lévő képviselője azt mondta, hogy: valóban, ezzel teljes mértékig egyetért, valóban nem időszerű ennek a nyilatkozatnak a kiadása. Csak akkor azt kérdezem, hogy miért sürgették, és miért terjesztették néhány nappal ezelőtt a bizottság elé, és miért javasolták azt, hogy minél előbb fogadja el a bizottság, és minél előbb kerüljön a Parlament elé.
Ezután az volt, hogy időszerűvé válhat majd január elején - és január elején nem vált időszerűvé, január végén sem, és mostanra eljutottunk ehhez a határozati javaslathoz. Ez alatt az idő alatt elméletileg lehetett volna azokkal a módosításokkal vagy elképzelésekkel foglalkozni, amik a bizottságban fölmerültek, illetve amit mi javasoltunk.
Konkrétan két dologról van szó. Az egyik az, hogy a megfogalmazásokban talán egyértelműbbnek kellene lennie a magyar álláspontnak, és amit én hangsúlyozni szeretnék, az az Európai Közösség közvetítésével létrejött tárgyalásokon elfogadott jegyzőkönyv, amelynek egy része az a bizonyos 95%, hogy az Öreg-Duna medrében a korábbi vízhozamnak a 95%-át kötelesek biztosítani.
Azt gondolom, hogy ezt ebbe a nyilatkozatba mindenféleképpen bele kellene venni és bele kellene foglalni. Ez beletartozik abba, amit az előbb mondtam, hogy sokkal egyértelműbbnek és nem ilyen elmosottnak kellene talán ennek a nyilatkozatnak lennie.
A harmadik dolog tulajdonképpen: azok számára, akiknek megküldjük, amely parlamenteknek érdekes ez a nyilatkozat, és mélyebben akarnak vele foglalkozni, azt gondolom, hogy néhány dokumentumot esetleg mellékletként elküldhetnénk. Nyilván nem nagyon hosszú dokumentumokat, egy-két oldalast, például a korábban említett londoni jegyzőkönyvet vagy az azóta keletkezett, az Európai Közösség közvetítésével folytatott tárgyalásoknak a dokumentumait. Tehát ilyen módon, ezekkel a kiegészítésekkel ezt a nyilatkozatot támogatni tudjuk, de még egyszer végül felteszem a kérdést: fölvetődik, azt hiszem, sokakban, hogy van-e még értelme, vagy van-e már értelme ennek a nyilatkozatnak. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi