KOVÁCS LÁSZLÓ, a külügyi bizottság elnöke:

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ, a külügyi bizottság elnöke:
KOVÁCS LÁSZLÓ, a külügyi bizottság elnöke: Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egy ország biztonságpolitikájának a megfogalmazása és törvényhozási jóváhagyása nem csupán azért fontos, mert ez határozza meg, hogy az adott ország milyen módon, milyen eszközökkel kíván saját biztonságáról gondoskodni. A biztonságpolitikai alapelvek jelentősége nem csupán abban áll, hogy rendkívül szoros az összefüggés a biztonságpolitika és a külpolitika, a biztonságpolitika és a honvédelem, a védelmi doktrína között. A biztonságpolitikának mindezen túl üzenete van a környezet számára. Globális hatalom esetében ez az üzenet a világnak szól. Regionális hatalom esetén a földrésznek vagy a szűkebb térségnek, kis ország esetében - mint Magyarország - természetesen elsősorban a szomszédoknak.
A biztonságpolitikai alapelvek sugalmazhatnak vagy okozhatnak bizalmatlanságot, aggodalmat, feszültséget, és oldhatnak bizalmatlanságot, teremthetnek bizalmat, oldhatnak feszültséget. A biztonságpolitikai alapelvek természetesen nem jelenthetnek valamiféle csodaszert, hiszen hatásukat leronthatják a végrehajtásban esetleg tapasztalható következetlenségek, leronthatják, gyengíthetik félreérthető vagy félremagyarázható megnyilatkozások. De egy jó biztonságpolitika megfogalmazása az ilyenfajta veszélyeket csökkentheti.
Meggyőződésem, hogy ebben a biztonságpolitikai koncepcióban jószándékú üzenet fogalmazódott meg. Olyan üzenet, amelynek elfogadása és következetes gyakorlati megvalósítása alkalmas az esetleges bizalmatlanság eloszlatására, a kételyek megválaszolására. Ezért is döntött úgy a külügyi bizottság, hogy a biztonságpolitikai alapelvek, a határozati javaslat nyilvános, nyílt plenáris ülésen való megvitatását támogatja.
A biztonságpolitikai alapelvek fontos követelménye az időtállóság. Nyilvánvalóan nem tekinthető alapelvnek az, amit napi események érvénytelenítenek, amit szüntelenül módosítani kell. Ez a koncepció megfelel az időtállóság követelményének, hiszen tartalmazza mindazokat az elemeket, amelyek hosszú távra határozzák meg a magyar biztonságpolitikát.
A megfogalmazott célok közül szeretném kiemelni a függetlenség, a szuverén államiság, a területi épség védelmének garantálását, a belső stabilitás, a demokratikus intézmények és a piacgazdaság működésének a garantálását, az emberi jogok garantálását, és a hozzájárulást a nemzetközi békéhez, az európai stabilitáshoz.
Nagyon fontosnak tartom, hogy ez a határozati javaslat, illetve annak melléklete megadja a magyar biztonságpolitikai gondolkodás legfontosabb kategóriájának az értelmezését. Hangsúlyozza a biztonság oszthatatlanságát, ami azt jelenti, hogy az országok, a térségek, a földrészek és a világ biztonsága szorosan összefügg, egymástól elválaszthatatlan, a rész és az egész viszonyát alkotják. Hangsúlyozza a biztonság komplex jellegét, vagyis azt, hogy a biztonság már régen nem csupán katonai elemekből tevődik össze, hanem politikai, gazdasági, szociális, környezeti és emberi jogi, benne kisebbségi jogi elemekből áll.
Nagyon fontosnak tartom annak kiemelését, hogy a dokumentum hangsúlyozza: egyetlen ország biztonsága sem épülhet elzárkózásra, szembenállásra, rivalizálásra, egyetlen ország biztonsága sem garantálható mások kárára, csakis széles körű nemzetközi együttműködéssel. A dokumentum elemzi Magyarország biztonságpolitikai környezetét, számol a kockázatokkal és a veszélyekkel.
Nagyon fontosnak tartom annak hangsúlyozását, hogy a dokumentum szerint Magyarországnak nincs kialakított ellenségképe. Ez azt jelenti, hogy Magyarország egyetlen országot sem tekint eleve ellenségnek, mindenkit partnernek tekint, ellenséggé csak a tettekben megnyilvánuló rossz szándék tehet valamely országot. Magyarország nem előre meghatározott irányból jövő hagyományos katonai fenyegetéssel számol, hanem olyan kockázatokkal, amelyek a környező térség évszázados, évtizedes és mai okokkal összefüggő instabilitásából erednek.
A biztonságpolitika eszközeinek és garanciáinak sorában a dokumentum - helyesen - utolsó helyre teszi, végső eszköznek minősíti a fegyveres erőt. Alapvetőnek a külpolitikát, a nemzetközi kapcsolatok építését, a nemzetközi megállapodások és normák betartását, a béketeremtést és a békefenntartást, az ebben való részvételt tekinti. Számol azzal, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet és folyamat mint az összeurópai együttműködés kerete, a NATO és a Nyugat-európai Unió mint politikai, biztonságpolitikai és katonai együttműködési rendszer, az Észak-atlanti Együttműködési Tanács mint a hidegháború utáni kelet-nyugati együttműködés fóruma, az Európai Közösségek, mint a tagállamok közös kül- és biztonságpolitikája kialakításának eszköze és végül az Európa Tanács mint a legszélesebb, a leginkább európai, leginkább összeurópai szervezet, amelynek normái megelőzhetik a konfliktusokat, együtt garantálják a térség biztonságát és stabilitását.
(10.50)
Ezért ez a koncepció eszköznek és garanciának tekinti a fokozatos csatlakozást és a lehetséges részvételt ezen szervezetek munkájában, amelyet kiegészít az összeurópai együttműködésbe illeszkedő regionális együttműködés szorgalmazása.
A dokumentum alapvető fontosságúnak tekinti a jó viszonyt, az együttműködést a szomszédokkal, a nemzeti kisebbségek jogainak maradéktalan biztosítását, a hagyományos európai fegyverekről és haderőkről kötött megállapodás, a bizalomerősítő intézkedések és a nyitott égbolt megállapodások maradéktalan végrehajtását, amelyek alacsonyabb szintre helyezték a lehetséges katonai konfliktust, és átláthatóvá tették a katonai szándékokat.
Befejezésül, tisztelt Ház, szeretném én is a miniszter úrhoz hasonlóan hangsúlyozni, hogy rendkívül fontosnak tartom, hogy ez a határozati javaslat s annak melléklete hatpárti konszenzust tükröz. Így mérte föl a nemzetközi realitásokat, és fogalmazta meg a nemzeti érdekeket szolgáló biztonságpolitika alapelveit. Ez a hatpárti konszenzus több annál, mint hogy a bizottság az ülésén ellenszavazat nélkül fogadta el ezt a dokumentumot. Több annál, hiszen a Külügyminisztérium - elfogadva a külügyi bizottság javaslatát - egyetértett egy hatpárti munkacsoport létrehozásával, amely a Külügyminisztérium szakértőivel közösen dolgozta ki ezt a dokumentumot.
Szeretném hangsúlyozni, hogy a dokumentum kidolgozása, majd megvitatása jó légkörben, konstruktív módon zajlott, ebben tükröződött a résztvevők és a részt vevő pártok felelősségérzete és kompromisszumkészsége. Őszintén remélem, hogy a plenáris ülésen a vita ugyanezeket fogja tükrözni, tehát a konstruktivitást, a felelősségérzetet és a kompromisszumkészséget.
Ezzel a megjegyzéssel szeretném a külügyi bizottság nevében a tisztelt Háznak vitára, majd elfogadásra ajánlani a határozati javaslatot és annak mellékletét. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi