ZSEBŐK LAJOS, a környezetvédelmi bizottság előadója:

Full text search

ZSEBŐK LAJOS, a környezetvédelmi bizottság előadója:
ZSEBŐK LAJOS, a környezetvédelmi bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Igyekszem mondandómat valamivel rövidebbre fogni, megint egy vízlépcsős javaslat, bizottságunk javaslata. Én úgy gondolom, illetve remélem, hogy valamennyi képviselőtársam megkapta, és remélem, hogy ismeri a tartalmát.
Nagyon röviden annyit: mit is mond ez a javaslat? Egy-két szóban elmondanám, de tényleg csak nagyon röviden. Ez a javaslat felhívja a figyelmet a vízlépcsővel kapcsolatos történésekre. Felhívja az ENSZ valamennyi tagországa törvényhozásainak a figyelmét a történtekre, és ezen túlmenően arra kéri az ENSZ-tagországok törvényhozásait, hogy támogassák a magyar álláspontot, és támogassák a mindkét fél érdekét figyelembe vevő rendezést, illetve az erre irányuló erőfeszítéseket.
Ennek a javaslatnak volt előtörténete. Ez a javaslat nem napjainkban született, hanem akkor született, amikor az EK részvételével megindult az a tárgyalássorozat, mely napjainkban is tart. Mi a bizottság részéről ezt a javaslatot nagyon fontosnak tartottuk akkor is, és fontosnak tartjuk napjainkban is, és ezért én azt kérem, hogy e javaslatot támogassa az Országgyűlés.
Mi nem önmagában ettől a javaslattól várjuk megintcsak a vízlépcsőkérdés rendezését, ez egyfajta eszköz, egyfajta lehetséges eszköz azon eszközök közül, amik rendelkezésünkre állnak.
Én befejezésül egy bekezdést ragadnék ki, ami nagyon jól jellemzi e beterjesztés, e határozati javaslat szándékát, és így szól: "A Magyar Köztársaságnak határozott szándéka, hogy jogszerű eszközökkel kísérelje meg a súlyos probléma rendezését, s hogy megelőzze egy újabb nemzetközi konfliktus kialakulását a térségben. Ezért arra törekszik, hogy az Európai Közösségek és a Duna Bizottság illetékes szervei és fórumai megkeresése mellett az ügyet a Hágai Nemzetközi Bíróság elé terjessze a vita végleges és átfogó rendezése érdekében." Ez a határozati javaslat ezt szolgálja. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi